Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er krokodilletyven

- Jeg tok «Taggen» i protest mot dårlige forhold ved Akvariet, sier talsmann for Reptilweb, Vålen Gånev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I en e-post til bt.no skriver Gånev at han stjal Taggen fordi dyrene ved Akvariet lider.

«Flere av dyrene hadde ingen mulighet til å gjemme seg for hverandre. Forestill en liten krokodille i et lite bur med en stor krokodille ved siden av, og alt som skiller dem er en hønsenetting. Flere av krokodillene på utstillingen lever i frykt. Det var leit å se reptiler lide på denne måten», skriver han, ifølge bt.no.


- Vil gjøre noe med forholdene
Vålem Gånev sier til Dagbladet.no at han har interessert seg for reptiler i 15 år.

- Jeg har vært i flere dyreparker. Sammenliknet med andre krokodilleutstillinger i Europa er det slående forskjeller, sier Gånev.

Han står fram som krokodilletyv for å sette fokus på Akvariets dyrehold.

- Forhåpentlig vil folk se hvordan forholdene er ved Akvariet. Jeg vil at noe skal gjøres med det, sier Gånev til Dagbladet.no.


Han understreker at krokodillen har hatt det godt i hans varetekt.

- Jeg sørget for gode forhold. Han hadde det varmt nok og hadde tilstrekkelig med vann. Kjeften tapet jeg i forbindelse med overleveringen. Det er nødvendig for å holde dyret i ro, sier Vålen Gånev.- Lever i optimale utstillinger 

Klokka 20.15 i kveld mottok Akvariet i Bergen gladmeldingen om at Taggen er kommet til rette.

TV2 lager en dokumentar om reptilmiljøet, og journalist Klaus Holthe fant fram til krokodillen gjennom sitt kontaktnett.

- Jeg har hørt flere teorier om hva som skal være årsaken til at krokodillen ble stjålet. Én teori går ut på at noen som er misfornøyde med dyreholdet i Akvariet står bak. En annen teori er at det var et bestillingstyveri som gikk i vasken, sa Klaus Holthe til Dagbladet.no tidligere i kveld.
 
Journalisten ble i ettermiddag kontaktet av en person som presenterte seg som mellommann. Holthe brakte selv krokodillen tilbake til Akvariet. Direktør Kees Oscar Ekeli ved Akvariet reagerte tidligere i kveld kraftig på påstanden om at krokodillen kan ha blitt stjålet stjålet i protest mot dyreholdet ved Akvariet.

- Det provoserer meg. Jeg kan med hånda på hjertet si at våre dyr lever i så opptimale utstillinger som det lar seg gjøre i fangenskap. Så faglig sett er en slik påstand helt på bærtur, uttalte Ekeli til Dagbladet.no.


Men Ekeli er strålende fornøyd med å ha «Taggen» tilbake.
 
- Det er rett og slett helt fantastisk, sier han.


Selvjustis i reptilmiljøet 
Tidligere i kveld skrev Dagbladet.no at nettforumet Retilweb tilbyr seg å være mellommann for å få Taggen tilbake i trygge omgivelser.

- Reptilweb ønsker å ta sterk avstand fra slike påfunn. Dette er ikke dyr som kan holdes eller håndteres av hvem som helst, og det kreves kunnskap utenom det vanlige for at et slik dyr skal trives i fangenskap, skrev Reptilweb.

Vålen Gånev, som nå påtar seg skylda for å ha bortført krokodillen, er talsmann for samme Reptilweb.


Seint i går kveld uttrykte nettforumet tilfredshet med at Taggen er kommet til rette.

«Reptilweb håper dette viser hvor sterkt reptilmiljøets selvjustis er, da det etter det vi kjenner til har pågått tunge forhandlinger i hele dag for å presse kidnapperen til å levere tilbake dyret.
»

«Vi håper dette aldri gjentar seg, og ikke minst at Akvariet i Bergen ser på sine interne kontrollrutiner. Det er skandaløst at en dyrepark sikrer burene sine så dårlig som det tydeligvis er gjort på Akvariet», skriver Reptilweb.

«Taggen» er en kilhodet dvergkaiman. Han er 70 cm lang og ganske tynn. Han veier bare 1,5 kg og har lange skarpe tenner og et farlig bitt. Utvokst kan den bli opptil 2,5 meter lang.

Krokodillen spiser rotter, mus, insekter og fisk, og er ikke regnet som farlig for mennesker.

image: Her er krokodilletyven
TOK KROKODILLEN: - Jeg tok «Taggen», sier talsmann for Reptilweb, Vålen Gånev. Foto: PRIVAT
TOK KROKODILLEN: - Jeg tok «Taggen», sier talsmann for Reptilweb, Vålen Gånev. Foto: PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media