Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er kvinnen som kan ta over etter Inga Marte Thorkildsen (SV)

- Ei veldig bra dame.

NESTE NESTLEDER?: Oddny Miljeteig kan leve med å bli kalt «ei veldig bra dame». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
NESTE NESTLEDER?: Oddny Miljeteig kan leve med å bli kalt «ei veldig bra dame». Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er jo veldig kjekt å høre, sier Oddny Irene Miljeteig (60) fra Hordaland til Dagbladet.

Hun står øverst på lista til å bli SVs nye nestleder etter Inga Marte Thorkildsen (38).

- Soleklart Med Audun Lysbakken (37) som leder og Bård Vegar Solhjell (43) som nestleder, må den tredje i ledertrioen være en kvinne.

- Soleklart, minst én av tre, sier Marthe Hammer (35), kvinnepolitisk leder i SV.

Hammer mener den nye nestlederen er å finne blant følgende: Oddny Irene Miljeteig fra Hordaland, Kirsti Bergstø fra Finnmark, Karin Andersen fra Hedmark, Marianne Borgen fra Oslo, samt Hege Lothe fra Sogn og Fjordane.

Hun trekker Miljeteig, SVs 60-årige gruppeleder i Bergen, fram som en spennende kandidat.

- Oddny er ei veldig bra dame, som vil representere noe annet i SV-ledelsen. Hun har tung fagforeningskompetanse gjennom FO, sier kvinnepolitisk leder Hammer.

- Foreslått flere Lørdag møtte Dagbladet nestlederkandidat Miljeteig under SVs Kvinnekonferanse i Oslo sentrum.

- Det er kjekt å bli nevnt og foreslått, og selvsagt er det kjekt å høre at jeg er en bra dame, sier hun.

HAR SAGT JA: Men vervet Oddny Miljeteig har sagt ja til, er ikke nestleder-vervet i SV - men som bystyrer i Bergen. Blir hun tilbudt begge vervene, skal hun tenke seg nøye om. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
HAR SAGT JA: Men vervet Oddny Miljeteig har sagt ja til, er ikke nestleder-vervet i SV - men som bystyrer i Bergen. Blir hun tilbudt begge vervene, skal hun tenke seg nøye om. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Den nåværende nestlederen Inga Marte Thorkildsen går av etter tolv år som stortingsrepresentant. For et år siden ble det kjent at hun skulle forlate nestledervervet for å jobbe ved Sørlandet sykehus' Barns Beste. Siden har Thorkildsen jobbet mot overgrep mot barn - blant annet gjennom boka «Du ser det ikke før du tror det».

- Jeg skulle veldig gjerne sett at Inga Marte hadde fortsatt som nestleder i partiet. Likevel, når jeg hører henne snakke om boka si og det hun driver med nå, så synes jeg det er flott å vite at hun jobber med en så viktig sak, sier hun. 

- Har sagt ja i Bergen Den mulige arvtakeren Miljeteig sitter i dag i landsstyret og som gruppestyrer i SV-bystyret i Bergen.

- Jeg har blitt spurt om jeg om jeg ville bli værende i det vervet, og det har jeg sagt ja til, sier 60-åringen.

- Om jeg nå skulle bli tilbudt vervet i SV også, så får jeg vel tenke meg nøye om. Det er uansett kjekt å høre at de tenker på meg, sier hun til Dagbladet.  

Og hva synes så Inga Marte Thorkildsen om den mulige arvtakeren? 

- Det er mange gode kandidater der ute, og jeg har stor sans og respekt for Oddny. Jeg er helt enig i at hun er en god kandidat. Samtidig skal vel ikke jeg si så mye, jeg er jo fortsatt nestleder og skal ikke blande meg inn i det, sier hun til Dagbladet. 

Partiets kvinnepolitiske leder Hammer er klar i sin tale: 

- Om valget faller på Oddny, vil det gi partiledelsen en bedre aldersprofil, sier hun.  

- Partisekretær Silje Schei Tveitdal (40) er også en naturlig del av SV-ledelsen, men likevel er det åpenbart at vi må velge en ny kvinnelig nestleder nå etter Inga Marte, sier Hammer om at en av tre ledere bør være kvinne.

- Flere gode Leder i valgkomiteen, Rolf Jørn Karlsen, opplyser til Dagbladet at arbeidet med å finne Inga Marte Thorkildsens arvtaker er i rute, men vil av naturlige årsaker ikke nevne navn.

- Vi er i en god prosess og har flere gode kandidater, sier Karlsen.

Valgkomiteen skal samles i forbindelse med landsstyremøtet i SV neste helg.

Da blir det trolig avgjort når nestlederinnstillingen skal avgis. Landsmøtet i SV avvikles helga 13. til 15. mars.  

Kirsti Bergstø (33) nevnes av flere SV-kilder også som en sterk nestlederkandidat.

Fra Bergen, bredere sammensatt Hun er stortingsrepresentant for Finnmark og tidligere statssekretær for Audun Lysbakken, da han var statsråd.

Argumentet mot Bergstø er at hun er i en for lik livssituasjon som de to andre i toppledelsen. Det som taler for er distriktsprofilen.  

- STOR RESPEKT: Inga Marte Thorkildsen sier hun har stor respekt for Oddny. - Samtidig skal jeg ikke si så mye, sier hun da hun fortsatt er nestleder i partiet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
- STOR RESPEKT: Inga Marte Thorkildsen sier hun har stor respekt for Oddny. - Samtidig skal jeg ikke si så mye, sier hun da hun fortsatt er nestleder i partiet. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer

Argumentet mot Miljeteig er at hun i likhet med Lysbakken kommer fra Bergen. Fordelen er at hun bidrar til at SV-ledelsen blir bredere sammensatt.      

LES OGSÅ: «Så ble det altså blåmandag, på en tirsdag». Det er over for Inga Marte Thorkildsen på Stortinget.