TØFFE MØTER: Philomene (midten) har seks barn, mannen er død og hun bor i en flyktningleir i Den sentralafrikanske republikk. Om hun går utenfor leiren, venter militsgrupper som vil drepe henne. Som om ikke dette er nok: Philomene er handikappet og må krype på bakken om hun skal bevege seg sjøl. Her får hun besøk av Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, som er i landet nå. Foto: Hajer Naili / NRC
TØFFE MØTER: Philomene (midten) har seks barn, mannen er død og hun bor i en flyktningleir i Den sentralafrikanske republikk. Om hun går utenfor leiren, venter militsgrupper som vil drepe henne. Som om ikke dette er nok: Philomene er handikappet og må krype på bakken om hun skal bevege seg sjøl. Her får hun besøk av Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, som er i landet nå. Foto: Hajer Naili / NRCVis mer

Den sentralafrikanske republikk:

- Her er kvinnene #metoo-bevegelsen glemte. Volden mot kvinnene er forferdelig

Om ikke verdenssamfunnet gjør noe, vil situasjonen i Den sentralafrikanske republikk gå fra forferdelig til enda verre.

VOLDSOMME HISTORIER: Disse menneskene er blant dem som fortalte sine historier til den besøkende Jan Egeland. Foto: NRC
VOLDSOMME HISTORIER: Disse menneskene er blant dem som fortalte sine historier til den besøkende Jan Egeland. Foto: NRC Vis mer

Midt i hjertet av Afrika ligger Den sentralafrikanske republikk (SAR). Et land med drøye 4,5 millioner innbyggere, og som har levd med en voldelig borgerkrig siden 2012.

Siden 2017 har volden eskalert i flere deler av landet, og nå kan situasjonen bli enda verre, frykter Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, som er i landet.

Massakre, overgrep og drap

- Hver eneste dag opplever forsvarsløse sivile massakre, overgrep og drap. 80 prosent av landet er kontrollert av væpnede opposisjonsgrupper, sier Egeland.

Han var på besøk i en leir med 27 000 flyktninger som ble angrepet av et 100-talls væpnede menn.

- Dette skjedde bare noen hundre meter fra en FN-base med såkalt fredsbevarende soldater, sier Egeland.

Han frykter at den opptrappede konflikten i SAR kan skape flere konflikter, også i nabolandene.

- I SAR, i hjertet av Afrika, er vi på vei mot stupet nok en gang. Og det er ikke nok ressurser til å gjennomføre hva som ble lovet på en stor internasjonal konferanse i Brussel i 2016, sier Egeland.

Ingen #metoo

TØFT LIV: Jan Egeland på besøk hos Philomene og de seks barna hennes. De er fanget i leiren, på grunn av evigvarende konflikter mellom såkalte kristne og muslimske militser. Foto: NRC
TØFT LIV: Jan Egeland på besøk hos Philomene og de seks barna hennes. De er fanget i leiren, på grunn av evigvarende konflikter mellom såkalte kristne og muslimske militser. Foto: NRC Vis mer

Konflikten i SAR går spesielt ut over kvinnene. Egeland besøkte Kada Bandoro, nord i landet. Her møtte han multihandikappede Philomene og hennes seks barn.

- Hun kan ikke gå og kryper bare. Hun har seks barn, mannen er død og hun er lutfattig. Om hun vil ut av leiren, kan de bli drept av militisgruppen som kontrollerer området. En såkalt muslimsk milits, men her handler det lite om religion, men mest om makt og hevn, sier Egeland.

Volden mot kvinner er forferdelig.

- Her er kvinnene #metoo-bevegelsen glemte. Alle kvinnene er voldtatt, alle er blitt mishandlet på det groveste seksuelt, sier Egeland.

Glemt og neglisjert

Han mener SAR er «det mest glemte og neglisjerte stedet i verden, med null oppmerksomhet fra media eller politikere».

- Formålet med turen er å få noe av verdens oppmerksomhet hit. Flyktninghjelpen er en av de største humanitære organisasjonene her, og vi prøver å opprettholde programmer og konfliktløsningsvirksomhet i alle de sju områder vi er i.

- Men kommer dere noen vei?

- Både og. Situasjonen er veldig overveldende. Jeg så at 120 familier fikk hver sin enkle mursteinsbolig: Mennesker som hadde fått hus og hjem brent eller ødelagt, eller som hadde okkupert boligen til flyktninger, fikk ny bolig. Et fantastisk flott prosjekt som fungerer. Samtidig er det alt for lite når du ser behovene her, sier Egeland.

Finnes håp

Han lot seg bevege av møter i byen Carnot. Her ble muslimer massakrert og fikk husene sine brent av en «såkalt kristen milits», som hevn etter at det motsatte skjedde i andre områder.

- 1200 muslimer flyktet inn i katolske kirke som hadde gjerde rundt seg. En heroisk pastor stod i porten og sa til militsen: «Dere må drepe meg først - disse menneskene har kirkens beskyttelse», forteller Egeland.

Flyktninghjelpen bidro med humanitært arbeid på kirkeområdet de neste to årene.

- Så klarte folk å få i stand forhandlinger mellom kristen milits, lokale myndigheter og representanter for etniske grupper sånn at de som var i kirken fikk komme ut. Jeg traff muslimer som nå satt trygge og lykkelige i sine opprinnelige hjem, sier Egeland.

Forteller at disse muslimene «nå lever i harmoni med sine kristne naboer», og at flere flyktninger nå vil flytte tilbake hit.

- Dette er paradoksalt et område hvor vi har fått mye mindre penger enn tidligere, som gjør at vi må trappe ned her før jobben er halvgjort. Det vil bety at det vil være større risiko for at konfliktene gjenoppstår.

Frykter ny katastrofe

Egeland ber nå FN, Den afrikanske union og EU om å gjøre mer for Den sentralafrikanske republikken.

- De må se hverandre inn i øynene og si: Nå mislykkes vi. Vi gir ikke beskyttelse til sivilbefolkningen, vi bygger ikke fred og sikkerhet. Om vi ikke gjør noe, kommer alt til å bli verre. Verden må ha en oppvekker, sier Egeland.

Han mener verdens manglende oppmerksomhet mot SAR er oppskriften på en katastrofe.

- Den humanitære og politiske neglisjeringen vil føre landet inn i en ny voldsspiral, advarer Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær som er på besøk i landet.

Neste uke møtes FNs sikkerhetsråd møtes for å fornye mandatet til den fredsbevarende styrken, MINUSCA, som utløper den 15. november.

FREDSBEVARENDE FN-STYRKE: Er på plass i Den sentralafrikanske republikk, uten at de klarer å få bukt med den voldsomme borgerkrigen. Her i hovedstaden Bangui. Neste uke skal FNs sikkerhetsråd møtes for å fornye styrkens mandat. Foto: Siegfried Modola / Reuters / Scanpix
FREDSBEVARENDE FN-STYRKE: Er på plass i Den sentralafrikanske republikk, uten at de klarer å få bukt med den voldsomme borgerkrigen. Her i hovedstaden Bangui. Neste uke skal FNs sikkerhetsråd møtes for å fornye styrkens mandat. Foto: Siegfried Modola / Reuters / Scanpix Vis mer