Her er kvinnene som leder an i protestene i Tyrkia

De er unge og har god utdanning.

HARDT MØTE: En kvinne roes ned med rennende vann etter et ublidt møte med tyrkisk opprørspoliti i Gezi-parken i Istanbul. Foto: AFP / NTB scanpix
HARDT MØTE: En kvinne roes ned med rennende vann etter et ublidt møte med tyrkisk opprørspoliti i Gezi-parken i Istanbul. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De er unge, de har god utdanning, og den siste uken har de sovet under åpen himmel i Gezi-parken i Tyrkias største by Istanbul. Kvinnene går i front i protestaksjonene mot den tyrkiske regjeringen.

Protestene har utspring i planer om å reise et kjøpesenter i parken, som er en av Istanbuls få gjenværende grønne lunger. Men de har vokst til en bevegelse som vil stanse statsminister Recep Tayyip Erdogans angivelige planer om å påtvinge tyrkerne islamske verdier.

- Kvinnene går i bresjen fordi de er de første ofrene for Erdogans prosjekter, sier 37 år gamle Sevi Algan. Hun viser til statsministerens forslag om å innskrenke retten til abort og stramme inn på reglene for bruk av p-piller.

Sinne Erdogan, som er troende muslim og har kone og døtrer som bærer hodetørklær etter islamsk regel, har vakt sinne ved å si at alle tyrkiske kvinner bør få tre barn. Sevi Algan mener statsministeren ikke har enerett til å definere hva som er riktig oppførsel.

- Vi liker å ta oss en drink og å diskutere, og Erdogan og hans folk har ikke monopol på islam. Se på solidariteten blant menneskene på Taksim-plassen - det er god muslimsk oppførsel, framholder Sevi.

I Gezi-parken har feminister og aktivister som kjemper for lesbiskes og homofiles rettigheter, slått leir side om side med antikapitalistiske muslimske grupper der kvinnene bærer slør. Kameratskap og godvilje mer enn veier opp for ideologiske motsetninger.

Atatürk Kvinnene er underrepresentert i tyrkisk politikk, men blir mer og mer synlige ved universiteter og i næringslivet. Utviklingen kan spores helt tilbake til reformer som det moderne Tyrkias far, Mustafa Kemal Atatürk, innførte etter grunnleggelsen av republikken i 1923.

- Det handler ikke om å si fra oss deler av vår islamske kultur, men om å ta vare på eksisterende rettigheter, sier en 21 år gammel filosofistudent som oppgir navnet Esra. Hun understreker at hun ikke ønsker å bli noen kopi av vestlige kvinner.

Esra tilføyer at hun og de andre kvinnene i Gezi-parken vet at tilværelsen ikke vil endre seg over natten. Hennes venninne Nurcan, som er skuespiller, mener Gezi-parken kan være arnested for historiske begivenheter, der folk slutter å bare snakke og begynner å handle.

(NTB)

DELER: Tre kvinner tar seg en matbit på Taksim-plassen i Istanbul. Foto: AFP / NTB scanpix
DELER: Tre kvinner tar seg en matbit på Taksim-plassen i Istanbul. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer