<strong>BEST HELSETILBUD FOR UNGE, GAMLE OG BARN:</strong> Dagbladet har i serien Kommunebørsen kåret den kommunen som har det beste helsetilbudet for gamle, unge og småbarn. På bildet er Camilla Rieber Waldajac med sønnen Andreas (4), som får vaksine av helsesøster Greta Finneng på Bekkestua helsestasjon. Den som kommer best ut er Modalen kommune i Nordhordaland. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
BEST HELSETILBUD FOR UNGE, GAMLE OG BARN: Dagbladet har i serien Kommunebørsen kåret den kommunen som har det beste helsetilbudet for gamle, unge og småbarn. På bildet er Camilla Rieber Waldajac med sønnen Andreas (4), som får vaksine av helsesøster Greta Finneng på Bekkestua helsestasjon. Den som kommer best ut er Modalen kommune i Nordhordaland. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer

Her er landets beste kommunehelsetilbud

Små kraftkommuner tilbyr innbyggerne sine de beste helsetjenestene i landet. Sjekk hvor god din kommune er på helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Modalen kommune med i underkant av 400 innbyggere topper lista over kommunene som har det beste helsetilbudet.

Det viser Dagbladets kommunebørs, som baserer seg på kommunenes egne innrapporteringer (KOSTRA).

Sjekk din kommune her.

- Vi har satset langsiktig på helse, og bygget opp gode tilbud til innbyggerne, men også til dem som jobber i helsesektoren ved å tilby etterutdanning. Vi er en liten, oversiktlig kommune, kan fange opp behov og har de økonomiske ressursene til å bygge opp tilbud, sier ordfører Knut Moe i Modalen.

Små og rike kraftkommuner På bunn av lista ligger den Ap-styrte Troms-kommunen Tranøy, med ca 1550 innbyggere. Blant de ti beste er det bare små kommuner. Og liksom Modalen er Eidfjord, Sirdal, Vinje, Åseral, Nore og Uvdal små, men rike kraftkommuner.

Forskningsdirektør Jan Erik Askildsen ved Rokkansenteret synes ikke det er rart at kraftkommunene kan skryte av å ha landets beste kommunehelsetilbud.

- De har gode inntekter knyttet til kraftutbygging. Har du mye penger i kommunekassa, vil du også bruke mer på tjenester til innbyggerne enn kommuner som har mindre penger, sier han.

Askildsen tror geografi spiller inn når små kommuner scorer bedre enn større kommuner.

- Små kommuner har ofte stor geografisk utstrekning. Det gjør at mye tid går bort i reisetid og tjenestene må være mer spredt. Derfor er det også typisk at det for eksempel er bedre dekning av fastleger i små kommuner i Finnmark enn i Oslo og Bergen, sier han.

<strong>MODALEN BEST:</strong> Rådmannen i Modalen på besøk hos Jenny Farestveit (89) på Modalstunet bo- og opptreningssenter som er hovedbasen i kommunens pleie- og omsorgstjeneste. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet
MODALEN BEST: Rådmannen i Modalen på besøk hos Jenny Farestveit (89) på Modalstunet bo- og opptreningssenter som er hovedbasen i kommunens pleie- og omsorgstjeneste. Foto: Hans A Vedlog/ Dagbladet Vis mer

Likevel er det ikke gitt at tjenestetilbudet nødvendigvis er høyere i små kommuner, påpeker han.

- Det kan hende at dekningen av legetjenester egentlig er for høy i enkelte småkommuner. På grunn av geografien må enkelte kommuner ha et visst antall leger i beredskap, selv om de kunne klart seg med færre og hver av dem har relativt få pasienter, sier Askildsen.

  Mange eldre Storbyene havner langt nede på lista, viser Dagbladets beregning.

Bodø på 83.plass er den beste av de største byene, men det er langt ned til neste storby, Bergen kommer på 160. plass. Dårligst ut kommer Stavanger på 387. plass.

- Selv om det kan virke som om enkelte mindre kommuner tilbyr bedre helsetjeneste per innbygger enn andre, er det viktig å korrigere for at alderssammensetningen også kan tvinge noen av kommunene til å bruke mer penger på eldre og syke, mener Sverre Grepperud, professor i helseøkonomi ved Universitetet i Oslo.

Det er en tendens til at små kommuner i distriktene har en stor andel eldre innbyggere, og dermed må bruke mer på helse og omsorg enn større kommuner med mange unge mennesker, påpeker han.

- Selv om en kommune kan tilby mange helsetjenester - noe som er positivt i seg selv - fører ikke det nødvendigvis til at du som individ får et bedre tilbud. Dette er avhengig av hvor mange du konkurrerer med, sier professoren.

Risikofylt I en studie BI-forskerne Lars Chr. Munkerud og Rune Sørensen presenterte tidligere i år, kom det fram at innbyggerne i mindre kommuner er mer tilfredse med tjenestetilbudet enn innbyggerne i større kommuner. De får også langt mer penger per innbygger til disse tjenestene. Samhandlingsreformen, som trer i kraft fra nyttår, vil skape utfordringer for små kommuner, tror forsker Trond Tjerbo ved NIBR (Norsk institutt for by- og regionsforskning).

- Spørsmålet er om de små kommunene vil kunne håndtere en modell som innebærer at de skal betale for deler av det innbyggerne bruker av spesialisthelsetjenester. Denne utgiftsposten vil kunne variere fra år til år og være mer risikofylt for små kommuner, sier Tjerbo.

NB! I dagens papirutgave av Dagbladet er kommunen Kvitsøy ikke med på grunn av manglende rapportering. Det medfører ikke riktighet, dermed er Kvitsøy med i nettversjonen. Det betyr at noen kommuner har falt ned en plass sammenlignet med papirutgaven.

BESTE HELSEKOMMUNE: I serien «Kommunebørsen» har turen kommet til det kommunale helsetilbudet.
Vi har sett på antall leger, fysioteraputer og psykiatriske sykepleiere fordelt på innbyggere, samt hvordan helsetilbudet er for barn og eldre.
Sykehusene er ikke tatt med i utregningen, ettersom de ikke faller inn under kommunenes ansvar.

Tokke kommune har gjort SSB og Dagbladet klar over at det ikke er deres innrapporterte tall som står oppført i KOSTRA. Kommunen kom først dårlig ut, men er blant de beste kommunene. Dermed har noen kommuner falt ned en plass til.

Ser du feil tall for din kommune? Ta kontakt med Dagbladets journalister.

Må kjøre langt i Nord

Avstand til helsetilbud er også en avgjørende faktor for hvor godt kommunetilbudet er.

Siden det ikke er gjort noen beregninger på kommunalt nivå, er ikke det med i denne utregningen.

Men Statistisk Sentralbyrå (SSB) har imidlertid regnet ut at 89,4 prosent av landets befolkning bor innenfor én times kjøreavstand fra et akuttmottak, men dette kan variere mellom regionene.

Helse Sør-Øst bor 95,1 prosent nært et akuttmottak, mens de nordligste fylkene har dårligst dekning, med 59,8 prosent. I Helse Vest er andelen 92,2 prosent, mens 83 prosent av de bosatte i Helse Midt-Norge bor i nærheten av et akuttmottak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer