Her er legene som erstatter Gilbert og Fosse

Tre nye skandinaver jobber nå med å redde liv og lemmer på det kaotiske Shifa-sykehuset i Gaza by.

KAOS: Sammen med anestesisykepleier Dagfinn Bjørklid (t.h.) er Mohammad Abou-Arab del av et team på fire fra Norwac, som har erstattet Mads Gilbert og Erik Fosse på Shifa-sykehuset. Foto: Hamda Hamada/Dagbladet
KAOS: Sammen med anestesisykepleier Dagfinn Bjørklid (t.h.) er Mohammad Abou-Arab del av et team på fire fra Norwac, som har erstattet Mads Gilbert og Erik Fosse på Shifa-sykehuset. Foto: Hamda Hamada/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ASHKELON/GAZA BY (Dagbladet): Lørdag kveld kom Johannes Brattebø fra Voss og Mohammad Abou-Arab fra Oslo fra Egypt og inn til Shifa-sykehuset i Gaza by, hvor de jobber i Norwac-regi.

Der arbeider også anestesisykepleieren Dagfinn Bjørklid, som nå har vært sju dager i Gaza. Nordmennene jobber nå dag og natt for å ta unna det de kan av de mange skadde som kommer inn på Shifa-sykehuset.

Første gang i krigsområde
Johannes Brattebø jobber til daglig som overlege ved kirurgisk avdeling på sykehuset på Voss. For første gang jobber han nå i et krigsområde.

- Vi har jobbet, spist, jobbet og sovet. Situasjonen er fortvilet, og vi får hele tida inn alvorlig skadde pasienter, sier Brattebø på telefon til Dagbladet.no.

Mohammad Abu Arab er anestesioverlege ved Ullevål universitetssykehus. Han er dansk statsborger, men har bodd og jobbet i Oslo de ti siste årene. Abu Arab er palestiner og født i den palestinske flyktningleiren Shatila i Beirut.

-Jeg har vært tre dager i Gaza nå, og det er ikke lett å holde styr på dagene. Det er veldig vanskelige forhold her. Det er ikke en krig, men en massakre. Sivilbefolkningen betaler en hard pris og det er ingen pause i elendigheten, sier han til Dagbladet.no.

Anestesisykepleier og Norwac-koordinator Dagfinn Bjørklid har allerede vært på plass i sju dager, og forteller om stadig større press på mennesker og utstyr.

- Personalet her er kjempeslitne. Selv om vi har fått inn noe ekstra utstyr her i dag, er det på langt nær nok til å dekke behovet, sier Bjørklid til Dagbladet.no.

Enorm mengde amputasjoner
Da de norske legene Brattebø og Abu Arab ankom Shifa lørdag kveld, gikk de øyeblikkelig i gang med å behandle de skadde som kommer inn. I dag kom det inn spesielt mange fra flyktningleiren Jabaliya, nord i Gaza.

- Veldig mange av dem har omfattende eksplosjonsskader. Derfor blir det mye amputasjoner i hoftehøyde, og mange av dem har også hodeskader. Arbeidet med disse pasientene er ufattelig ressurskrevende, sier Bjørklid.

Frykter natta
I tillegg til de norske legene, er den belgiske nevrokirurgen Najib Ramzi med i Norwac-teamet. Nå forbereder de seg på en hektisk natt på Shifa-sykehuset.
- Vi har sendt noen av legene til sengs nå, for å være klare til innrykket i natt. Ambulanser står akkurat nå og venter på å få evakuert ut skadde fra Zeitoun-bydelen i Gaza. Det kommer til å bli stort trøkk her i natt, sier Dagfinn Bjørklid til Dagbladet.no.

Så langt er 910 palestinere døde og 4.250 skadd i den 17 dager lange israelske beleiringen av Gaza. 13 israelere er drept, ti av dem er soldater.

DEBUT: Ortoped Johannes Brattebø fra sykehuset i Voss har allerede gjennomført to hektiske dager på Shifa-sykehuset i Gaza by. Foto: Hamada Hamada/Dagbladet
DEBUT: Ortoped Johannes Brattebø fra sykehuset i Voss har allerede gjennomført to hektiske dager på Shifa-sykehuset i Gaza by. Foto: Hamada Hamada/Dagbladet Vis mer
HEKTISK: Den norsk-palestinske anestesioverlegen Mohammad Abou-Arab behandler en ung gutt.  Foto: Hamada Hamada/Dagbladet
HEKTISK: Den norsk-palestinske anestesioverlegen Mohammad Abou-Arab behandler en ung gutt. Foto: Hamada Hamada/Dagbladet Vis mer