Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er leiesoldatens råd til Moland og French

Simon Mann har sittet flere år i fengsel etter et mislykket statskupp i Vest-Afrika.

GIR RÅD: Dagbladet møtte den britiske leiesoldaten Simon Francis Mann i London. Han ble dømt til 34 års fengsel for et mislykket kuppforsøk mot Ekvatorial Guineas og president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo i 2004. Mann, som ble pågrepet sammen med 69 andre og en flylast våpen i Zimbabwe, Foto: Geir Barstein / Dagbladet
GIR RÅD: Dagbladet møtte den britiske leiesoldaten Simon Francis Mann i London. Han ble dømt til 34 års fengsel for et mislykket kuppforsøk mot Ekvatorial Guineas og president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo i 2004. Mann, som ble pågrepet sammen med 69 andre og en flylast våpen i Zimbabwe, Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Den britiske mangemillionæren og tidligere elitesoldaten Simon Mann (60) møter Dagbladet dypt nede i en voksen lenestol på et fem stjerners hotell i Mayfair.

- Jeg ville tjent ufattelig mye penger om planen gikk sånn den skulle, sier Mann.

«Planen» Simon Mann snakker om, den som skulle gjøre ham søkkrik, er fra 2004. Mann var blant bakmennene i det private militære selskapet Executive Outcomes, som på 1990-tallet kjempet i borgerkrigene i Angola og Sierra Leone.

Men i 2004 gikk Afrika-eventyret galt. Mann lot seg friste da en libanesisk forretningsmann ville styrte regimet i det oljerike diktaturet Ekvatorial-Guinea. Kuppmakerneskulle innsette en eksilert opposisjonspolitiker som president. Men leiesoldatene ble avslørt under mellomlanding i Zimbabwe.

Livsfare Simon Mann ble dømt til 34 år i fengsel, og satt fire år i fengsel i Zimbabwe og Ekvatorial-Guinea. Han ble banket opp, torturert og utsatt for ekstreme prøvelser, og får umiddelbart sympati for Tjostolv Moland og Joshua French. De to prøvde å etablere et sikkerhetsselskap i Uganda, men er nå dømt til døden for drap og spionasje.

TYRANN: Kuppmakerne skulle styrte denne mannen - Ekvatorial-Guineas fryktede president Teodoro Obiang Nguema. Foto: AP / NTB Scanpix
TYRANN: Kuppmakerne skulle styrte denne mannen - Ekvatorial-Guineas fryktede president Teodoro Obiang Nguema. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det er ingen som fortjener å dø i fengsel i Kinshasa, sier Simon Mann til Dagbladet.

- Kongo betyr dårlig mat, malaria og epidemier, det er en dårlig kombinasjon.

Gir råd På spørsmål fra Dagbladet om han har noen råd til Kongo-fangene, forteller Mann at han lærte seg flere teknikker som hjalp ham å overleve i fengsel.

- Jeg lagde meg en fire punkters plan som jeg levde livet mitt etter:

1) Jeg innarbeidet en daglig rutine som jeg fulgte hver dag
2) Fysisk trening
3) Å være kreativ, jeg skrev, tegnet og lærte meg dikt
4) Jeg skrev dagbok, der jeg hadde en oversikt over hvor godt jeg klarte å følge opp de andre tre punktene. Det hjalp meg med å gi hverdagen mening, siden jeg da hadde noe jeg skulle gjøre hver dag.

På isolat Selv om det er ubehagelig å dele celle med andre, slik Kongo-fangene gjør i Kinshasa, sier Mann at det tross alt er bedre enn å sitte på isolat.

MARERITT: Joshua French og Tjostolv Moland sitter i fengsel i Kinshasa i Kongo. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet
MARERITT: Joshua French og Tjostolv Moland sitter i fengsel i Kinshasa i Kongo. Foto: Claude Nzunzu / Dagbladet Vis mer

- I Zimbabwe satt jeg på isolat. Da fangevokterne fant ut hvor «verdifull» jeg var for Ekvatorial-Guinea, ble vokterne bare strengere og strengere. På samme måte som de to i Kongo visste jeg ikke når jeg fikk komme ut — og jeg måtte forberede meg på at jeg aldri ville komme ut av fengsel.

Mann skryter av den britiske konsulærtjenesten, som besøkte ham så ofte som mulig i fengselet.

- De gjorde en strålende jobb. Men den vanskelige jobben — nemlig å prøve å få meg ut — var en større utfordring. Spesielt i mitt tilfelle, siden jeg tross alt hadde gjort noe som pr. definisjon jo er «galt». Selv om jeg mener at det ikke var moralsk galt.

- Vis respekt Da saken mot Moland og French først kom opp for retten i Kisangani, nektet Kongo-fangene å forklare seg. I ankesaken framsto de langt mer samarbeidsvillige, i tillegg til å være velpleide og iført nye klær.

- Blir du arrestert i Afrika må du aldri, aldri snakke nedsettende om rettssaken og rettssystemet i det landet de blir arrestert i, i dette tilfellet Kongo. Da setter myndighetene seg i forsvarsposisjon, og alt går på tverke. Hvis du setter deg på din høye lest og nekter å vedkjenne deg rettssystemet vil de gå i vranglås, sier Simon Mann til Dagbladet.

- Jeg er sikker på at Norge har dyktige spioner - men ikke i Kongo, sier han og ler.

- Hadde jeg vært en ung mann i Kampala (Ugandas hovedstad, red. anm.), ville jeg kjøpt opp gull. Det smugles masse over grensa fra Kongo. Jeg hadde satset på det.

I LENKER: Simon Mann og flere andre av kuppmakerne i fengsel i Zimbabwe i 2004. Foto: AFP / NTB Scanpix
I LENKER: Simon Mann og flere andre av kuppmakerne i fengsel i Zimbabwe i 2004. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer