Her er leiesoldatens råd til Moland og French

Simon Mann har sittet flere år i fengsel etter et mislykket statskupp i Vest-Afrika.

GIR RÅD: Dagbladet møtte den britiske leiesoldaten Simon Francis Mann i London. Han ble dømt til 34 års fengsel for et mislykket kuppforsøk mot Ekvatorial Guineas og president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo i 2004. Mann, som ble pågrepet sammen med 69 andre og en flylast våpen i Zimbabwe, Foto: Geir Barstein / Dagbladet
GIR RÅD: Dagbladet møtte den britiske leiesoldaten Simon Francis Mann i London. Han ble dømt til 34 års fengsel for et mislykket kuppforsøk mot Ekvatorial Guineas og president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo i 2004. Mann, som ble pågrepet sammen med 69 andre og en flylast våpen i Zimbabwe, Foto: Geir Barstein / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LONDON (Dagbladet): Den britiske mangemillionæren og tidligere elitesoldaten Simon Mann (60) møter Dagbladet dypt nede i en voksen lenestol på et fem stjerners hotell i Mayfair.

- Jeg ville tjent ufattelig mye penger om planen gikk sånn den skulle, sier Mann.

«Planen» Simon Mann snakker om, den som skulle gjøre ham søkkrik, er fra 2004. Mann var blant bakmennene i det private militære selskapet Executive Outcomes, som på 1990-tallet kjempet i borgerkrigene i Angola og Sierra Leone.

Men i 2004 gikk Afrika-eventyret galt. Mann lot seg friste da en libanesisk forretningsmann ville styrte regimet i det oljerike diktaturet Ekvatorial-Guinea. Kuppmakerneskulle innsette en eksilert opposisjonspolitiker som president. Men leiesoldatene ble avslørt under mellomlanding i Zimbabwe.

Livsfare Simon Mann ble dømt til 34 år i fengsel, og satt fire år i fengsel i Zimbabwe og Ekvatorial-Guinea. Han ble banket opp, torturert og utsatt for ekstreme prøvelser, og får umiddelbart sympati for Tjostolv Moland og Joshua French. De to prøvde å etablere et sikkerhetsselskap i Uganda, men er nå dømt til døden for drap og spionasje.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer