Her er Libe Rieber-Mohns protest-hilsen til Tyrkias visestatsminister

- Jeg ble provosert, sier hun til Dagbaldet.

SMILEPROTEST: Oslos varaordfører, Libe Rieber Mohn (Ap), slutter seg til kvinnene i Tyrkia som protesterer mot landets visestatsminister Bülent Arinc, som mener at kvinner ikke skal le og smile offentlig. Skjermdump: Dagbladet
SMILEPROTEST: Oslos varaordfører, Libe Rieber Mohn (Ap), slutter seg til kvinnene i Tyrkia som protesterer mot landets visestatsminister Bülent Arinc, som mener at kvinner ikke skal le og smile offentlig. Skjermdump: DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var på mandag at Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc sa i en tale at han mente at kvinner i landet ikke skal le offentlig.

I går skrev Dagbladet om trenden på sosiale medier der tyrkiske kvinner viste sin motstand til dette ved å legge ut bilder av seg selv mens de smilte og lo.

Nå slutter Oslos varaordfører, Libe Rieber-Mohn (Ap), seg til opprøret. I dag publiserte hun et tilsvarende smilende bilde av seg selv på Facebook, med en påfølgende hilsen til Tyrkias smilende kvinner.

- Da blir jeg provosert «Fabian skriver brev til Obama vedrørende ny amerikansk ambassadør til Norge. Minst like viktig er det å sende en hilsen til den tyrkiske visestatsministeren som verken vil at kvinner skal kunne le, vise kropp eller glede. Sender derfor et bilde til han og et stort smil til alle tyrkiske kvinner», skriver hun selv om stuntet på sin Facebook-side.

- Selv om inngangen er humoristisk, er temaet alvorlig nok. Det er jo ikke mange månder siden den tyrkiske statsministeren stengte twitter. Tyrkia står overfor et veldig viktig veivalg, og da ønsker jeg å støtte kvinners rett til å bestemme over egen kropp, egne valg og egen framtid. Det burde være en selvfølge, men det er altså ikke alle deler av verden, sier Rieber-Mohn til Dagbladet. 

- Det er så galt at en visestatsminister kan få seg til å mene at kvinner ikke skal kunne smile og le offentlig, da blir jeg provosert. Og det har også veldig mange andre blitt, det har jeg fått tilbakemeldinger på i løpet av dagen, fortsetter hun.

SMILER: Slik har flere titusener av kvinner valgt å vise sin motstand til Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc etter at han på mandag i en tale sa at kvinner ikke bør le offentlig. Skjermdump Twitter
SMILER: Slik har flere titusener av kvinner valgt å vise sin motstand til Tyrkias visestatsminister Bülent Arinc etter at han på mandag i en tale sa at kvinner ikke bør le offentlig. Skjermdump Twitter Vis mer

- Tror du kampanjer på sosiale medier, som denne, vil kunne ha en reel effekt?

- Det er nettopp det de har, særlig for land som Tyrkia. Selv om ikke alle slipper til og får ytre seg i offentligheten, kan alle bruke sosiale medier.

10. august er det presidentvalg i Tyrkia, der sittende statsminister Recep Tayyip Erdogan stiller som kandidat.

Latterforbud Så langt har titusentalls tyrkise kvinner protestert mot visestatsministeren. De ulike protestaksjonene sirkulerer på flere sosiale medier som blant annet Twitter og Instagram, med hashtagene #kahkaha og #direnkahkaha.

«Kahkaha» er det tyrkiske ordet for latter, mens «diren kahkaha» skal bety motstå og latter.

Arinc etterlyste ifølge avisa Hürriyet Daily News kyskhet hos både menn og kvinner, og kritiserte media for å ha gjort tenåringer til sex-avhengige. Visestatsministeren oppfordret videre befolkningen til å gjenoppdage Koranen.

STØTTER KVINNENE: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) støtter de smilende kvinnene i Tyrkia, og publiserte dette bildet på Facebook tidligere i dag. Foto: Privat
STØTTER KVINNENE: Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) støtter de smilende kvinnene i Tyrkia, og publiserte dette bildet på Facebook tidligere i dag. Foto: Privat Vis mer

- Hvor er jentene som rødmer forsiktig, bøyer hodet og ser en annen vei når vi ser på dem? spurte han. 

Ellers klagde han også på at tyrkere har for mange biler, bruker for mye bensin og at kvinner snakker om «unødvendige» ting i mobiltelefonen istedenfor å møtes ansikt til ansikt.

Lignende hendelse Dette er ikke første gangen tyrkiske kvinner bruker sosiale medier for å vise sin motstand. For to år siden sammenlignet statsminister Erdogan abort med mord, noe som førte til at kvinner landet rundt publiserte bilder av magen sin med ordene «Min kropp, mitt valg».

Som Dagbladet har omtalt tidligere i dag, har også den internasjonale feministgruppa Femen sluttet seg til opprøret. Gruppa er kjent for å protestere toppløse, og det er nettopp dette de gjør for å vise at kvinner har like mye rett til å smile og le som menn.

FEMEN: Feministgruppa Femen viser også sin støtte gjennom puppebilder til tyrkiske kvinner etter at visestatsministeren i landet sa at kvinner ikke skal le offentlig. Skjermdump Twitter
FEMEN: Feministgruppa Femen viser også sin støtte gjennom puppebilder til tyrkiske kvinner etter at visestatsministeren i landet sa at kvinner ikke skal le offentlig. Skjermdump Twitter Vis mer