Her er Lili forbanna

Orkanen Lili har tatt livet av sju mennesker, og over 360 000 mennesker er evakuert. Hun er på vei mot USA, og er i ferd med å bli adrenalinsint!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lili ble kategorisert som en tropisk storm da hun traff Karibia i forrige uke. Fire mennesker omkom, 400 hus ble påført skader og halve bananavlingen på St. Lucia gikk tapt. Søndag gikk hun amok over Jamaica, og tre mennesker ble tatt av flomvann.

40 hus ble helt ødelagt, 120 hus ble oversvømt og 750 mennesker måtte evakueres.

Så traff hun Cuba. Det er foreløpig ikke meldt om dødsfall på øya, men 360 000 mennesker er evakuert og orkanen gjorde store materielle skader, melder nyhetsbyrået AP.

Blir sterkere

Nå er Lili på vei mot USA, og på veien kommer hun til å bli langt sterkere. Det som nå er en orkan i kategori to (vindstyrke 154-177 km/t) vil helt sikkert nå kategori tre (vindstyrke 178-209 km/t).

- Jeg tviler ikke et sekund på at dette kommer til å bli en meget kraftig orkan. Det betyr kategori tre eller mer, sier Max Mayfield, sjef for USAs orkaninstitutt (NOAA).

Orkanen kommer etter alt å dømme til å treffe USA ved grensa mellom Texas og Louisiana i løpet av morgendagen. Myndigheten begynte å advare folk allerede tidligere i uka.

Det skyldtes blant annet at lavtliggende rømningsveier ofte blir ubrukelige tre til fem timer før orkaner treffer fastlandet, fordi vannet stiger raskt.

Bråsint

- Innbyggerne nær treffpunktet må begynne å forberede seg på en orkan i kategori tre. Vi håper folk følger nøye med på utviklingen, sier han til CNN.

USA har i tillegg utsatt oppskytingen av romferja Atlantis.

Lili har allerede vist hvor bråsint hun er. Hun ble ikke kategorisert som en orkan før mandag denne uka. Da var vindstyrken 119 km/t. 24 timer seinere hadde vindstyrken økt med 50 km/t. Klokka ti i formiddag, norsk tid, var styrken 180 km/t.

Saffir-Simpson-skalaen

  • Kategori 1: 119-153 km/t
  • Kategori 2: 154-177 km/t
  • Kategori 3: 178-209 km/t
  • Kategori 4: 210-249 km/t
  • Kategori 5: Over 249 km/t

Ekspertene mener at den varme vinden over Mexicogolfen kan føre vindstyrken godt over 200 km/t.

Delstaten Mississippi har allerede slått full alarm, og har mobilisert Nasjonalgarden. Staten er truffet av mange orkaner opp gjennom årene, og husker med gru monsterorkanen Camille fra 1969.

Den var i kategori 5, med en vindstyrke på over 249 km/t. Flere hundre mennesker mistet livet.

LILIS ØYE: Mandag satte det amerikanske orkanflyet «Kermit» kurs for Lilis øye, og tok dette bildet. Flyet slapp 15 GPS-sonder ned i orkanen. Sondene sender hjem informasjon om trykk, fuktighet, temperatur, vindretning og hastighet mens de faller mot sjøen. Slik får forskerne et detaljert bilde av orkanen.
PÅ VEI: Dette kartet viser Lilis vei mot USA. De varme vindene underveis kan gjøre henne råsterk. <a href=http://www.noaanews.noaa.gov/stories/images/lilitracking100102-11am.gif>Klikk her for stor grafikk</a>.
STOR: Dette satellittbildet viser Lili over Cuba. Hun er på vei mot grensa mellom Texas og Louisiana.