Her er lista over de norske hendelsene i Afghanistan

Ifølge den massive Wikileaks-avsløringen.

MANGE HENDELSER: Det er mange hendelser der norske soldater er involvert på dokumentene som ble lekket i natt. Foto: PRT Meymaneh / Scanpix
MANGE HENDELSER: Det er mange hendelser der norske soldater er involvert på dokumentene som ble lekket i natt. Foto: PRT Meymaneh / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Under finner du en liste over mange av hendelsene der norske styrker er involvert, ifølge de lekkede dokumentene om Afghanistan-krigen som Wikileaks lekket i dag.

Har vi glemt noen viktige hendelser? Finner du dokumenter som viser til hendelser der norske soldater har vært involvert? Send lenke eller faksimile til Dagbladet på 2400@db.no.

Hele lista er basert på opplysninger fra de lekkede dokumentene. Forsvaret har gått ut og stilt seg tvilende til noen av hendelsene der norske soldater skal ha vært involvert. Disse hendelsene er merket i lista.

23.04.2004
Tommy Rødningsby (29) blir drept under et rakettangrep mot en bilkolonne i Kabul.

06.08.2006
Osama bin Laden skal ha utstedt ordre om selvmordsaksjon mot den norske basen i Meymaneh.  Les mer her.

23.05.2007
En finsk soldat ble drept og to norske soldater ble skadd i en eksplosjon ved den norske leiren i Meymaneh.

23.07.2007
Norsk soldat ble drept etter først å ha vært i nevekamp med en opprører. Én nordmann og to opprørere ble drept i kampene. Ifølge NRK skal det ha vært kampen der den norske spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen ble drept, men dokumentene gjør det ikke klart om det var han. Etter hendelsene skjedde det ytterligere skuddveksling mellom de allierte og opprørere.

03.11.2007
Et norsk skarpskytter-team oppdager over 20 opprørere med våpen i Ghormach-distriktet. Det norske teamet dreper fire av dem. Opprørerne besvarte ilden, men flyktet etter kort tid. Ingen norske kom til skade.

08.11.2007
Kristoffer Sørli Jørgensen (22) blir drept av en veibombe nord for Maimana i Faryab-provinsen.

17.08.2008
En norsk konvoi blir utsatt for et bakholdsangrep fra opprørere med rakettdrevet granat. En av granatene treffer bakken 10 meter fra konvoien. Det er ikke rapportert om dødsfall i forbindelse med denne hendelsen.

17.04.2009
Trond Petter Kolset (30) fra Steinkjer blir drept av en selvmordsbomber vest for Mazar-i-Sharif i Badghis-provinsen.

25.07.2009 Motorsyklist skutt og drept av norske styrker. Mindreårig passasjer på sykkelen ble ikke fysisk skadet.

12.09.2009
Norske soldater ble angrepet av et ukjent antall opprørere. Skuddvekslingen varer i en time og resulterer i at opprørerne flykter til fjellene. Ingen skal ha blitt skadd.

06.11.2009
Den norske journalisten Pål Refsdal blir kidnappet av Taliban.

07.11.2009
Da en sivil bil kom kjørende raskt mot styrker fra Nasjonalt Logistikkelement (NSE) måtte styrkene gå til aksjon. Først ga en av soldatene mannen bak rattet beskjed med hånda uten respons. Derfor måtte soldaten skyte to skudd i grøfta like ved. Da stoppet bilen, bare 20 meter bak konvoiens bakre kjøretøy.

24.10.2009
Norske soldater ble først angrepet av åtte-ti opprørere, men melder at de har kontroll på siutasjonen. Forsterkninger kommer, og kampene varer lenge. Det blir i etterkant anslått at mellom 60 og 100 opprørere deltok i aksjonen. Bare én opprører ble drept under kampene.

28.10.2009
Norske offiserer melder om at amerikanske opplæringskollegaer og afghansk politi blir angrepet av rundt 40 og 50 opprørere. De norske offiserene drar sammen med et opplæringsteam til området. Ingen blir skadd.

29.10.2009
Mens norske styrker gjennomfører en obesvervasjonsrunde ledet av den afghanske hæren blir styrkene angrepet av afghanske opprørere. Det ble bedt om luftstøtte. Ni opprørere ble drept i kampene.

19.11.2009
Norske soldater støter på afghanske opprørere med våpen. Det skjer skuddveksling, men opprørerne flykter fra stedet. Ingen skadd eller drept.

25.11.2009
Motorsyklist skutt av norske styrker. Døde av skadene. Mindreårig passasjer på sykkelen ble ikke fysisk skadet. Denne hendelsen bestrides av Forsvaret, som viser til hendelsen 25. juli da blant annet norske medier skrev om akkurat det samme.

29.11.2009 - Bestrides av Forsvaret
Mann med lommelykt drept, ifølge de lekkede dokumentene. De norske styrkene skal 29. november i fjor gått til aksjon mot en bygning de de støtte på en lokal afghaner, ifølge dokumentene. Mannen skal ha gjort en rask og aggressiv bevegelse mot styrkene, og de norske soldatene oppfattet at han hadde noe potensielt farlig i hånda og skjøt og drepte mannen. I etterkant skal det ha kommet fram at mannen hadde holdt en lommelykt i hånda. Forsvaret mener dette er feil, spesielt siden det ifølge loggen skjedde sør i Afghanistan - der ingen av de norske styrkene opererer.

24.12.2009
På julaften kom en patrulje bestående av afghanske hær- og politistyrker - under opplæring av norske offiserer - beskutt nord for Meymaneh. Flere afghanske soldater ble såret, men baer en av dem ble såpass skadd at de måtte til behandling.

29.12.2009
Norske styrker blir angrepet, men kommer fra det uten skader på verken folk eller utstyr.

25.02.2010
Soldaten Claes Joachim Olsson (22) blir drept da kjøretøyet han sitter i kjører på en veibombe i Ghowrmach-distriktet.

27.06.2010
Fire norske soldater, Andreas Eldjarn (21), Simen Tokle (24), Christian Lian (31) og Trond Bolle (41), blir alle drept av en bombe i veikanten i al-Mar i Faryab-provinsen.

Foto: Forsvaret
Foto: Forsvaret Vis mer