Her er lista SV mener bør kapre velgere fra Jens

SVs Audun Lysbakken viser avstand til Jens og Ap.

VISER FRAM UENIGHETENE: SV-ledelsen ved leder Audun Lysbakken (til høyre) og nestleder Bård Vegar Solhjell, klamrer seg fast til håpet om at flere rødgrønne velgere vil stemme SV i stedet for Ap. I verste fall kan SV falle ut av Stortinget. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VISER FRAM UENIGHETENE: SV-ledelsen ved leder Audun Lysbakken (til høyre) og nestleder Bård Vegar Solhjell, klamrer seg fast til håpet om at flere rødgrønne velgere vil stemme SV i stedet for Ap. I verste fall kan SV falle ut av Stortinget. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SV-ledelsen klamrer seg til håpet om at rødgrønne velgere vil vippe til venstre i valgkampinnspurten. Nå legger de fram en liste SV mener bør overbevise Jens-velgerne om å stemme SV i stedet for Ap.

Risikerer alt SV-leder Audun Lysbakken og nestleder Bård Vegar Solhjell ber velgerne som skal stemme rødgrønt tenke seg nøye om før de tar valget 9. september.

For SV kan det bli helt fatalt. En rekke målinger viser at partiet risikerer tidenes dårligste valg, og kan havne under sperregrensa med Heikki Holmås som eneste representant på Stortinget. Derfor presenterer de i Dagbladet en liste på saker hvor SV er uenig med Jens Stoltenberg.

- Dette er en liste hvor det eksplisitt ikke er noen tvil om at vi og Ap har ulikt syn, sier Lysbakken, og utdyper:

- Den tydeliggjør hva som er de viktige politiske forskjellene mellom SV og Ap, og som gir folk muligheten til å stemme for en rødere og grønnere regjering. Hvis vi ikke skulle lykkes med å vinne flertallet, vil det sørge for at SV kommer over sperregrensen slik at det faktisk finnes en kraft til venstre for Ap til å reise disse spørsmålene.

- Ulikhetene drukner For kampen om blokkene i norsk politikk nå, kan koste SV dyrt.

- Velgere som vil ha Jens som statsminister kan stemme Ap, SV eller Sp. Men så må folk ta stilling til saker hvor Ap og SV tenker forskjellig, sier Lysbakken til Dagbladet og forklarer:

- Denne valgkampen er veldig mye en kamp mellom blokkene. Det er utrolig viktig at det er Jens Stoltenberg som fortsetter som statsminister, men i den debatten drukner skillelinjene mellom Ap og SV. Derfor er det viktig for oss å gjøre velgerne oppmerksom på  den dimensjonen.

- Det er mange som spør oss hva som er forskjellen mellom Ap og SV. Det er mange velgerne som nå står og vipper mellom Ap og SV, forklarer Bård Vegar Solhjell.

- Ikke gratis Nestlederen mener det nå er tid for å advarer rødgrønne velgere.

- Velgerne kan ikke tro at de får denne lista gratis om de stemmer rødgrønt. Det er ikke noe som er gratis i politikken. Det er makt og stemmer som avgjør. Folk må gi stemmene sine der de vil at det skal gi uttelling, sier Solhjell.

- Hvis man vil ha rødgrønn regjering, men samtidig er mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja og for en rausere politikk overfor asylsbarna, da må velgerne også ta stilling til at vi på rødgrønne side er forskjellig partier. Ap er for konsekvensutredning i Lofoten, Ap er for en strengere politikk overfor asylbarn, sier Lysbakken.

Vil øke skattene SV vil øke skattene med 9 milliarder gjennom skatt i finanssektoren. Det er ikke Ap for.

 

- Vi ønsker å skatte finanssektoren hardere. Vi ønsker å bruke pengene på flere lærere, på to barnehageopptak i året, og på økt bemanning i eldreomsorgen. Det at vi kan få til litt mer på velferd og skole enn med skatteopplegget til Ap.

- Mer til de fattige SV vil ikke ta i bruk anbud på en rekke velferdsstjenester, slik som i dag.

- For eksempel vil vi fjerne anbud på tjenester i rusomsorgen, som vi mener er veldig skadelig for ikke minst de frivillige institusjonene som gir et veldig godt tilbud. Der har vi og Ap ulikt syn. Vi ønsker en nasjonal minstenorm for sosialhjelp. Det er et eksempel på at vi ser forskjellig på virkemiddel i kampen mot fattigdom, sier Lysbakken og legger til:

- Vi er mer villig til å øke ytelsene for de fattigste.