Her er Litvinenko blink

Her brukes Alexander Litvinenko som måltavle for russiske spesialstyrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Videobildene, som ble filmet av det russiske militærets egne i 2002 og publisert av den polske avisen Dziennik, viser unge soldater som deltok i opptaksprøver for innenriksministeriets spesialstyrke Vityaz.

Bildene fra Vityaz-brigadens treningsleir utenfor Moskva har gitt nytt liv til anklagene mot Kreml etter drapet på Alexander Litvinenko.

Ni av soldatene får etter opptaksprøven overrakt spesialstyrkens grønne beret av føderasjonsrådets formann Sergei Mironov -- som regnes som nummer tre på rangstigen i Kreml etter president Vladimir Putin og forsvarsminister Sergei Ivanov.

Dagbladet.no får bekreftet videoens autensitet fra flere kilder.

- Filmen viser at Litvinenko var et mål for russiske myndigheter. Dette er uten tvil en russisk statlig treningsleir, sier den russiske tidligere etteretningsoffiseren Boris Volodarsky til Dagbladet.no.

Videobildene viser unge russiske soldater på en militær treningsbane, der de forserer flere hindre før de tømmer magasinet mot en plakat av Litvinenko. Hans ansikt blir gjennomhullet av 9mm kulehull.

- Dette er psykologisk indoktrinering for å fortelle soldatene at denne personen er en kriminell, en fiende av staten, sier Volodarsky.

Selv anklaget Litvinenko den russiske presidenten for å stå bak forgiftningen, men Kreml har hele tiden benektet at de har vært innvolvert i drapet.

- For oss var Litvinenko ingenting. Vi bryr oss ikke om hva han sa og hva han skrev på dødsleiet, uttalte Sergei Ivanov til New York Times i desember.

Nå mener Litvinenkos venner at videoen viser at russiske myndigheter så Alexander Litvinenko som langt farligere enn de til nå har uttalt.

- Dette beviser at Alexander Litvinenko var nummer én på dødslisten til de russiske sikkerhetstjenestene, sier familiens talsmann Alexander Goldfarb til The Times.

I dag ble det klart at britisk politi har oversendt dokumenter i etterforskningen av drapet til britisk påtalemyndighet. Men Metropolitan Police vil ikke si om opplysningene inneholder forespørsler om rettslig forfølgelse av enkeltpersoner i forbindelse med dødsfallet.

- Vi ønsker ikke å diskutere innholdet i mappen, sier politiet i en uttalelse.

En talsmann for påtalemyndighetene opplyser at materialet vil bli gjennomgått umiddelbart, men at saken er unik og at det derfor er umulig å si hvor lang tid dette arbeidet vil ta.

MÅLTAVLE: Videobildene publisert i avisen Dziennik viser at russiske soldater drev skytetrening med Litvinenko som mål.