BACK IN BUSINESS: Drammenseren Torgeir Friksen (38), eller Eriksen som han nå heter, har blåst nytt liv i sitt sikkerhetsselskap. Også dette under nytt navn. Foto: Privat
BACK IN BUSINESS: Drammenseren Torgeir Friksen (38), eller Eriksen som han nå heter, har blåst nytt liv i sitt sikkerhetsselskap. Også dette under nytt navn. Foto: PrivatVis mer

Her er livvaktsjefens nye brorskap

Torgeir Friksen (38) sa han aldri mer skulle jobbe i sikkerhetsbransjen. I all hemmelighet har han gjort seg klar til å tilby elitevakter til nye væpnede oppdrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Har du tips om sikkerhetsbransjen? Ta kontakt på 47414969/ tpk@dagbladet.no og 91703808/ esan@dagbladet.no 

(Dagbladet): - Special Intervention Group er herved lagt ned, skrev Torgeir Friksen i et åpent brev til Dagbladets lesere 6. oktober i fjor.

SIG-gruppen var selskapet der Tjostolv Moland drev en filial i Uganda, Friksen mannen som kurset Moland og Joshua French. Han erklærte at tida skulle brukes til helt andre ting.

Men Dagbladet kan i dag avsløre at Friksen i all hemmelighet har bygget selskapet opp på ny - med nytt navn, og firmaregistrering i Storbritannia. Brorskapet av krigere skal stå klare til å rykke ut i topphemmelighet så fort noen trenger deres tjenester med våpen i hånd, verden rundt.

Endret navn Også gründeren selv har endret navn. Fra juni 2009 har han hett Torgeir Eriksen.

Dagbladet har innhentet dokumenter fra den britiske tinglysningen av selskapet iKey Solutions Ltd, datert 2. mars 2010.

FØRSTEHJELP: Personellet til iKey, tidligere SIG, trenes i alle situasjoner som kan oppstå. Foto: Privat
FØRSTEHJELP: Personellet til iKey, tidligere SIG, trenes i alle situasjoner som kan oppstå. Foto: Privat Vis mer

Her er Torgeir Eriksen oppført som administrerende direktør, og har aksjemajoriteten med 51 prosent. 49 prosent er registrert på en annen mann.

Partneren var tidligere styremedlem i et annet sikkerhetsfirma, som ble tvangsoppløst i 2008.

Les Dagbladets dokumentar om leiesoldatbransjen her.

Elitesoldater På sine nettsider, og i en reklamevideo, oppgir iKey å være en direkte videreføring av Special Intervention Group.

«iKey er det nye navnet på selskapet tidligere kjent som SIG», heter det på selskapets nettsider, som ble stengt etter at Dagbladet tok kontakt.

Eriksen rekrutterer medarbeidere gjennom å arrangere ulike sikkerhetskurs. Kilder i selskapet sier til Dagbladet at både tidligere elitesoldater, som har forsvart Norges ære i Afghanistan, og også tidligere polititjenestemenn har vært tilknyttet selskapet.

TIDLIGERE SIG: Nettsidene til selskapet er nå tatt ned.
TIDLIGERE SIG: Nettsidene til selskapet er nå tatt ned. Vis mer

Selskapet oppgir å trene i Italia. Der går kursdeltagerne gjennom knallharde økter, også om natta, for å være parat når det smeller. Livvaktene trenes i skyting og nærkamp, og blir toppdrillet i taktisk bilkjøring. Men identiteten deres skal aldri bli kjent. Alle bilder på nettstedet er sladdet.

Pirater Etter hva Dagbladet får opplyst er det nå omkring 150 personer som har e-postadresse tilknyttet iKey Solutions' server. iKey retter seg mot næringsdrivende i kriseområder, og tilbyr anti-piratvakthold, bording av skip på kundens ønske og privat etterretningsvirksomhet.

Selskapet kan stille med pilot og full flybemanning i Europa, Nord-Afrika og Midt-Østen innen 12 timer. Er du sør i Afrika, Sør-Amerika, Asia eller Australia oppgir Eriksens menn å trenge ett døgn til.

Selskapets kjernevirksomhet er livvakttjenester. Av det nå stengte nettstedet går det klart fram at selskapet bruker våpen.

Annonsene ledsages bilder der Eriksens menn poserer tungt bevæpnet.

Selskapet oppgir på nettet at de har gjort livvaktjobber i Irak, Sierra Leone, Honduras, Togo, Aden-bukta, Mexico, og Paraguay. Overfor Dagbladet hevder Eriksen det motsatte.

- iKey Solutions er et firma som ligger dødt. Foreløpig har vi ikke tatt på oss oppdrag, sier han.

Mediekjør Doug Brooks er leder for IPOA, sikkerhetsbransjens fremste lobbyorgan. Han har aldri har hørt om iKey.

BRED ERFARING: Selskapet oppgir å ha utført oppdrag både i Midtøsten og Afrika.
BRED ERFARING: Selskapet oppgir å ha utført oppdrag både i Midtøsten og Afrika. Vis mer

- Vi har ikke monopol på ryddig drift. Men firmaer tilknyttet IPOA er ofte mer opptatt av bransjens rykte, sier Brooks til Dagbladet.

SIG-gruppen var tidligere registrert med kontor i Norge og Italia, i tillegg til Molands SIG Uganda - som skulle være underlagt SIG Norge. Etter hva Dagbladet får opplyst så Eriksen at operasjonene Moland og French innledet ikke var noe han var fortrolig med, og derfor distanserte seg fra før formelle kontrakter ble undertegnet.

Det fikk han rett i - selv om virkeligheten, med fem dødsdommer, trolig overgikk gründerens villeste drømmer.
 
Eriksen sa i fjor at han la ned SIG grunnet mediekjør og uriktige påstander om SIG i Kongo-saken.

- Belastningen har vært stor. Nå er det slutt, sa Eriksen til Dagbladet.

Den gang ei.
 

ANTI-PIRATVAKTHOLD: iKey, Torgeir Eriksen (tidligere Friksen) sitt nye selskap, oppgir å ha bred erfaring innen vakthold mot pirater utenfor Somalia. Foto: Privat
ANTI-PIRATVAKTHOLD: iKey, Torgeir Eriksen (tidligere Friksen) sitt nye selskap, oppgir å ha bred erfaring innen vakthold mot pirater utenfor Somalia. Foto: Privat Vis mer
DREV FILIAL: French og Moland, her på SIG-trening i Uganda, var trent av SIG, iKeys forgjenger. Moland drev SIGs filial i Uganda. Foto: Privat
DREV FILIAL: French og Moland, her på SIG-trening i Uganda, var trent av SIG, iKeys forgjenger. Moland drev SIGs filial i Uganda. Foto: Privat Vis mer