FRA GYMNASDAGENE: Massemorderen Breivik i Årboka 1996-1997 fra Oslo Handelsgymnasium.
FRA GYMNASDAGENE: Massemorderen Breivik i Årboka 1996-1997 fra Oslo Handelsgymnasium.Vis mer

Her er løgnene til Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik skryter på seg rikdom og prestasjoner, lyver om legendestatus, jobb, venner, damer og poltiske verv. I sitt såkalte manifest fremsetter han også en rekke faktafeil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik strør om seg meg løgner i sitt såkalte manifest. Her skryter han blant annet på seg en legendestatus i taggemiljøet, påstår han var bystyrekandidat for Frp i Oslo, og han beskriver sine muslimske venner fra barndommen. Flere av de navngitte benekter noe vennskap.

Skryter på seg venner I manifestet beskriver Breivik inngående sine nære venner. Flere av disse vennene har imidlertid avvist at de kjente ham godt.

- Jeg tror ikke han hadde noen som sto ham nær, særlig de siste årene holdt han seg mye for seg selv, sier sønnen av Breiviks gudmor til Dagbladet.

Breivik skriver om en rekke voldsepisoder mot etniske nordmenn begått av muslimer, som ikke lar seg bekrefte. Han skriver også at ei pakistansk jente han gikk i klasse med, plutselig ikke dukket opp på skolen etter en ferie i Pakistan. Breivik mener hun enten ble tvangsgiftet eller drept.

Kvinnen er imidlertid fortsatt registrert med adresse i Oslo, og jobber ifølge venner som sykepleier i Norge.

Breivik skriver også at «mer enn 100-200 etniske nordmenn» er drept av muslimer de siste 20 åra. Det finnes ingen offisiell statistikk som er brutt ned til etnisitet, men det faktiske tallet er langt lavere.

Skryter på seg politikerkarriere I manifestet har Breivik lagt ved en «CV». Her skriver han at han var kandidat til bystyret for Fremskrittspartiet i 2003, og at han var nær ved å bli valgt, men ikke nådde opp fordi Fremskrittspartiets ungdomsorganisasjon, ledet av «rival Jøran Kallmyr» nektet å støtte hans kandidatur av «strategiske årsaker».

- På den tida var jeg mer populær enn Jøran, men jeg trengte støtte fra ungdomsorganisasjonen, skriver han.

Breivik var imidlertid aldri nominert til Bystyrevalget.

- Det kan hende noen har sagt til ham at han kanskje kunne komme på lista, men det blir jo bare spekulasjoner, sier Jøran Kallmyr til Dagbladet.

Skryter på seg penger I manifestet sitt hevder Breivik at han var rik. Han skriver at han har brukt over 300 000 euro på operasjonen, eller nesten 2,3 millioner kroner.

Lite tyder på at han i virkeligheten hadde disse pengene.

Ligningen viser at han hadde nær sagt null i inntekt fra 2007 til i dag. Han hadde imidlertid formue på 631 663 kroner i 2007. I 2010 var den på 72 501 kroner. Han har altså brukt 560 000 i perioden. Store deler må ha gått til livsopphold.

I 2005 viser regnskapet til hans heleide selskap E-Commerce Group AS at han nesten investerte i det amerikanske mobilselskapet SunCom. Investeringene i selskapet ble ingen gullgruve. Kursen i SunCom sank og påførte Breivks selskap et papirtap på vel 23 000 kroner.

Formuen kan han ha fått fra sitt eget selskap E-commerce Group. De betalte i 2005 ut 450 000 i lønn delt på to personer. I tillegg gikk de med 150 000 i overskudd. Selskapets revisor fratrådte etter dette, ingen ny revisor ble engasjert og selskapet ble oppløst i 2008.

Skryter på seg status i taggemiljøet Breiviks beretninger om hans fortid i taggermiljøet blir også motsagt av kilder miljøet.

- I mange år var jeg en av de mest bemerkelsesverdige hip-hop'erne fra Oslos vestkant. Da jeg var 15 år var jeg den mest aktive taggeren i Oslo, noe flere i det gamle hip-hop-miljøet kan bekrefte, skriver Breivik i sitt manifest.

Dagbladet har vært i kontakt med flere kilder i taggemiljøet, som alle benekter denne påstanden. De mener han var en såkalt «nobody» uten kredibilitet.

FEIL OG LØGNER: I det bisarre «manifestet» strør Anders Behring Breivik om seg med usannheter og løgner. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
FEIL OG LØGNER: I det bisarre «manifestet» strør Anders Behring Breivik om seg med usannheter og løgner. Foto: AP Photo/Virginia Mayo Vis mer

- Han forsvant ut av scenen like fort som han kom, han var en døgnflue, en toy. Drøyt å skryte på seg legendestatus, heter det i en kommentar på nettstedet Kingsize.no.

Møtte aldri opp til styreverv På sin CV skryter Breivik at han i 2002 satt i styret til Majorstuen eldresenter og Uranienborg skole. Anders Behring Breivik har imidlertid ikke sittet i styret til Majorstuen eldresenter, men har vært medlem av tilsynsutvalget for Majorstuen eldre- og sykehjem.

Kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo, Trine Melgård, bekrefter at Breivik satt i styret til Uranienborg skole.
 
- Men etter det vi har klart å finne ut var han bare vararepresentant og han møtte aldri opp på noen av møtene, sier Melgård.

Skryter på seg betydningsfulle jobber I manifestet skriver også Breivik at han blant annet har jobbet som «supervisor»/«internal advisor» for selskapet Bankia Bank, som nå heter Santander. Ifølge kilder i Santander, jobbet ikke den terrorsiktede der, han hadde en ukjent stilling for en underleverandør.

Han skriver også at han hadde en deltidsstilling som salgsrepresentant for Acta. De klarer imidlertid ikke å finne noe som helst informasjon om Breivik i arkivene til lønns- og personalavdelingen.

Breivik skriver også at han i perioden 2000 - 2001 fikk råd og opplæring av Richard Steenfeldt Berg, noe han avviser på sin Facebook-side:

«Ja, jeg møtte dette monsteret for 11 år siden», og «Nei, jeg coachet ham ikke i noen emner, bortsett fra råd for skriving av bedrifters møteprotokoller».

Skryter på seg utdannelse Breivik har ingen formell utdannelse, noe han bruker mye plass på å bortforklare i sitt bisarre manifest.

Til tross for at han aldri har levert noen vitenskapelig arbeide, mottatt akademisk veiledning eller tatt eksamen, påstår Breivik at han har studert i 16 320 timer. Dette mener han tilsvarer åtte år på universitetet, eller det samme som to bachelor-grader og en mastergrad.

Han legger til at han da ikke har talt med daglig lesning av aviser, magasiner og tv-titting. Men Breivik legger likevel til dagliglivet i regnestykket. Han anslår at han har brukt 10 000 timer på det ovenstående. Han legger også til at han har 12 års arbeidserfaring på mer enn 10 000 timer, og legger til at han ikke har inkludert relevant sosial erfaring.

Politiet har opplyst at Breivik har vært arbeidsledig de siste tre årene, han har heller ikke studert. Han har ifølge Folkeregisteret bodd hjemme hos sin mor siden 2006.

Sprer konspirasjonsteorier Av en av konspirasjonsteoriene Breivik sprer i manifestet, handler en om ungdomsopptøyene i Gøteborg i 2009.

Han skriver at sjefredaktør i Aftenposten, Hilde Haugsgjerd ble oppringt av Jan Helin, sjefredaktør i den svenske avisa Aftonbladet, som ba henne sørge for minst mulig dekning. Breivik hevder at norske redaktører videre holdt en telefonkonferanse, hvor alle ble enige om å la være å dekke opptøyene.

Haugsgjerd avviser imidlertid på det sterkeste at hun ble oppringt av den svenske redaktøren og at den angivelige telefonkonferansen fant sted.

- Dette er rent oppspinn, sier hun til Dagbladet
  Skrøt på seg tempeluniform På ett bilde poserer Breivik i det han hevder er en tempelridder-uniform med ulike medaljer og dekorasjoner. I manifestet lister han opp hva de ulike medaljene og båndene betyr.

Men uniformen er egentlig en original U.S. Marine Corp-uniform som kan kjøpes for rett over hundrelappen på nettet.

Breivik trekker fram betydningen av de ulike «tempelridder-fortjenestebånd» på uniformen. 16 av disse er egentlig fra det amerikanske forsvaret, alle kan kjøpes på nettet for mellom 10 og 25 kroner. Han har blant annet sydd på bånd fra Vietnamkrigen og Irakkrigen, samt Navy Cross og Purple Heart.

Medaljene han bruker egentlig kors fra Knights Templars, en overbygning for ulike losjer i USA og England. Disse kan også kjøpes billig på nett.

Tok feil om korsfarerne Breiviks forbilder er de kristne korsfarerne som i middelalderen dro til Midtøsten for å krige mot muslimene. Den svenske forfatteren Jan Guillou mener Breiviks fremstilling av korsfarene er helt feil.

Heltidssoldatene blant korsfarene ble igjen i Midt-Østen. De inngikk allianser med muslimer og kriget sammen med dem for å ta landområder, også mot andre kristne.

VILLE VÆRE MIDTPUNKT: Breivik på fest sammen med noen svenske tenåringsjenter for noen år siden. Foto: Privat
VILLE VÆRE MIDTPUNKT: Breivik på fest sammen med noen svenske tenåringsjenter for noen år siden. Foto: Privat Vis mer

- Mange tempelriddere valgte å orientere seg mot muslimene, sier Jan Guillou, som forteller at tempelridderne etter hvert ble anklaget for å drive snikislamisering i Frankrike. Utover på 1100-tallet skjermet tempelridderne i Jerusalem seg mot Europa. De ville bli i Det hellige landet for alltid og avslutte krigen mot muslimene.

- Jukselogikk I det såkalte manifestet kommer det også fram at Breivik er opptatt av Serbia. Forsker Cecilie Endresen mener dokumentet er preget av «vanntett jukselogikk», og har funnet flere faktafeil, blant annet geografiske.

Hun påpeker at Breivik også har misforstått Balkans historie.

- Den dominerende formen for albansk nasjonalisme, både i Kosovo og Albania, har hovedsaklig vært sekulær, ikke religiøs. Det at han tolker albansk nasjonalisme som en form for jihad, er helt på jordet, sier Endresen til Dagbladet.