Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Emmanuel Macron utnevner sine folk:

Her er Macrons nye statsminister: Édouard Philippe

Statministeren er 46 år, har samme utdannelse som Emmanuel Macron, og er fra det republikanske partiet. 

STATSMINISTER OG PRESIDENT: Her er Frankrikes nye president, avtroppende borgermester i Le Havre, Édouard Philippe (46) - sammen med sin president, Emmanuel Macron (39). Bildet er fra januar, de de to var på en seremoni for et cruiseskip. Foto: Loic Venance / Afp / Scanpix 
STATSMINISTER OG PRESIDENT: Her er Frankrikes nye president, avtroppende borgermester i Le Havre, Édouard Philippe (46) - sammen med sin president, Emmanuel Macron (39). Bildet er fra januar, de de to var på en seremoni for et cruiseskip. Foto: Loic Venance / Afp / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så har president Emmanuel Macron til slutt valgt sin statsminister: Republikaneren Édouard Philippe, borgermester i Le Havre og nær tidligere statsminister Alain Juppé.

Gamle verden tilbake

Valget ble raskt kritisert av Jean-Luc Mélenchon, leder for Det opprørske Frankrike, ytre-venstreparti som var nær ved å komme seg til andre presidentvalgomgang med nær 20 prosent av de franske stemmene.

- Den gamle verden vender tilbake. Replublikanerne og høyresida får mer makt, og vi har allerede sett at Macron har tatt med seg et stort antall sosialister på listene til Nasjonalforsamling-valget, sier Mélenchon på fransk direkte-tv.

Han er ikke nådig:

- Franskmenn, hør på meg. Macron har ikke hørt på alle de misfornøyde stemmene som stemte på Nasjonal Front (ytre høyre, journ.anm) - eller på oss (ytre venstre). Hvis dere ønsker en annen politikk i Frankrike, må dere stemme på oss.

Ikke høyre eller venstre

Valget på de 577 setene i Nasjonalforsamlingen går i to omganger i juni. Hvis Macron skal få mulighet til å endre Frankrike slik han ønsker, er han og hans En Marche!-parti avhengig av å få stemmer både fra høyre og venstre. Utnevnelsen av en statsminister fra Republikanerne er et håp om at folk herfra vil stemme på Macrons representanter.

Macron har sagt at han vil føre en politikk som «ikke er til høyre og ikke til venstre», men i sentrum.

Forsinket

I hele formiddag har franske medier spekulert om hvem som til slutt blir Emmanuel Macrons nye statsminister. Hele formiddagen har både Le Monde og Le Figaro hatt egne live-feeder, hvor de har ventet på at landets statsminister skulle bli utnevnt.

Det lot vente på seg, men klokka 14.30 skal det skje, melder Elysée-palasset i egen Twitter-melding. Men Frankrikes nye president og hans nye statsminister lar vente på seg, og gikk over 20 minutter over tida.

- Frankrikes nye statsminister heter Édouard Philippe, sier Alexis Kohler, generalsekretær ved Elysée-palasset i dag.

Heteste tips

Édouard Philippe (46) var det heteste tipset til å bli Frankrikes nye statsminister.

To mikrofoner var allerede i morgentimene satt på plass, for at Macron og hans statsminister skal presentere seg sjøl.

Christian Lequesne, professor i statsvitenskap ved prestisjeuniversitetet SciencesPo, sier til Dagbladet at republikaneren Philippe er hans heteste kandidat til å bli Macrons statsminister. Fordi:

- Philippe har vært en nær rådgiver for Juppé og er en mye mer samlende figur internt hos Republikanerne enn mange andre. Han og Macron deler mange av de samme idéene, og jeg har tro på at Frankrikes nye statsminister kan bli ham, sier Lequesne til Dagbladet.

- Ingen fornyer

Philippe er født i den franske byen Rouen, har studert ved SciencesPo og gått på administrasjonsskolen l'ENA, akkurat som president Macron.

Han er politisk i sentrum hos republikanerne, og er nær til tidligere statsminister og republikaner Alain Juppé.

Philippe blir omtalt som en mann som vil reformere det franske politiske systemet, akkurat som Macron, ifølge Le Figaro, som har en profil på ham i dag:

«Han er en typisk politiker, og ikke en fornyer», skriver Le Figaro.

Emmanuel Macron har gått hardt ut og sagt at han er imot et politisk system som ikke har klart å modernisere seg. Om Macron vil klare å endre politikken, vil vise seg i tida som kommer.

  • Du kan følge offentliggjøringen live på den franske Ouest France.