Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er mannen bak atomprøvesprengningene

Få vet hvor gammel han faktisk er og fram til 2010 eksisterte det angivelig bare ett bilde av Nord Koreas leder Kim Jong-un.

MED KONA: Nord Koreas leder Kim Jong-un tar  imotsetning til sin far  ofte med seg sin kone Ri Sol ju på ofesielle besøk. Foto: Scanpix
MED KONA: Nord Koreas leder Kim Jong-un tar imotsetning til sin far ofte med seg sin kone Ri Sol ju på ofesielle besøk. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Koreas unge leder har ikke vært i jobben i mer enn et år, men allerede har Kim Jong-un greid å gjøre seg minst like bemerket som sin avdøde far, Kim Jong-il.

Det er få som vet nøyaktig hvor gammel mannen som i natt norsk tid tok den endelige avgjørelsen om å sende opp landets tredje atomprøvesprengning, er.

Ifølge Wikipedia ble han trolig født 8. januar 1983 eller 1984. Han er dermed enten 29 eller 30 år gammel.

Basketball og filmer Kim Jong-un er yngste sønn av Kim Jong-il og sønnesønn av landsfaderen Kim Il-sung. Han overtok som statsleder etter farens død den 17. desember 2011.

Ifølge CNN er Kim Jong-un både glad i basketball og vestlige filmer.

Han ble raskt utropt som øverstkommanderende for Den koreanske folkearmé, og ble våren 2012 formelt innsatt som førstesekretær i Koreas arbeiderparti og «førsteformann» i Den nasjonale forsvarskommisjon.

- Mens hans far hadde fullstendig kontroll over landet, militæret og partiet virker det som Kim Jong-un bestemmer mer enn han regjerer, sier professor i politisk forskning Chung-in Moon ved Yonsei-universitetet i Sør Korea til CNN.

Landets ferske leder har ennå et langt stykke igjen for å kunne sies å ha samme makt som sin far hadde, skriver nyhetsbyrået.

- Påvirkes av tante og onkel Ifølge professor Moon skal Kim Jong-uns tante hatt sterk innflytelse på den unge lederen. Det samme gjelder hans onkel.

- Jeg tror han har kontroll over pariet, militæret og staten, men med hjelp av sin onkel, Jang Sung-taek, sier Moon til CNN.

Kim Jong-un blir beskrevet som svært annerledes faren i sin lederstil, og det hevdes at han viser mykere og mer personlige sider av seg enn ham.

Viser fram kona I løpet av det siste året har verden blitt introdusert for hans kone gjennom flere offentlige besøk. Hans far tok aldri sin kone med ut i offentligheten, skriver CNN.

Et eksempel er fra i fjor da Kim Jong-un og kona Ri Sol Ju avslappet og smilende ble filmet da det besøkte en park rett utenfor landets hovedstad.

Samtidig har Kim Jong-un vist vilje til å ta ordet i store forsamlinger, som da han i april i fjor anerkjenne lidelsene Nord Koreas innbyggere har vært igjennom.

- Vårt parti beslutter at vårt folk skal slippe å stramme beltet, og heller nyte rikdom og ære av sosialisme, sa han i til en forsamling på Kim Il Sung-plassen i Pyongyang.

Mislykket forsøk I tillegg forsøker han altså å vise muskler ved å skyte opp raketter og gjennomføre atomprøveoppsprengninger.

FORTSATT I 20-ÅRA?  Det er få som vet nøyaktig hvor gammel  Kim Jong-un er. Ifølge Wikipedia ble han trolig født 8. januar 1983 eller 1984. Han er da enten 29 eller 30 år gammel. Foto: Scanpix
FORTSATT I 20-ÅRA? Det er få som vet nøyaktig hvor gammel Kim Jong-un er. Ifølge Wikipedia ble han trolig født 8. januar 1983 eller 1984. Han er da enten 29 eller 30 år gammel. Foto: Scanpix Vis mer

Allerede i april i fjor ble det sendt opp en langdistanserakett i Jong-uns regi.

Ifølge Nord-Korea selv var formålet med oppskytingen å sende opp en værsatellitt. Sør-Korea, Japan og USA mente på sin side at det egentlige formålet var en dårlig skjult test av en langdistanserakett som kan bære atomstridshoder.

TROLIG 11 ÅR: Fram til 2010 eksisterte det kun ett fotografi av Jong-un. Ifølge Wikipedia viste det ham som 11-åring, men dette kan ikke fastslås med sikkerhet.  Foto: Scanpix
TROLIG 11 ÅR: Fram til 2010 eksisterte det kun ett fotografi av Jong-un. Ifølge Wikipedia viste det ham som 11-åring, men dette kan ikke fastslås med sikkerhet. Foto: Scanpix Vis mer

Oppskytingen ble uansett mislykket, ifølge forsvarsdepartementet i Sør-Korea, som fulgte rakettens bane etter at den ble skutt opp.

- Raketten ble revet i stykker i lufta og begynte deretter å miste høyde, sier forsvarsdepartementets pressetalsmann Kim Min-seok.

FORSVARTE LANGDISTANSERAKETT:  I desember i fjor gjennomførte Kim Jong-un en oppskyting av en langtrekkende rakett.Oppskytingen fikk sterke reaksjoner internasjonalt, og med USA i bresjen ble handlingen fordømt av en rekke land.

Kim Jong-un sto imidlertid fast på at det nordkoreanske rakettprogrammet skal fortsette til tross for internasjonal fordømmelse av oppskytingen og trusler om nye sanksjoner. Foto: Scanpix
FORSVARTE LANGDISTANSERAKETT: I desember i fjor gjennomførte Kim Jong-un en oppskyting av en langtrekkende rakett.Oppskytingen fikk sterke reaksjoner internasjonalt, og med USA i bresjen ble handlingen fordømt av en rekke land. Kim Jong-un sto imidlertid fast på at det nordkoreanske rakettprogrammet skal fortsette til tross for internasjonal fordømmelse av oppskytingen og trusler om nye sanksjoner. Foto: Scanpix Vis mer

Ifølge Japans forsvarsminister Naoki Tanaka var raketten i lufta i drøyt ett minutt før den styrtet i havet. Raketten skal ha falt ned i Gulehavet etter å ha gått 120 kilometer opp i lufta.

Langtrekkende rakett I desember i fjor forsøkte Jong-un seg på ny, og gjennomførte nok en oppskyting av en langtrekkende rakett.

Oppskytingen fikk sterke reaksjoner internasjonalt, og med USA i bresjen ble handlingen fordømt av en rekke land.

Kim Jong-un sto imidlertid fast på at det nordkoreanske rakettprogrammet skal fortsette til tross for internasjonal fordømmelse av oppskytingen og trusler om nye sanksjoner.

TALER. Kim Jong-un skal ha vist en vilje til å tale til store forsamlinger, skriver CNN. Foto: Svanpix
TALER. Kim Jong-un skal ha vist en vilje til å tale til store forsamlinger, skriver CNN. Foto: Svanpix Vis mer

Han hevdet at landet trenger å fortsette å sende opp satellitter for å utvikle landets vitenskap, teknologi og økonomi.

Og i natt gjennomførte han altså landets tredje oppskyting av atomvåpen.

FORSKJELLIGE LEDERE: Kim Jong-un blir beskrevet som svært annerledes sin far, Kim Jong-il, i sin lederstil, og det hevdes at han viser mykere og mer personlige sider av seg enn ham. Foto: Scanpix
FORSKJELLIGE LEDERE: Kim Jong-un blir beskrevet som svært annerledes sin far, Kim Jong-il, i sin lederstil, og det hevdes at han viser mykere og mer personlige sider av seg enn ham. Foto: Scanpix Vis mer

Nord-Korea gjennomførte forøvrig sin første atomprøvesprengning i oktober 2006, og foretok en underjordisk detonasjon i mai 2009.

Telefonbilde Et  bilde av Kim Jong-un som har fått mye oppmerksomhet de siste ukene, ble offentliggjort av Nord-Koreas statlige media og viser Kim Jong-Un angivelig til stede på et møte med nasjonale sikkerhetsrådgivere i slutten av januar i år. Møtet skal ha handlet om atomvåpen-testen.

Men det var telefonen Kim Jong-un hadde ved sin side som fikk oppmerksomheten i media.

TELEFONMYSTERIE: Dette udaterte bildet ble offentliggjort av Korean Central News Agency (KCNA) 27. januar og skal angivelig vise statslederen på et atommøte med nasjonale sikkerhetsrådgivere. Det som opptar massene mest er likevel den mystiske telefonen på siden hans. Foto: AFP / KCNA VIA KNS / NTB scanpix
TELEFONMYSTERIE: Dette udaterte bildet ble offentliggjort av Korean Central News Agency (KCNA) 27. januar og skal angivelig vise statslederen på et atommøte med nasjonale sikkerhetsrådgivere. Det som opptar massene mest er likevel den mystiske telefonen på siden hans. Foto: AFP / KCNA VIA KNS / NTB scanpix Vis mer

- Det er trolig Kim sin smarttelefon siden den ligger ved hans høyre arm ved siden av dokumentene han ser på, sier myndighetsperson i nabolandet Sør-Korea til nyhetsbyrået AFP.

Fangeleirer For innbyggere i Nord Korea har det ikke innebært store endringer at Kim Jong-un har overtatt leder-stafetten etter sin far.

Bistandsorganisasjoner sier at underernæring fortsatt er sterkt til stede på landsbygda, hvor innbyggerne mangler tilgang til rent vann og sanitære forhold.

UNDERERNÆRING: For innbyggere i Nord Korea har det ikke innebært store endringer at Kim Jong-un har overtatt leder-stafetten fra sin far.

Bistandsorganisasjoner sier at underernæring fortsatt er sterkt til stede på landsbygda, hvor innbyggerne mangler tilgang til rent vann og sanitære forhold. Dette bildet er fra grensa mellom Sør Korea og Nord Korea. Foto: Ahn Young-joon / Scanpix
UNDERERNÆRING: For innbyggere i Nord Korea har det ikke innebært store endringer at Kim Jong-un har overtatt leder-stafetten fra sin far. Bistandsorganisasjoner sier at underernæring fortsatt er sterkt til stede på landsbygda, hvor innbyggerne mangler tilgang til rent vann og sanitære forhold. Dette bildet er fra grensa mellom Sør Korea og Nord Korea. Foto: Ahn Young-joon / Scanpix Vis mer

Ifølge Human Rights Watch, er fortsatt hundretusener av mennesker slaver i fangeleirer som er beryktet for grusomme levekår og overgrep, skriver CNN.

Kannibalisme Det bor omtrent 23 millioner i Nord Korea. Situasjonen i landet er betegnes å være verre enn militær unntakstilstand

- Forholdene er så ille at de som hører beskrivelsene tror historiene er løgn, sa Adrian Hong i den amerikanske avhopperorganisasjonen Pegasus til Washington Post i fjor.

LANGDISTANSERAKETT: I desember i fjor gjennomførte Nord Korea, med Kim Jong-un i spissen, en oppskyting av en langtrekkende rakett. Foto: Korea Aerospace Research Institute / AP / Scanpix
LANGDISTANSERAKETT: I desember i fjor gjennomførte Nord Korea, med Kim Jong-un i spissen, en oppskyting av en langtrekkende rakett. Foto: Korea Aerospace Research Institute / AP / Scanpix Vis mer

Ifølge det japanske nyhetsbyrået Asia Press, som senere er blitt sitert av Sunday Times og en rekke internasjonale medier, har omtrent 10 000 personer omkommet som følge av hungersnød i landbruksområdene Hwanghae.

Nyhetsbyrået hevder de har knyttet til seg en rekke «borgerjournalister» i et av verdens mest lukkede land. De mener det kan dokumenteres at sultkatastrofen har resultert i kannibalisme.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!