Her er mannen bak «verdens farligste søkemotor»

Er du på nett, har han trolig sjekket produktene dine uten at du vet det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LUZERN (Dagbladet): Søkemotoren Shodan har fått mange merkelapper, blant annet «hackernes beste venn» og «verdens farligste søkemotor».

I dette intervjuet forklarer Shodan-skaper John Matherly hvorfor søkemotoren først og fremst er for «de gode - ikke de onde».

Brukt av Dagbladet Dagbladet har i flere måneder benyttet søkemotoren til å få oversikt over enheter som er koblet til nettet i Norge.

Funnene i Shodan har vi så bearbeidet og brukt til å finne utrygge og usikrede enheter til fare for din og min sikkerhet. Serien har fått tittelen «Null CTRL» og tar for seg kritiske sider av privat-, forretningsmessig- og samfunnskritisk sikkerhetssvikt.

Ifølge Shodan-skaperen er Dagbladets arbeid unikt.

- Det er skrevet enkeltstående artikler basert på funn i Shodan, men da er det jeg eller andre eksperter som har funnet det fram for journalistene. Dagbladet gjør jobben selv, og i stor skala. Det har jeg enorm respekt for. Det er synd ikke flere journalister har forstått hvor godt redskap dette er i research, for å få større oppmerksomhet rundt datasikkerhet, sier Matherly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.