Her er mannen politiet jakter på

Her er mannen politiet mener drepte Anna Lindh. Bildene ble tatt av et overvåkningskamera i varehuset NK. Minutter seinere lå utenriksminister på gulvet, dødelig såret av knivstikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCHOLM (Dagbladet/Expressen): En ung mann fanges av overvåkningskameratet på kjøpesenteret NK. Nå jages han som drapsmann. Stocholmspolitiet tror nå nettet snører seg rundt morderen. Først trodde de ikke at overvåkningskameranene hadde fanget drapsmannen. Grunnen skulle være at det ikke var film i kameraene. Men i tredje etasje fantes likevel overvåkningskameraer med film. Det er på grunnlag av disse bildene at politiet forhåpentligvis kan oppklare drapet.

- Mannen på bildene stemmer godt overens med signalementet av drapsmannen, sier etterforskningsleder Leif Jennekvist.

I går ble bildene distribuert til spanere ved Stocholmspolitiet.

Unike bilder av mannen

En tidsangivelse på filmopptaket viser at mannen var i varehuset før overfallet på Anna Lindh.

Dagbladet fikk i går se de unike bildene. Filmsekvensen som viser den mistenkte mannen varer bare noen sekunder. Han går henslengt forbi kameraet. Med merkeklær, caps og hettegenser. Like etter går Anna Lindh i inn i klesbutikken Fillippa K.

Det er flere grunner til at politiet tror filmsekvensen viser morderen:

*Mannens utseende stemmer meget godt overens med politiets offisielle signalement av gjerningsmannen: Mann, svensk utseende. Rundt 30 år med skulderlangt mørkt hår. Han hadde på seg en grå eller beige hettejakke med spesielt merke og en blå eller mørk caps. Identiske plagg er funnet langs fluktruten politet tror han fulgte.

Her er mannen politiet jakter på

*Hans utseende er identisk med de opplysninger flere nøkkelvitner har gitt.

*Tidangivelsen viser at mannen befant seg på NK like før overfallet på Anna Lindh.

Skiftet frisyre etterpå

- Vi vurderer det som urealistisk at en person som har alle de samme kjennetegnene som gjerningsmannen skulle befinne seg på NK samtidig. I så fall må det dreie seg om en dobbeltgjenger, sier en politikilde.

Politiet er nå sikrere på at mannen flyktet til Salénhuset i næheten. Morderens caps ble funnet i en søppelbøtte der.

I samme bygg kom det som kan ha vært morderen inn i en frisørsalong omlag kl 16.45, for å endre sin egen frisyre i forhold til et eventuelt signalement.

- Det kom en mann som lignet den etterlyste inn i salongen. Han hadde stirrende blikk. Han ville bli klippet med én gang _ ellers kunne det bare være, forteller frisør Martin Rahwi.

Også i Salenhuset finnes overvåkningskameraer som filmet i dette tidsrommet. Flere timers materiale fra disse kameraene skal også gjennomgås.

Det gikk nesten ett døgn etter knivoverfallet, før svensk politi sjekket video-opptaket fra NK. Verdifull tid kan ha gått tapt.

Tipsflom til politiet

Politiet hadde i går fått inn over tusen tips. Presset på politiets tipstelefon har til tider vært så stort at linjene har brutt sammen.

Ingenting tyder nå på at Anna Lindh ble forfulgt i minuttene før hun ble knivstukket, opplyser politiet. De mener dermed at drapet neppe var planlagt.

- Vi tror ugjerningen er begått av en gjenganger,, sier Jennekvist, sjef for politiet i Stocholm.

Etterforskingslederen opplyser at fem til ti personer er de mest interessante for etterforskerne. Flere av dem tilhører kategorien av samfunnets utslåtte, av sosiale eller psykiske årsaker.

To personer er blitt bragt inn til avhør, for så å bli sjekket ut av saken.

I 1995 innførte Sverige en reform som førte til at 25.000 psykiatripasienter ble «sluppet fri», ifølge organisasjonen San Pedro Nolasco, som arbeider for funksjonshemmedes rettigheter.

Begynte å løpe

Etter å ha hogget ned Anna Lindh foran ekspeditører, en kunde og Lindhs venninne Eva Franchell, flyktet den capskledte mannen.

Han tok ikke den nærmeste rulletrappen, som går oppover. Han gikk rundt til motsatt side av lokalet i andre etasje, og tok rulletrappen som gikk ned mot første etasje og friheten på gata.

Der møtte han først vitnet Filippa Wassberg, som hørte noen rope at mannen måtte gripes.

Morderen begynte da å løpe. I rulletrappen på vei nedover fikk han de østerrikske turistene Alexandra Loger og Martina Toman foran seg.

- Vi merket at noen kom og løp forbi oss bakfra. I farten kastet han en blodig kniv fra seg. Den ble liggende på et av trappetrinnene. Den var full av blod, har de to turistene fortalt.