MASKERT SPRENGSTOFF-MANN:  Østfold politidistrikt går fredag ettermiddag ut med dette bildet fra overvåkningskameraet til Marker Sparebank i Rømskog, der minibanken ble sprengt natt til fredag. Merk den andre manen som holder døra i bakgrunnen. Foto: Videokamera/Politiet.
MASKERT SPRENGSTOFF-MANN: Østfold politidistrikt går fredag ettermiddag ut med dette bildet fra overvåkningskameraet til Marker Sparebank i Rømskog, der minibanken ble sprengt natt til fredag. Merk den andre manen som holder døra i bakgrunnen. Foto: Videokamera/Politiet.Vis mer

Her er mannen som bruker sprengstoff i minibank

Politiet ble varslet først 22 minutter etter at det smalt. Etterlyser minst to gjerningsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Personene som sprengte minibanken i Rømskog i Østfold natt til fredag fikk jobbe uforstyrret i 22 minutter fra det smalt til politiet ble varslet.

Og de fikk enda bedre tid med å komme seg unna fram til politiet var på åstedet.

Videoopptak både fra sprengningen sist natt og fra minibanken i Auli på Romerike natt til torsdag er sikret.

Østfold politidistrikt gikk ved 16-tiden fredag ut med overvåkningsbilder av en maskert mann med sprayboks på vei mot minibanken i kommunehuset i Rømskog.

Ett av bildene viser en annen mann i bakgrunnen. I tillegg viser en overvåkningsvideo en bil på utsiden i bevegelse.

- Politiet ser de to sakene i Rømskog og på Romerike natta i forveien  i sammenheng, opplyser lensmann Mona Bergseth ved Marker og Rømskog lensmannskontor til Dagbladet fredag.

Hun utelukker ikke at det var flere gjerningspersoner involvert, sier lensmann Mona Bergseth ved Marker og Rømskog lensmannskontor.  

Ut  fra overvåkingsbildene gir politiet disse beskrivelsene fredag ettermiddag:

Gjerningsmann én: Kraftig bygget, finlandshette, mørk jakke med lyse armer, hette, røde hansker  

Gjerningsmann to: Fyldig/kraftig, grå hettegenser, mørke bukser, røde hansker   Bil: Mørk, mulig stasjonsvogn.

 PÅ VEI INN:  En av de to mennene som er observert av kamera på vei inn  mot minibanken (i forgrunnen) natt til fredag. Foto: Videokamera/Poltiet.
PÅ VEI INN: En av de to mennene som er observert av kamera på vei inn mot minibanken (i forgrunnen) natt til fredag. Foto: Videokamera/Poltiet. Vis mer

Politiet både på Romerike og i Østfold har fått konkrete tips både på biler, bilskilt og personer, men vil foreløpig ikke fortelle hva slags observasjoner av frykt for at publikum skal henge seg opp i dette og la være å varsle politiet om annet de har sett.

Sjekket falsk alarm først
Ingen personer var pågrepet tidlig fredag, og politiet vil heller ikke si om - eller hvor mye - de nattlige minibankkundene har fått med seg.

Operasjonssentralen i Østfold politidistrikt ble varslet klokka 02.27 sist natt om sprengningen av en lokal ansvarshavende for alarmanlegget i Marker Sparebanks filial, som ligger i kommunehuset i grensekommunen Rømskog tett på Sverige.

- Alarmen gikk hjemme hos ansvarshavende klokka 02.05. Alarmen dekker hele kommunehuset, der det har vært noen falske alarmer før.

- Alarmansvarlig kjørte derfor til kommunehuset for å sjekke om noe hadde skjedd før han ringte politiet, opplyser lensmann Mona Bergseth til Dagbladet.

Norske og utenlandske skilt
Hun opplyser at politiet har fått tips om biler både med norske og utenlandske skilt.

Kommunehuset med bankfilialen ligger et stykke fra nærmeste boliger, og i motsetning til på Auli i Nes kommune natta før var det ingen naboer som ringte politiet om smellene.

- Men vitner har i etterkant at de hørte smell på det aktuelle tidspunktet i Rømskog, sier lensmann Mona Bergseth.

Politiet vil også ha tips til døgnåpen telefon 69 02 70 00 om observasjoner av personer og biler som kan ha vært på «rekognosering» rundt minibanken dagene før det smalt.

 BLÅST UT:  Slik så det ut i Marker Sparebanks filial i kommunehuset i Rømskog etter sprengingen klokka 02.05 natt til fredag. Foto: Politiet.
BLÅST UT: Slik så det ut i Marker Sparebanks filial i kommunehuset i Rømskog etter sprengingen klokka 02.05 natt til fredag. Foto: Politiet. Vis mer