Her er mannen som kan ha brutt opp Storbritannia

Den tidligere sosialisten med maoistlue kan i dag vinne sitt livs største seier.

DRØMMER OM ET FRITT SKOTTLAND: De siste åra har Salmond hatt et mål. Og en drøm. Alex Salmond har jobbet mot denne dagen hele sitt liv, skriver The Daily Mail. Hvis Skottland i dag stemmer «ja» vil drømmen blir virkelig. Foto: EPA/ANDY RAIN/NTB SCANPIX
DRØMMER OM ET FRITT SKOTTLAND: De siste åra har Salmond hatt et mål. Og en drøm. Alex Salmond har jobbet mot denne dagen hele sitt liv, skriver The Daily Mail. Hvis Skottland i dag stemmer «ja» vil drømmen blir virkelig. Foto: EPA/ANDY RAIN/NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alex Salmond ble født 31. desember 1954 i West Lothian i en vanlig middelklassefamilie. Ifølge The Independent stemte faren Labour, mens moren stemte på toryene. Salmond har selv sagt at dette var et politisk hjem, hvor man hele tiden diskuterte politikk.

Salmond, som vokste opp med tre søsken, har selv ingen barn. Hans kone, Moira Salmond, holder en lav profil og er 17 år eldre enn ektemannen. Da The Independent i 2008 spurte partilederen om han angrer på at han ikke har noen barn, avviste han hele spørsmålet. Det er ingen grunn til å tenke på det spørsmålet i det hele tatt, sa han.

De siste åra har Salmond hatt et mål. Og en drøm. Alex Salmond har jobbet mot denne dagen hele sitt liv, skriver The Daily Mail. Hvis Skottland i dag stemmer «ja» vil drømmen blir virkelig.

På randen av selvstendighet Skottlands førsteminister blir sett på som hovedarkitekten bak dagens selvstendighetsvalg, og hans parti, det skotske nasjonalistpartiet, har i en årrekke vært motoren bak den skotske uavhengighetsbevegelse.

- KALD OG SOLFYLT: Den skotske The Daily Mail-kommentatoren John MacLeord, en tidligere SNP-aktivist, har beskrevet Alex Salmond slik: «Salmond er kald og solfylt, som en fin dag i januar». Foto: AP/DANNTY LAWSON/NTB SCANPIX
- KALD OG SOLFYLT: Den skotske The Daily Mail-kommentatoren John MacLeord, en tidligere SNP-aktivist, har beskrevet Alex Salmond slik: «Salmond er kald og solfylt, som en fin dag i januar». Foto: AP/DANNTY LAWSON/NTB SCANPIX Vis mer

«Hva driver en mann som leder sitt land til selvstendighet? Som har dedikert hele sitt liv til å forme en så konsentrert nasjonalisme at det har presset Skottland på randen av unionsoppløsning?», spør Daily Mail i dag.

Som en skoleelev var Salmond «et paradoks», skriver Daily Mail: «Han beundret den lokale presten så mye at han selv vurderte å bli prest, men han ble også straffet med belte gjentatte ganger for dårlig oppførsel, blant annet for å ha lagd dyrelyder».

Ifølge avisa var Salmond en ivrig korsanger, «og han forsto tidlig at han likte følelsen av å stå foran publikum».

Begynte med kjæreste-krangel Salmond ble aktiv i politikken da han ble med i studentparlamentet ved Universitetet i St. Andrews 1973. Han var opprinnelig aktiv i Labour, men ble etter hvert medlem i Det skotske nasjonalistpartiet (SNP).

LAV PROFIL: Alex Salmond (t.v.), som vokste opp med tre søsken, har selv ingen barn. Hans kone, Moira Salmond (midten t.v.), holder en lav profil og er 17 år eldre enn ektemannen. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK/NTB SCANPIX
LAV PROFIL: Alex Salmond (t.v.), som vokste opp med tre søsken, har selv ingen barn. Hans kone, Moira Salmond (midten t.v.), holder en lav profil og er 17 år eldre enn ektemannen. Foto: AFP PHOTO/GLYN KIRK/NTB SCANPIX Vis mer

Overgangen til SNP blir ofte begrunnet med en krangel han med sin daværende kjæreste. I David Torrance bok om Salmond skriver han at kjæresten ropte til Salmond at «hvis du føler det slik, så kan du heller melde deg inn i forbanna SNP». Dagen etter gjorde Salmond nettopp det.

«Det var kjærlighet ved første blikk. Det tok ikke lang tid før han hadde Arbroath-deklarasjonen av 1320 (den skotske uavhengighetserklæringen red.anm.) hengende på veggen, og en maoistlue på hodet», skriver The Daily Mail.

Det var også på universitetet Salmond opplevde sitt eneste valgnederlag, da han tapte valget om å bli leder for studentunionen.

Ekskludert Salmond tilhørte venstresiden til SNP, og han var medlem av en sosialistfraksjon i partiet som het «79 group». Gruppen og Salmond ble kastet ut av SNP i 1979.

I 1981 ville Salmond starte «en ekte skotsk motstandsbevegelse», med «politiske streiker og sivil ulydighet i et massivt omfang», skriver The Daily Mail. Logoen var en knyttet neve.

I 1985 fikk han lov til å komme tilbake til partiet, og i 1987 ble han nestleder i partiet. Året etter kom han inn i det britiske underhuset. I 1992 ble han SNPs leder for første gang.

Selv om han var langt med moderat enn tidligere ble han blant annet kjent for sin kritikk av bombingen av Serbia i 1999 og invasjonen av Irak i 2003. I 1999 ble han valgt inn i det nyopprettede skotske parlamentet, hvor han ble en av parlamentets mest kjente politikere.

I 2000 gikk han av på grunn av et skuffende valgresultat og stor intern uro i SNP, men i 2004 var han tilbake i lederskapet. I 2007 ble han for første gang Skottlands førsteminister, og fire år seinere vant han det skotske parlamentsvalget med stort flertall, noe som åpnet for dagens uavhengighetsvalg.

Glad i å gamble Salmond er også kjent for sin store interesse for hesteveddeløp, og han har i en årrekke skrevet en fast veddeløpsspalte i den skotske avisa The Scotsman.

«Han har alltid vært en gambler, og har en så sterk lidenskap for hester at han sjeldent blir sett uten et eksemplar av bladet «Racing Post», skriver The Daily Mail. Salmond skal være en stor fan av «practical jokes», men ifølge The Daily Mail har overraskende tynn hud, og har problemer med å ta kritikk.

Den skotske The Daily Mail-kommentatoren John MacLeord, en tidligere SNP-aktivist, har beskrevet Salmond slik: «Salmond er kald og solfylt, som en fin dag i januar».

Maoistlua The Daily Mail gjorde narr av Salmond etter at han forsvarte Russlands president Vladimir Putin i et intervju med magasinet GQ mars i år.

Salmond sa at han beundret «visse aspekter» av Putins politikk, og hans gjenreisning av «substansielle deler av Russlands selvrespekt». 

Som svar skrev The Daily Mail at han siste Putin-tabbe, «tyder på det fortsatt er en del av ham som går rundt med en maoistlue».