Her er mannen som sendte Maria ut av Russland

En av Russlands mektigste menn ba Maria Amelies familie om å rømme landet, så fort de kunne.

PAKKET KOFFERTEN: Maria Amelie meldte seg også i dag tidlig for politiet, med kofferten ferdig pakket. På kort varsel kan hun bli satt på flyet tilbake til Russland. Innfelt, hennes mektige onkel Jevgenij Shapashnikov. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PAKKET KOFFERTEN: Maria Amelie meldte seg også i dag tidlig for politiet, med kofferten ferdig pakket. På kort varsel kan hun bli satt på flyet tilbake til Russland. Innfelt, hennes mektige onkel Jevgenij Shapashnikov. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSKVA / OSLO (Dagbladet): På flukt fra fiender i Nord-Ossetia reiste familien til Odessa i Ukraina, deretter Sotsij. Intet sted fant de fred. Da familien returnert til Moskva, ble de møtt av familiemedlemmer på flyplassen:

- Dere er ikke trygge her. Kom dere vekk om dere har livet kjært, lød beskjeden.

- Det var min onkel, Jevgenij Shapashnikov, som ba pappa om å dra fra Russland. Pappas fiender var blitt for sterke, og familien hadde ikke noe valg. Det var Shapashnikov som kastet oss ut, sier Maria Amelie til Dagbladet.

Som en kriminalroman Onkelen er ingen hvem som helst. Han var en av landets mektige menn - og klarte kunststykket å forbli i den innerste krets hos presidetene Gorbatsjov, Jeltsin og Putin.

Dagbladet har via bekjente av familien kartlagt deres historie. Maria og hennes advokat Brynjulf Risnes bekrefter store deler av denne historien.

Slik den framstår, viser Maria Amelies historie seg å være som tatt ut av en kriminalroman. Den handler om penger, politikk på aller øverste nivå, et familiedrama de færreste opplever. Og om overlevelse.

Presidentenes mann Dagbladet har ikke fått kontakt med Shapashnikov, som i dag lever et tilbaketrukkent liv etter en lang karriere som en av Russlands mektigste menn.

Han var Sovjetunionens siste forsvarsminister, under Mikhail Gorbatsjov. Han var president Boris Jeltsins fortrolige. Og han var president Vladimir Putins rådgiver i spørsmål om luftfart og utforsking av rommet.

Maria Amelie beskriver Shapashnikov som en mann hennes foreldre har et svært anstrengt forhold til. De skal ikke ha snakket sammen siden familien forlot Russland i all hast i 2000.

To versjoner Årsaken til flukten har to versjoner. Familien hevder de etter etter et maktskifte i 1998 fikk all sin eiendom konfiskert av de nye makthaverne. På dette tidspunkt var hennes far blant Ossetias absolutt rikeste menn. Men de havnet på feil side, og tapte alt.

Konflikten som fulgte skal ha hatt dramatiske konsekvenser. Maria Amelie skal ha blitt utsatt for et kidnappingsforøk. En granat hevdes å ha blitt kastet inn i familiens hage. Maria ble sendt til Moskva. Men heller ikke foreldrene følte seg trygge, og rømte de også.

Russiske bloggere har en annen versjon. Her hevdes det at Marias fioreldre pådrå seg en enorm gjeld, og ble jaktet av mektige menn som krevde familien for flere millioner dollar.

- Frykter for livet Fra Moskva dro de til Odessa i Ukraina, deretter til Sotsij. Alle stedene hevder de å ha blitt innhentet av sine mektige fiender. Familien var blitt en voldsom en voldom belastning for onkel Jevgenij. Han måtte få dem ut av landet for en hver pris.

Det er denne fortiden Maria ikke vil tilbake til.

- Jeg er redd for kidnapping. Jeg er redd for livet i Russland, sier Maria til Dagbladet.

ONKEL: Jevgenij Shapashnikov klarte kunststykket å beholde sin framtredende makt under Gorbatsjov, Jeltsin og Putin. Foto: Ukjent opphav
ONKEL: Jevgenij Shapashnikov klarte kunststykket å beholde sin framtredende makt under Gorbatsjov, Jeltsin og Putin. Foto: Ukjent opphav Vis mer

Hun sier at hun ikke har noen å stole på verken i Moskva eller i hjembyen Vladikavkaz i Nord-Ossetia.

Må til fiendeland - Jeg frykter hevnen fra pappas fiender, sier Maria.

Maria Amelie må til hjembyen Vladikavkaz for å få russisk innenrikspass. Der er det ifølge russiske bloggere mektige menn som fortsatt er sinte på familien.

Amalies families er ossetisk. Blant ossetere er familietilhørighet- og lojalitet en avgjørende forutsetning. Men det er en forutsetning som ikke lenger er Maria Amelies.

Putins verste fiende Men viderverdighetene rundt Maria Amelie slutter ikke her. Jevgenij Shapashnikov var på 1990-tallet direktør i det største russiske flyselskaper Aeroflot. Eieren av flyselskapet var Boris Berezovskij, dengang Russlands rikeste mann, som nå lever i eksil i London.

Han er Vladimir Putins verste fiende, og er ettersøkt av russisk politi for svindel og skatteunndragelser i milliardklassen. Han var den grå eminense i Boris Jeltsins (president 1991 - 1999) Kreml, og var blant annet presidentens tennispartner.
 
Mer kontroversielt var hans intime forhold til Jeltsins datter, Tatjana.

Midt i maktspillet under og i kjøvannet av Sovjetunionens oppløsning, sto altså Marias familie.