Her er Marie Madeleines siste bedragerier

«Lånte» klær til funksjonshemmede, spanderte kake - og varslet om voldtekt. Torsdag må hun svare i Oslo tingrett for 20 forhold.

- IKKE OPPLEVD MAKEN:  - Jeg har ikke opplevd maken etter mange år i New York, Miami og Tokyo, sier innehaveren (med ryggen til) om besøket til Maie Madeleine Larsen (innfelt). FOTO: PEDER GJERSØE OG PRIVAT.
- IKKE OPPLEVD MAKEN: - Jeg har ikke opplevd maken etter mange år i New York, Miami og Tokyo, sier innehaveren (med ryggen til) om besøket til Maie Madeleine Larsen (innfelt). FOTO: PEDER GJERSØE OG PRIVAT. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Marie Madeleine Larsen (54) i mars ble forelagt en ny tiltale med 14 tilfeller av «hverdagssvindel» og ett tilfelle av trakasserende og hensynsløs adferd, innrømmet hun skyld i noen av tiltalepunktene overfor sin forsvarer.

Det har ikke stoppet den bedrageridømte kvinnen fra å lure penger fra privatfolk og forretninger hun har møtt på sin vei på Østlandet og over svenskegrensen.

25 år som reisende i bedrageri og løgnhistorier før tiltalen i mars og en tilleggstiltale med forhold som har skjedd etter det, har ikke vært nok til å endre kurs.

60 pizzaer - og blomster for 2.000 Dagbladet kjenner til tre saker som ligger på bordet til svensk politi for forhold like før hun ble pågrepet i Follo 12. april og varetektsfengslet.

- Det dukket opp en norsk kvinne her som ville bestille 60-70 pizzaer til to busser med norske idrettsungdommer som skulle komme innom samme dag.  Hun satte igjen noen blomstervaser og greide å få oss til å låne henne 1.000 kroner. Det kom aldri noen busser, og vi satte heldigvis ikke i gang med den store pizzabestillingen. Vi har videoopptak av henne, som vi har overlatt politiet i Strömstad.

- Det ble verre utfall for et bakeri her og en blomsterforretning, som ble lurt for 2.000 kroner av samme kvinne, sier den daværende innehaveren av Kaptein Viking Restaurang i Tanumshede til Dagbladet.

Når saken kommer opp i Oslo tingrett i morgen, er tiltalen utvidet med fire nye bedragerier og ett tilfelle av injurier og falske beskyldninger.

Klær til rullestol • Skjåk, 7. februar: forledet butikkmedarbeider til «utlån» av klær til eldre kvinne som var avhengig av rullestol. Verdi: 1.896 kroner.

Lørenskog, 17. mars: fikk «låne» 1.500 kroner av privatmann under dekke av at hun ikke hadde penger på seg og måtte ha et sted å overnatte fordi hun ble forfulgt av ektemannen.

Töcksfors, 12 april: forledet butikkeier til å utlevere klær på prøve til en MS-syk kvinne. Tiltalte oppnådde «kredittverdighet» ved å presentere seg som nyansatt distriktssykepleier på Värdecentralen Töckfors. Verdi: ca. 6.000 svenske kroner.

Mange navn

Heter i dag: Marie Madeleine Larsen

Har brukt: Inger Marie Nerby, Inger Marie Lärke, Maria Kristoffersen, Madeleine Larsen, Vigdis Olsen, Mia Olson, Madeleine Johansson, Signe Marie Selmer, Inger Hansen, Maria Magdalena Selmer, Mia Larsen.

Og innehaveren av Eiktoppen hud og helse i Tønsberg husker i detalj hvordan hun ble 1.900 kroner fattigere lørdag 3. mars. På grunn av ubehagelige henvendelser etter at hun gikk til politiet med saken, vil hun framstå anonymt i intervjuet med Dagbladet.

Kreftsyk - Dagen før kom det en pent kledd og hyggelig kvinne innom for å bestille time. Hun kalte seg Marie Larsen, var pensjonert sykepleier bosatt i nabolaget og trengte litt ekstra pleie fordi hun var i gang med en krevende behandling for brystkreft, forteller hudpleieren.

Og under behandlingen dagen derpå var det ingen grenser for informasjonsflyt: om ektefellen Tor (bilde på mobilen) som var pensjonert politimann og var på helgejobb på Color Line og umulig å få kontakt med.

Og det var om mannens diabetes, om sexlivet, om sønnen som var død, og liten sannsynlighet for å overleve kreftbehandlingen. Men verst akkurat da: hun var låst ute fra eget hjem mens mannen var på sjøen. Og dermed hadde hun ikke penger.

New York - og Eik - Jeg lånte henne tusen kroner fra kassa, og kjørte henne til sykehuset i Tønsberg, der hun gikk inn. Hun skulle betale for behandlingen og lånet noen dager etter.

- Jeg er oppvokst i utlandet, har bodd i New York, Miami og Tokyo og har møtt mange veldig forskjellige typer mennesker. Men jeg har aldri blitt lurt noen gang som her på lille Eik, sier kvinnen til Dagbladet før rettssaken.

Kake og voldtekt Det femte, nye tiltalepunktet gjelder injurier og falske beskyldninger mot en avdelingsleder i en bedrift i Akershus  for neddoping og voldtekt.

Her er offerets kortversjon til Dagbladet:
- Det dukket opp en ukjent kvinne på kontoret. Hun ville hedre bussjåførene våre med kake, fordi hun hadde så gode erfaringer. Og kake ble det, selv om forretningen begynte å purre oss på regningen. Så var det historien om nøkler og lommebok på avveie. Hun fikk låne en seng og 500 kroner. Pengene fikk jeg igjen, men måtte forklare meg for toppledelsen om voldtektsanklagene hun hadde plantet hos en sjåfør i selskapet.

Blinket ut i sushi-kø Natt og Dag-journalist Anders Brochmann Hansen (39) er blant mange som har henvendt seg til Dagbladet om at de er blitt lurt av Marie Madeleine Larsen for noen hundrelapper — og som ikke har tatt bryet med å gå til politiet.  

-  Det var tidlig på kvelden i februar, og jeg sto i kø hos Jonos Sushi på Vinderen. Jeg la merke til en velkledd, voksen dame som sto med et glass vin ved baren. Hun hadde tydeligvis blinket ut meg, kom bort og plutselig kom vi i prat både om sønnen hennes på Lillehammer, om København der vi begge hadde bodd.

-  Nå var hun  pensjonert sykepleier, som jobbet for en organisasjonen En Hjelpende Hånd. Hun hadde en bærepose med magasiner for denne organisasjonen, og plutselig ble det snakk om sønnen som hadde kjørt tilbake til Lillehammer med nøklene og lommeboka hennes, slik at hun ikke kom seg inn der hun bodde i nabolaget. Det var ikke grenser for hva vi rakk innom på fem minutter.

Kona: - du er blitt lurt -  Jeg lånte henne 500 kroner til toget, ga henne kontonummeret og kjørte henne til  stasjonen. En annen gang er det jo jeg som trenger hjelp, tenkte jeg.

- Seinere har jeg skjønt at det var en dårlig ide å gi fra meg kontonummeret, men det har ikke skjedd noe. 

- Hensynsløs adferd

Oslo tingrett var ikke nådig i sin begrunnelse for dommen mot Marie Madeleine Larsen i 2007, som da gikk under navnet Maria Kristoffersen. «Retten ser svært alvorlig på at enkelte av de fornærmede fremsto som hardt rammet og dypt krenket av tiltaltes hensynsløse adferd», skriver tingretten, som dømte Kristoffersen til tre års fengsel for blant annet falsk anmeldelse, 14 grove bedragerier, 2 forsøk på utpressing, 3 tilfeller av ærekrenkelser og 4 tilfeller av hensynløs opptreden.

Retten fant det skjerpende at Larsen var dømt for tilsvarende forhold flere ganger tidligere, og at hun hadde «holdt på med forbrytelser av samme karakter i over 20 år.»

Kilde: Oslo tingrett 2007.

Først på veien hjem fikk jeg en dårlig følelse og  kona konkluderte kjapt da jeg fortalte  historien: - Nå er du blitt lurt.
Og det hadde hun jo rett i. Like etter fant jeg et bilde i Dagbladet fra 2004, og det stemte på en prikk.

SANDEFJORD:  Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord i mars. Politi fra et annet distrikt ville prate med henne. FOTO: LASSE LJUNG/NYHETSFOTO.
SANDEFJORD: Marie Madeleine Larsen blir hentet av Vestfold-politiet på et hotell i Sandefjord i mars. Politi fra et annet distrikt ville prate med henne. FOTO: LASSE LJUNG/NYHETSFOTO. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer