Her er maskinsjefen i diskoteket rett før brannen

25 år siden katastrofen på Scandinavian Star. Maskinsjefens rolle om bord en av de største uløste gåtene.

I DISKOTEKET: Maskinsjef Heinz Steinhauser spradet rundt i uniform i diskoteket rett før den første brannen på Scandinavian Star. Her sammen med skipets EDB-ansvarlig, som reagerte på tyskerens opptreden.
Foto: Privat
I DISKOTEKET: Maskinsjef Heinz Steinhauser spradet rundt i uniform i diskoteket rett før den første brannen på Scandinavian Star. Her sammen med skipets EDB-ansvarlig, som reagerte på tyskerens opptreden. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Natt til lørdag 7. april 1990 tente noen på flere branner om bord i Scandinavian Star på vei fra Oslo til Frederikshavn i Danmark. Skipet befant seg innenfor svensk territorialfarvann.

Det var 383 passasjerer og et mannskap på 99 om bord.

159 mennesker omkom, 136 av dem var nordmenn. 25 av de døde var barn under 15 år. Flere familier ble utryddet i den eksplosive og giftige hovedbrannen som startet rett etter klokka to på natta. Totalt 86 familier mistet noen.

Katastrofen markeres både i Frederikshavn og Oslo på 25 års dagen for brannen.

Brant i 38 timer Samtidig fortsetter Oslo-politiet etterforskningen, som særlig retter seg mot to hovedspor, nemlig økonomisporet og mulig forsikringsbedrageri og den såkalte hydraulikkbrannen. Dette er imidlertid bare to av mange uløste gåter - og den kanskje største gåten av alle er Heinz Steinhauser.

«Stiftelsen etterforskning av mordbrannen Scandinavian Star» mener tyskeren hadde en sentral rolle i alle brannene.

Stiftelsen har gjennomgått alle dokumentene i saken og knyttet til seg høy kompetanse. Branneksperter de har jobbet med mener det ble antent seks branner og at det brant totalt i 38 timer før alt ble slukket i Lysekil. Med unntak av noen få timer, befant Steinhauser seg om bord hele tida.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.