Her er maten vi frykter

En ny undersøkelse viser at vi er mest redd for hormonkjøtt, kugalskap og genmat. Her er lista over maten vi frykter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er den internasjonale forbrukerdagen, og i dag la Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) fram en ny undersøkelse som blant annet viser hvilken mat vi frykter mest.

Vi er mest bekymret for hormoner i maten, bakterier, andre smittestoffer og genmodifiserte matvarer. Kolesterol, derimot, bekymrer vi oss mindre for.

Her er lista, med prosentandelen i parentes:

  • bakterier/smittestoffer (for eksempel salmonella) (50)

Bakterier som salmonella, shigella og campylobakter kan gi alvorlige infeksjonssykdommer.

Eksempler: egg, kylling, kalkun, svinekjøtt

  • hormoner / vekstfremmende stoffer (49)

Dyr som brukes i kjøttproduksjon, kan behandles med hormoner, for eksempel veksthormon. Dyret kan vokse dobbelt så fort, og produksjonskostnadene reduseres kraftig.

Eksempler: storfekjøtt

  • genmodifisering (46)

Råstoffer fra for eksempel genmodifiserte planter brukes i produksjon av andre matvarer. Genmodifisert soya brukes blant annet i sjokolade.

Eksempler: Toblerone-sjokolade

  • plantevernmidler (45)

Sprøytemidler og andre plantevernmidler kan framkalle kreft, forårsake skader på fosteret eller føre til forgiftninger

Eksempler: utenlandsk frukt og bær, grønnsaker

  • usunt kosthold (39)

Vi spiser for mye feit mat og sukker og for lite fisk, frukt og grønnsaker. Men dette bekymrer oss ikke så mye som smittestoffer i maten.

  • skrapesyke (38)

Sykdommen scrapie - skrapesyke - er en fryktet sykdom rammer sauer og ligner kugalskap.

Eksempler: lammekjøtt

  • kugalskap (35)

Undersøkelsen ble gjort før skandalene i Danmark og Frankrike. Det er kanskje grunn til å tro at vi nå bekymrer oss mer for dette.

Eksempler: fransk, dansk og engelsk storfekjøtt

  • tilsetningsstoffer/e-stoffer (32)

er stoffer som tilsettes maten for at den for eksempel skal se bedre ut, ha lengre holdbarhet. Men også vitaminer og mineraler kan tilsettes for å gjøre maten mer næringsrik.

Eksempel: C-vitamin, hevemidler, smakstilsetninger, jern (i brunost)

  • fett (32)

Vi blir bare feitere og feitere. Det bekymrer oss ikke så mye som det kanskje burde.

  • kolesterol (31)

På 80- og 90-tallet ble det fokusert sterkt på kolesterol. Men faktum er at høye kolesterolverdier er fremdeles et av de største problemene for Ola og Kari. Men det synes å bekymre oss mindre.

Liten tillit til industrien

SIFOs undersøkelse viser at forbrukerne stoler lite på at matvareindustrien vil fortelle den fulle og hele sannhet etter en tenkt matvareskandale, for eksempel med kyllingkjøtt:

- Bare sju prosent tror at industrien forteller sannheten, sier SIFO-forsker Lisbet Berg til Dagbladet :på nettet.

Da er tilliten større til det offentlige: Hele 76 prosent tror at næringsmiddelkontrollen vil fortelle hele sannheten.

KOLESTEROL: Vi er ikke like bekymret for kolesterol som for bakterier og hormoner i maten.
FJÆRKRE: Kalkun er noe av det vi frykter mest.