VARMT HÅNDTRYKK: Olive Lembe di Sita og Mathilde Moland festet sammen på Grand Hotel i Kinshasa i går. Foto: Geir Egeland/DINA-stiftelsen
VARMT HÅNDTRYKK: Olive Lembe di Sita og Mathilde Moland festet sammen på Grand Hotel i Kinshasa i går. Foto: Geir Egeland/DINA-stiftelsenVis mer

Her er Mathilde Molands sterke brev til presidentfruen

Tjostolvs mor omfavnet presidentfruen i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mathilde Moland og predikant Rune Edvardsen fikk i går, etter flere dagers kamp mot det massive, kongolesiske byråkratiet, endelig møte presidentfruen i Kongo, Olive Lembe di Sita, og overlevere Molands benådningsbrev. Få timer før flyet gikk hjem til Norge, fikk den norske delegasjonen delta på en hyllestseremoni på Grand Hotel i Kinshasa.

Edvardsen ba for Kongo. Mathilde Moland hilste på di Sita, og overrakte ifølge Knut Moland et eksklusivt smykke fra Hillestadgalleriet i Tovdal i gave til presidentfruen.

- Mission completed, skrev en henrykt Edvardsen i en sms til Dagbladet i går ettermiddag.

Okkupert Dagbladet kan i dag bringe innholdet i benådningsbrevet. Moland henviser rikt til Kongos vanskelige historie. Brevet er sendt på vegne av både Moland- og French-familiene og kommer i tillegg til Kongo-fangenes eget benådningsbrev, som Dagbladet omtalte 24. juni. DR Kongo feiret onsdag 50 år som selvstendig nasjon.

I KONGO: Moland og Edvardsen på jubileumsmarkeringen i Kinshasa. Foto: Geir Egeland/DINA-stiftelsen
I KONGO: Moland og Edvardsen på jubileumsmarkeringen i Kinshasa. Foto: Geir Egeland/DINA-stiftelsen Vis mer

«Vi i Norge vet hvordan det er å være okkupert av en fremmed makt, da vi var okkupert av Tyskland under andre verdenskrig, og av Sverige og Danmark i 500 år fram til 1905.», skriver Mathilde Moland i brevet.

Moland beskriver videre hvordan det drøye året som har gått siden først French og så Moland ble arrestert i mai i fjor har tæret på de to familiene.

«Det er en forferdelig situasjon for oss som mødre, og for våre familier.»

Stor seier Det er valg i Kongo neste år, og president Kabila er avhengig av støtte hos sine internasjonale samarbeidspartnere - blant dem Norge.

«En benådning vil være en flott måte å vise Norge og Europa Deres lands storhet og humanitære verdier, i anledning Deres nasjons storslagne feiring av 50 års uavhengighet», skriver Moland.

- Brevet er levert til førstedamen via hennes nærmeste, som organiserer hele presidentens planer og familie. I tillegg er en av presidentens rådgivere og en politioberst med på overleveringen, skriver Edvardsen på sms til Dagbladet.

- På mandag tas det kontakt med guvernøren i Orientale-provinsen. Dette er en stor seier, da presidenten selv har involvert seg.

OVERLEVERER BREVET: Rune Edvardsen overleverer Mathilde Molands brev til presidentfruens rådgiver. Foto: Geir Egeland/DINA-stiftelsen
OVERLEVERER BREVET: Rune Edvardsen overleverer Mathilde Molands brev til presidentfruens rådgiver. Foto: Geir Egeland/DINA-stiftelsen Vis mer
PÅ JUBILEUMSMARKERINGEN: Mathilde Moland i Kinshasa. Foto: Geir Egeland/DINA-stiftelsen
PÅ JUBILEUMSMARKERINGEN: Mathilde Moland i Kinshasa. Foto: Geir Egeland/DINA-stiftelsen Vis mer