Her er millionkontrakten

GENEVE (Dagbladet): Gro Harlem Brundtland får en bruttolønn på 1,3 millioner kroner i året hvis styret i Verdens helseorganisasjon i dag velger henne til generaldirektør. Arbeidskontrakten er trykt og mangler bare tiltredelsesdato, underskrift og - inntil i formiddag - den nye generaldirektørens navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Generaldirektøren får en bruttolønn på 175344 amerikanske dollar, eller 1306312 kroner. Og åtti øre, etter dagens kurs. Lønna er ikke skattefri. Nettolønna er 891928 kroner for en gift direktør. Blir Gro valgt og ektemann Arne Olav igjen i Oslo, mister hun ektefelletillegget på 100000 kroner.

Generaldirektøren får en representasjonskonto på 149000 kroner i året som «han eller hun utelukkende kan benytte til representasjon i forbindelse med offisielle oppgaver».

Flytteutgifter

Generaldirektøren får også dekket flytteutgifter ved utnevnelse og hjemreiser på ferie, men må selv holde seg med bolig. WHO-direktøren har ingen offisiell tjenestebolig i Genhve, og ansettelseskontrakten nevner ikke hus med ett ord.

Ansettelsesbrevet slår fast at generaldirektøren er ansatt for fem år, og har seks måneders oppsigelsestid. På den andre siden kan WHOs helseforsamling si opp generaldirektøren dersom han eller hun gjør seg skyldig i så graverende forhold at de kan skade organisasjonens interesser.

Underskrift

Men først i formiddag setter de 32 styremedlemmene seg ned for å stemme over hvem av de fem kandidatene som skal lede WHO de neste fem åra. Avstemningen er skriftlig og hemmelig, og fortsetter i runde etter runde til en kandidat har fått flertall på 17 stemmer.

Da kan kontrakten undertegnes. Av presidenten i Verdens helseforsamling og - kanskje - av Gro Harlem Brundtland.

SIKKER:</B> Gro ser seierssikkert fream til nye utfordringer i WHO. Lønna er heller ikke å forakte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer