Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er millionlønningene til kongens nærmeste

Topplederne ved Det kongelige hoff er medlemmer i et eksklusivt lønnsprogram med hittil hemmeligholdte millionlønner. Nå kan Dagbladet fortelle hvordan statsoverhodets nærmeste medarbeidere lønnes.

TJENER BEST: Sjef for Det kongelige hoff Gry Mølleskog tjener best blant kong Haralds nærmeste rådgivere på Slottet. Her sammen med sjef for hoffets hushold, Lars Christian Krog, som ankommer en gallamiddag på Slottet. Mølleskog tjener bedre enn statsrådene i regjeringen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TJENER BEST: Sjef for Det kongelige hoff Gry Mølleskog tjener best blant kong Haralds nærmeste rådgivere på Slottet. Her sammen med sjef for hoffets hushold, Lars Christian Krog, som ankommer en gallamiddag på Slottet. Mølleskog tjener bedre enn statsrådene i regjeringen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det kongelige hoff bistår statsoverhodet kong Harald (79) og resten av kongefamilien, i private og offisielle sammenhenger. Dagbladet har fått bekreftet fra flere hold at ledergruppen ved Det kongelige hoff er medlemmer i et eksklusivt lønnsprogram.

Ledergruppen talte sju personer i fjor, men teller nå seks, etter at hoffveteran og marskalk Arne Omholt gikk av med pensjon i vinter. Stillingen skal ikke videreføres.

Fra 2010 til i år har statens utgifter i tilknytning kongehuset økt raskt, fra 336 til minst 460 millioner kroner, skrev Dagbladet i går. I motsetning til ansatte på politisk toppnivå i staten, har det vært hemmeligholdt hvor store lønninger de som jobber tettest med kong Harald har.

Utvalgte ledere

Hofflederne får sine lønninger justert i samsvar med økningene i statens lederlønnssystem, som brukes blant utvalgte toppledere i staten, opplyser Slottet. Ved Slottet er kravet for å få en slik lønnsstige at man inngår i ledergruppa, som jobber nærmest kongeparet og kronprinsparet til daglig.

- Hvilke øvrige goder har lederne ved Slottet?

LØNN: Dagbladet kan for første gang fortelle hvor mye statsoverhodets nærmeste rådgivere og betrodde ved Det kongelige hoff lønnes med. Lønn er fra Slottet. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
LØNN: Dagbladet kan for første gang fortelle hvor mye statsoverhodets nærmeste rådgivere og betrodde ved Det kongelige hoff lønnes med. Lønn er fra Slottet. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

- Ledergruppen har alminnelige naturalytelser som fri avis og helårs reiseforsikring. For øvrig, som innberetningspliktige arbeidsverktøy, har ledergruppen fri telefon og bredbånd, skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det kongelige hoff til Dagbladet. Slottet holder et moderat lønnsnivå for sine vanlige ansatte, som for eksempel stuepiker, arkivarer, sjåfører og kokker.

De seks lederne utgjør i dag en lønnsadel blant de rundt 150 fast ansatte. Hoffet mottar rekordhøye 173,4 millioner på årets statsbudsjett.

Holdt hemmelig

Offentlighetsloven sikrer at opplysninger om lønn og andre goder til de 800 000 ansatte i offentlig sektor i Norge må gis ut på forespørsel. I det statlige Brønnøysundregisteret er Det kongelige hoff registrert som «generell offentlig forvaltning».

Dagbladet spurte første gang Slottet om lønnsnivået blant kong Haralds medarbeidere ved hoffet 18. desember i fjor.

- Som enhver annen arbeidsgiver behandler vi lønnsinformasjon som konfidensiell informasjon internt og eksternt av hensyn til de ansatte, svarte Hagen til Dagbladet.

På et nytt spørsmål, sendt 23. desember, om en anonymisert liste som viste lønnsutviklingen ved Slottet, svarte Slottet:

- Dessverre. Bruk skattelistene.

Hagen er selv blant topplederne ved Slottet. Ifølge skattelistene hadde hun 1 081 000 kroner i skattbar inntekt i 2014.

Unntatt offentlighetsloven

Men skattelistene er ikke en presis måte å kartlegge lønn på. De viser bare «skattbar inntekt», etter en rekke fradrag som ikke er opplyst nærmere om.

De kan være store, for eksempel til renter på lån, økonomiske tap eller pendling.

Kongen er nevnt 24 ganger i Offentlighetsloven, i kraft av å være Norges statsoverhode. Men den samme loven omfatter ikke kongehuset.

Kong Harald, hans familie og hele Det kongelige hoff er unntatt fra loven, som skal sikre folket og pressen innsyn i hvordan fellesskapets ressurser brukes. Dermed kan ikke kongens undersåtter landet rundt følge med på pengebruken rundt statsoverhodet med loven i hånden.

• Les også: De kongelige behandler åpenhet som almisser

Får stryk Slottets mangeårige hemmelighold av lønna for toppledere får stryk.

- Man bør kunne forvente åpenhet. Dette handler om en stor organisasjon med offentlige midler, sier økonomiprofessor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskole til Dagbladet.

Møen har publisert en rekke rapporter og forskningsarbeider på norsk økonomi de siste årene. Han sier regjeringen bør kjenne sin besøkelsestid.

TOPPLØNN: Slottsforvalter Ragnar Osnes er medlem av Det kongelige hoffs ledergruppe.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
TOPPLØNN: Slottsforvalter Ragnar Osnes er medlem av Det kongelige hoffs ledergruppe. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- For en regjering som er opptatt av effektivitet i offentlig sektor er åpenhet og innsyn et av deres aller viktigste virkemidler, sier Møen.

Åpner opp

Fra skattelistene for 2014 går det fram at flere hoffledere har hevet millionlønner for å jobbe med kongen. Slottet har ikke villet opplyse om lønn for kongens nærmeste ved hoffet. I dag kontaktet Dagbladet likevel alle de sju som fikk utbetalt topplønner fra hoffet i fjor direkte, med spørsmål om lønnsnivået på Slottet.

Dagbladet snakket med flere. Og sent i ettermiddag snudde Slottet fullstendig, i en historisk avgjørelse etter langvarig hemmelighold.

Avgjørelsen ble tatt i samråd med de ansatte ved hoffet.

- Her er oversikt over lederlønnen ved hoffet, skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

Oversikten viser at alle kongens nærmeste ansatte tjener godt over 1,1 millioner kroner i året.

TOPPLØNN: Arne Omholt gikk av med pensjon tidligere i år. Han har vært leder ved Slottet i mange år og en del av toppledergruppa. Slottet har ikke ansatt ny Hoffmarskalk ennå. Foto: Dagbladet
TOPPLØNN: Arne Omholt gikk av med pensjon tidligere i år. Han har vært leder ved Slottet i mange år og en del av toppledergruppa. Slottet har ikke ansatt ny Hoffmarskalk ennå. Foto: Dagbladet Vis mer

Hoffsjef Gry Mølleskog tjente 1 384 032 kroner i fjor. Hun startet i jobben i fjor sommer. Mølleskogs nåværende årslønn vil bli kjent når Slottets årsrapport legges fram senere i år.

- Slottet viser nå åpenhet på et helt nytt område?

- Du får ta det som et tegn på en åpen og moderne organisasjon i utvikling, sier Hagen.

Slår departementene

Ved hoffet er det nå langt flere ledere med topplederlønn per ansatte, enn det er i departementene.

- 12 ansatte i Utenriksdepartement er på Statens lederlønnssystem. UD har 1 473 ansatte, skriver departementet til Dagbladet.

Til sammenlikning hadde Slottet, med 150 faste ansatte, sju medlemmer av det samme lederlønnsprogrammet i fjor.

- Statsrådenes årsgodtgjørelse er 1 264 040 kroner, skriver Statsministerens kontor til Dagbladet.

Tallene viser at regjeringens statsråder, når de gjester Slottet hver fredag for å vedta ny politikk ved Kongens bord, tjener mindre enn kong Haralds høyre hånd, hoffsjef Mølleskog.

Og langt mindre enn kongen, som har en apanasje i år på 11,2 millioner kroner. Kronprinsparets apanasje er på 9,3 millioner kroner.

- Mer for pengene

Hoffsjef Mølleskog har avslått å stille til intervju om driften av Slottet og hoffet, men hadde følgende budskap under en presentasjon av Slottets endringer de siste årene.

SNUDDE I DAG: Etter først å ha sagt nei, sa Kommunalminister Jan Tore Sanner i dag ja til å lage en samlet oversikt med en totalsum for statens utgifter i tilknytning til kongehuset i statsbudsjettet. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SNUDDE I DAG: Etter først å ha sagt nei, sa Kommunalminister Jan Tore Sanner i dag ja til å lage en samlet oversikt med en totalsum for statens utgifter i tilknytning til kongehuset i statsbudsjettet. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi får mer monarki for pengene. Det kan du sitere meg på, sa Mølleskog.