<strong>TJENER BEST:</strong> Sjef for Det kongelige hoff Gry Mølleskog tjener best blant kong Haralds nærmeste rådgivere på Slottet. Her sammen med sjef for hoffets hushold, Lars Christian Krog, som ankommer en gallamiddag på Slottet. Mølleskog tjener bedre enn statsrådene i regjeringen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
TJENER BEST: Sjef for Det kongelige hoff Gry Mølleskog tjener best blant kong Haralds nærmeste rådgivere på Slottet. Her sammen med sjef for hoffets hushold, Lars Christian Krog, som ankommer en gallamiddag på Slottet. Mølleskog tjener bedre enn statsrådene i regjeringen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Her er millionlønningene til kongens nærmeste

Topplederne ved Det kongelige hoff er medlemmer i et eksklusivt lønnsprogram med hittil hemmeligholdte millionlønner. Nå kan Dagbladet fortelle hvordan statsoverhodets nærmeste medarbeidere lønnes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det kongelige hoff bistår statsoverhodet kong Harald (79) og resten av kongefamilien, i private og offisielle sammenhenger. Dagbladet har fått bekreftet fra flere hold at ledergruppen ved Det kongelige hoff er medlemmer i et eksklusivt lønnsprogram.

Ledergruppen talte sju personer i fjor, men teller nå seks, etter at hoffveteran og marskalk Arne Omholt gikk av med pensjon i vinter. Stillingen skal ikke videreføres.

Fra 2010 til i år har statens utgifter i tilknytning kongehuset økt raskt, fra 336 til minst 460 millioner kroner, skrev Dagbladet i går. I motsetning til ansatte på politisk toppnivå i staten, har det vært hemmeligholdt hvor store lønninger de som jobber tettest med kong Harald har.

Utvalgte ledere

Hofflederne får sine lønninger justert i samsvar med økningene i statens lederlønnssystem, som brukes blant utvalgte toppledere i staten, opplyser Slottet. Ved Slottet er kravet for å få en slik lønnsstige at man inngår i ledergruppa, som jobber nærmest kongeparet og kronprinsparet til daglig.

- Hvilke øvrige goder har lederne ved Slottet?

<strong>LØNN:</strong> Dagbladet kan for første gang fortelle hvor mye statsoverhodets nærmeste rådgivere og betrodde ved Det kongelige hoff lønnes med. Lønn er fra Slottet. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
LØNN: Dagbladet kan for første gang fortelle hvor mye statsoverhodets nærmeste rådgivere og betrodde ved Det kongelige hoff lønnes med. Lønn er fra Slottet. Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

- Ledergruppen har alminnelige naturalytelser som fri avis og helårs reiseforsikring. For øvrig, som innberetningspliktige arbeidsverktøy, har ledergruppen fri telefon og bredbånd, skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det kongelige hoff til Dagbladet. Slottet holder et moderat lønnsnivå for sine vanlige ansatte, som for eksempel stuepiker, arkivarer, sjåfører og kokker.

De seks lederne utgjør i dag en lønnsadel blant de rundt 150 fast ansatte. Hoffet mottar rekordhøye 173,4 millioner på årets statsbudsjett.

Holdt hemmelig

Offentlighetsloven sikrer at opplysninger om lønn og andre goder til de 800 000 ansatte i offentlig sektor i Norge må gis ut på forespørsel. I det statlige Brønnøysundregisteret er Det kongelige hoff registrert som «generell offentlig forvaltning».

Dagbladet spurte første gang Slottet om lønnsnivået blant kong Haralds medarbeidere ved hoffet 18. desember i fjor.

- Som enhver annen arbeidsgiver behandler vi lønnsinformasjon som konfidensiell informasjon internt og eksternt av hensyn til de ansatte, svarte Hagen til Dagbladet.

Korrespondansen i saken:

Her er epostene mellom Dagbladet og Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen i saken om lønningene ved hoffet:

«Emne: Lønnsoversikt
Sendt: 18. desember 2015
Vi ønsker et uttrekk i form av en lønnsoversikt for slottets faste ansatte (og evt ansatte i prøvetid i fast stilling) for 2015.

I radene ønsker vi oppgitt navn, stilling, avdeling (og differensiering mellom hhv kronprinsparets og kongeparets stab), brutto utbetalt lønn.

Dersom lønnsforhandlinger for 2015 ikke er gjennomført, er det fint om det opplyses.

Med moderne lønningssystemer tar det kort tid å lage. Er det mulig å få det oversendt før juleferien?

Ha en god dag!

Vennlig hilsen/Regards
Eiliv Frich Flydal
Journalist»


Slik svarte Hagen:

«Emne: Det kongelige hoff
Sendt: 18. desember 2015 16:59

Hei igjen, Eiliv
Som en hver annen arbeidsgiver behandler vi lønnsinformasjon som konfidensiell informasjon på intern og eksternt, av hensyn til de ansatte. Vi følger regnskapslovens bestemmelser og oppgir i årsberetningen lønn og andre ytelser til Hoffsjefen som er daglig leder ved DKH.

Her er lenker til samarbeidspartnere for SIKT 2014 http://www.sikt2014.no/samarbeidspartnere.php
Og SIKT2013 http://www.sikt2013.no/samarbeidspartnere.

Med dette vil jeg ønske deg og Halvor en god og lang juleferie. Vi har hatt en utrolig travel høst i en liten kommunikasjonsstab og nå tar vi velfortjent ferie. Dersom graveprosjektet fortsetter i januar, kan vi plukke opp tråden da.

Med vennlig hilsen
Marianne Hagen»


Dagbladet svarte slik:

«Emne: Re: Det kongelige hoff
Sendt 23.12. 2015

Takk for svar.

Vi ønsker å få en forståelse av lønnsutviklingen blant de ansatte på hoffet. Kan vi i stedet om få oversendt en anonymisert liste med hhv stillingshjemmel, avdeling og brutto lønn for årene 2011-2015?

God jul!

Vennlig hilsen/Regards
Eiliv Frich Flydal
Journalist»


Slik svarte Hagen:

«Re: Det kongelige hoff
Sendt: 23. des. 2015

Dessverre. Bruk skattelistene. 
Marianne»


Dagbladet svarte slik:

«
Emne: Re: Det kongelige hoff
Sendt: 23. des. 2015

Skattelistene angir ikke en spesifisering av hvor den skattbare inntekten kommer fra, ei heller noe om hvilke avdrag som er gjort før skattbar inntekt er regnet. Så det hjelper oss dessverre lite.

Hvordan kan dere hjelpe oss å få en forståelse sv lønnsutviklingen blant faste ansatte de siste årene ved Det kongelige hoff?

Eiliv Frich Flydal
Journalist»


Dagbladet mottok verken svar på eposten over eller spørsmålet til Det kongelige hoff.


Dagbladet sendte denne eposten rett etter nyttår:

«Emne: Lønnsnivå toppledere ved hoffet
Sendt: 04. jan. 2016

Hei igjen! Håper alle hadde en fin jule- og nyttårsferie.

Er det noen måte dere kunne bidratt til å kaste lys over lønnsutviklingen og lønnsnivåene ved slottet på?

Kan dere opplyse om årslønnlønn (2015) fra Slottet, inklusive goder utover lønn, på de sju topplederne som  er omtalt slik i Årsberetningen for 2014: «Av sju toppledere er tre kvinner og fire menn». Antar at dette er Omholt, Mølleskog, Rygh, Tverli, Krog og Osnes og deg selv, men om det er andre personer det siktes til er det for dem vi ønsker informasjonen.

Ha en god dag!

Vennlig hilsen/Regards
Eiliv Frich Flydal
Journalist»

Dagbladet mottok verken svar på eposten over eller spørsmålet til Det kongelige hoff, utover en anføring i en epost sendt av Hagen 08.02. vedrørende et annet tema. Der var det en henvisning til eposten over, og beskjed om at Tverli ikke inngikk i ledergruppa ved Slottet.


Dagbladet sendte en ny epost til Slottet i mars:

«
Emne: Spørsmål etter møte fredag
Sendt: 07. mars 2016

(...)Lederlønninger:
Vi forstår det slik at de sju topplederne ved Slottet følger programmet statens lederlønninger. (Intervallene går fra A til E): http://dfo.no/no/Kundesider/Aktuelt/Lonnstjenester/2015/462015-Lederlonn--revidert-lonnsmodell/  

I hvilke intervaller er de sju topplederne plassert? Hvilke øvrige goder har de sju topplederne ved slottet? (..)»


Slik svarte Hagen:

«Emne: Økonomisvar

Sendt: 15. mars 2016

Hei Eiliv, Her er det vi har av ytterligere informasjon til dere.(...)

Ledergruppen har alminnelige naturalytelser som en fri avis og helårs reiseforsikring. For øvrig som innberetningspliktige arbeidsverktøy har ledergruppen fri telefon og bredbånd. Granholt lønnes i sin helhet av forsvaret.»

I dette svaret mottok ikke Dagbladet et svar på spørsmålet til Det kongelige hoff om hvilket lønnsnivå de ansatte topplederne har.


Dagbladet sendte en ny epost til Slottet i slutten av mars:

«Emne: Spørsmål om lønn blant toppledergruppa
Sent: 29. mars 2016.

Har de sju topplederne ved Slottet hatt andre inntekter enn fra jobben ved Slottet de siste fem årene?

Da sikter vi ikke til fulltidsstillinger andre steder.

Vennlig hilsen/Regards

Eiliv Frich Flydal
Journalist»

Dagbladet fikk ikke skriftlig svar på denne eposten.


Noen timer før Dagbladet publiserte saken hoffledelsens lønninger, 4. april i år, sendte Slottet over en lønnsoversikt for lederne ved hoffet for 2015.

«Emne: Lønn ledergruppen 2015
Sendt: 4. april 2016

Hei Eiliv,
 
Her er oversikt over lederlønnen ved hoffet.
 
Åge Grutle arbeidet til 10.8.2015.

(Dagbladets anmerkning: I eposten lå vedlagt en grafikk med navn og tall for lønn, gjengitt i Dagbladets grafikk i denne saken).

Hilsen
 
Marianne Hagen   
Kommunikasjonssjef»

På et nytt spørsmål, sendt 23. desember, om en anonymisert liste som viste lønnsutviklingen ved Slottet, svarte Slottet:

- Dessverre. Bruk skattelistene.

Hagen er selv blant topplederne ved Slottet. Ifølge skattelistene hadde hun 1 081 000 kroner i skattbar inntekt i 2014.

Unntatt offentlighetsloven

Men skattelistene er ikke en presis måte å kartlegge lønn på. De viser bare «skattbar inntekt», etter en rekke fradrag som ikke er opplyst nærmere om.

De kan være store, for eksempel til renter på lån, økonomiske tap eller pendling.

Kongen er nevnt 24 ganger i Offentlighetsloven, i kraft av å være Norges statsoverhode. Men den samme loven omfatter ikke kongehuset.

Kong Harald, hans familie og hele Det kongelige hoff er unntatt fra loven, som skal sikre folket og pressen innsyn i hvordan fellesskapets ressurser brukes. Dermed kan ikke kongens undersåtter landet rundt følge med på pengebruken rundt statsoverhodet med loven i hånden.

• Les også: De kongelige behandler åpenhet som almisser

Får stryk Slottets mangeårige hemmelighold av lønna for toppledere får stryk.

- Man bør kunne forvente åpenhet. Dette handler om en stor organisasjon med offentlige midler, sier økonomiprofessor Jarle Møen ved Norges Handelshøyskole til Dagbladet.

Møen har publisert en rekke rapporter og forskningsarbeider på norsk økonomi de siste årene. Han sier regjeringen bør kjenne sin besøkelsestid.

<strong>TOPPLØNN:</strong> Slottsforvalter Ragnar Osnes er medlem av Det kongelige hoffs ledergruppe.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
TOPPLØNN: Slottsforvalter Ragnar Osnes er medlem av Det kongelige hoffs ledergruppe. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- For en regjering som er opptatt av effektivitet i offentlig sektor er åpenhet og innsyn et av deres aller viktigste virkemidler, sier Møen.

Åpner opp

Fra skattelistene for 2014 går det fram at flere hoffledere har hevet millionlønner for å jobbe med kongen. Slottet har ikke villet opplyse om lønn for kongens nærmeste ved hoffet. I dag kontaktet Dagbladet likevel alle de sju som fikk utbetalt topplønner fra hoffet i fjor direkte, med spørsmål om lønnsnivået på Slottet.

Dagbladet snakket med flere. Og sent i ettermiddag snudde Slottet fullstendig, i en historisk avgjørelse etter langvarig hemmelighold.

Avgjørelsen ble tatt i samråd med de ansatte ved hoffet.

- Her er oversikt over lederlønnen ved hoffet, skriver kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til Dagbladet.

Oversikten viser at alle kongens nærmeste ansatte tjener godt over 1,1 millioner kroner i året.

<strong>TOPPLØNN:</strong> Arne Omholt gikk av med pensjon tidligere i år. Han har vært leder ved Slottet i mange år og en del av toppledergruppa. Slottet har ikke ansatt ny Hoffmarskalk ennå. Foto: Dagbladet
TOPPLØNN: Arne Omholt gikk av med pensjon tidligere i år. Han har vært leder ved Slottet i mange år og en del av toppledergruppa. Slottet har ikke ansatt ny Hoffmarskalk ennå. Foto: Dagbladet Vis mer

Hoffsjef Gry Mølleskog tjente 1 384 032 kroner i fjor. Hun startet i jobben i fjor sommer. Mølleskogs nåværende årslønn vil bli kjent når Slottets årsrapport legges fram senere i år.

- Slottet viser nå åpenhet på et helt nytt område?

- Du får ta det som et tegn på en åpen og moderne organisasjon i utvikling, sier Hagen.

Slår departementene

Ved hoffet er det nå langt flere ledere med topplederlønn per ansatte, enn det er i departementene.

- 12 ansatte i Utenriksdepartement er på Statens lederlønnssystem. UD har 1 473 ansatte, skriver departementet til Dagbladet.

Til sammenlikning hadde Slottet, med 150 faste ansatte, sju medlemmer av det samme lederlønnsprogrammet i fjor.

- Statsrådenes årsgodtgjørelse er 1 264 040 kroner, skriver Statsministerens kontor til Dagbladet.

Tallene viser at regjeringens statsråder, når de gjester Slottet hver fredag for å vedta ny politikk ved Kongens bord, tjener mindre enn kong Haralds høyre hånd, hoffsjef Mølleskog.

Og langt mindre enn kongen, som har en apanasje i år på 11,2 millioner kroner. Kronprinsparets apanasje er på 9,3 millioner kroner.

- Mer for pengene

Hoffsjef Mølleskog har avslått å stille til intervju om driften av Slottet og hoffet, men hadde følgende budskap under en presentasjon av Slottets endringer de siste årene.

<strong>SNUDDE I DAG:</strong> Etter først å ha sagt nei, sa Kommunalminister Jan Tore Sanner i dag ja til å lage en samlet oversikt med en totalsum for statens utgifter i tilknytning til kongehuset i statsbudsjettet. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SNUDDE I DAG: Etter først å ha sagt nei, sa Kommunalminister Jan Tore Sanner i dag ja til å lage en samlet oversikt med en totalsum for statens utgifter i tilknytning til kongehuset i statsbudsjettet. Her sammen med statsminister Erna Solberg. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi får mer monarki for pengene. Det kan du sitere meg på, sa Mølleskog.

Slik brukes kongepengene:

Monarkiet koster skattebetalerne minst 460 millioner kroner i året, viser Dagbladets regnestykke.

Hoffet
Det kongelige hoff mottar rekordhøye 173,4 millioner på årets statsbudsjett. Hoffet har rundt 150 fast ansatte, og lønner over 300 personer i løpet av et år. Lønnsutgiftene har steget kraftig siden Slottet begynte å redegjøre for dem i 2002. Hoffets budsjetter bevilges over Kommunal- og moderniseringsdepartementets (KMD) budsjetter.

Apanasjen
Apanasjen skal dekke personlige utgifter for kongen og dronningen, samt drift og vedlikehold av private eiendommer. I 2010 fikk kongeparet 9 millioner kroner og kronprinsparet 7,5 millioner kroner i apanasje. Siden da har den økt. I 2016 får de henholdsvis 11,2 og 9,3 millioner i apanasje. I motsetning til andre nordmenn betaler ikke kronprinsparet og kongeparet inntektsskatt eller formuesskatt. Bevilges over KMDs budsjetter.

Kronprinsparets stab
Staben består av oppunder 20 personer og består av alt fra barnepassere til kronprinsesse Mette-Marits personlige rådgiver Ole-Edvard Wold-Reitan. Det bevilges 18,8 millioner kroner til staben over KMDs budsjetter i år.

Adjutantstaben
Kongens adjutantstab består av yrkesoffiserer. De kommer fra Hæren, Sjøforsvaret og Luftforsvaret. Adjutantene har fast tjeneste og kontor på Slottet hver tredje måned. De følger kongen og kronprinsen. Bevilges over Forsvarsdepartementets (FD) budsjetter med 5,5 millioner kroner i år.

Kongeskipet
Driften av Kongeskipet Norge og plattgatteren Stjernen koster 45 millioner kroner i 2016. Kongeskipet er 80 meter langt og har en besetning på rundt 50 personer. Det brukes både til offisielle reiser i Norge og utlandet og til private ferier for kongefamilien og vennene deres. Pengene bevilges over Sjøforsvarets og FD sine budsjetter.

Offisielle utenlandsreiser
Kongefamiliens medlemmer representerer Norge på en rekke reiser i utlandet for å fremme norsk næringsliv og norske interesser. Utenriksdepartementet (UD) finansierer reisene med 9,6 millioner kroner i år.

Politieskorten
Den kongelige politieskortens budsjetter og rapporter er hemmelige. Dagbladet anslår nå utgiftene til minst 110 millioner i år. Bevilges over Justisdepartementets (JD) budsjetter.

Eiendom
De kongelige eiendommene og særskilte prosjekter er budsjettert å koste henholdsvis 57,3 og 19,9 millioner kroner i år. Pengene bevilges over KMDs budsjetter.

- Mer for pengene
Under et møte med Dagbladet fredag 4. mars ga hoffsjef Gry Mølleskog en presentasjon av hoffet. Hun har avslått å stille til intervju om driften av Slottet og hoffet.

- Vi får mer monarki for pengene. Det kan du sitere meg på, sa Mølleskog.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer