Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her er min 17. mai-drakt!

Lederen av 17. mai-komiteen i Oslo, Rubina Rana, legger bekymringer om drapstrusler til side og prøver i dag for første gang drakten hun skal ha på seg i årets 17. mai-tog. Rana blir den første som bærer Oslos nye jubileumsdrakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjøpte bunader for 700 millioner kroner

- En ære å gå i et slikt plagg, sier Rubina Rana.

Etter at Dagbladet søndag skrev at lederen for 17. mai-komiteen i Oslo, Rubina Rana, er blitt truet på livet, har ikke telefonen hennes stått stille. Og til nå har det bare vært støtteerklæringer å få for den modige kvinnen som kommer fra Pakistan.

- Jeg er litt småredd ennå. Men jeg håper det roer seg nå. Først og fremst på grunn av alle barna, som bør få slippe å tenke på slike negative ting 17. mai. Det er jo deres dag, framholder Rubina Rana.

Symbol

Mens hun tidligere år har gått i 17. mai-tog i en tradisjonell pakistansk drakt, vil hun i år iføre seg Oslos egen jubileumsdrakt som er lagd til 1000-årsjubileet. Drakten er designet av Eva Lie spesielt for jubileet og er ikke ment å konkurrere med den blå Oslo-drakten.

- Jeg tenkte først å skaffe meg Oslo-drakten. Men dette er en drakt som passer meg bedre. Jeg har alltid likt svart, og den gylne blusen står fint til meg som er så pass mørk, sier Rana og svinger fornøyd med skjørtet.

- Du er ikke redd for å provosere ytterligere ved å kle deg i en slik drakt?

- Nei, jeg håper da inderlig ikke det. Men jeg forstår at det er et symbol, og slik sett er det viktig. En må være den første, mener Rubina Rana.

- Hva synes du om Fremskrittspartiets Vidar Kleppes uttalelser til Dagbladet i går der han sier at hvis du hadde tatt på deg slør og muslimske klær, ville det provosert flere?

- En underlig uttalelse. Selv har jeg aldri brukt slør, men hvorfor skal ikke de som mener det er komfortabelt, kunne gå i 17. mai-tog med slør? Selv bestemte jeg meg for at det var på tide å prøve noe nytt da jeg fikk oppdraget å gå først i toget. Det er en ære for meg å kunne kle meg i en slik vakker drakt.

- Du er ikke redd for at mennesker i det pakistanske miljøet kan bli provosert av at du velger denne drakten?

- Utgangspunktet i min religion er at en kjole skal være dekkende. Og er ikke denne dekkende, så vet ikke jeg, smiler Rana.

Oda Krohg-inspirert

Designer Eva Lie har lagd jubileumsdrakten. Utgangspunktet var å lage en drakt som har elementer fra både bymote og fra folkedrakter. Hun har latt seg inspirere av gamle Oslo-bilder som «Damer på ski» og «Byfolk på tur». Oda Krohgs skikkelse og klesstil har også vært en viktig kilde til inspirasjon. Den mørke ulldrakten har selvsagt tilhørende smykker. Beltespenne, knapper og sølje er inspirert av Oslos byvåpen.

PASSER PERFEKT: - Dette er en drakt for meg, sier Rubina Rana. Lederen av 17. mai-komiteen i Oslo er den første som bærer jubileumsdrakten for Oslos 1000-års jubileum.