REALITETENE: Overbefolket av lutfattige gruvearbeidere, er diamantområdene i Marange et personlig skattkammer for eliten i Zanu-PF. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix
REALITETENE: Overbefolket av lutfattige gruvearbeidere, er diamantområdene i Marange et personlig skattkammer for eliten i Zanu-PF. Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/ScanpixVis mer

Her er Mugabes dresskledte diamantmafia

Med triksing på bakrommet og åpenlys, brutal vold trenger du ikke internasjonal godkjenning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Zimbabwe godkjennes fortsatt av Kimberley-prosessen, som kontrollerer diamanthandelen. I en uttalelse fra Kimberley (PDF-format) 6. mai i år heter det likevel at organisasjonen vet at det eksporteres ureglementerte diamanter fra Marange-området.

Og nå hamrer to respekterte menneskerettighets- grupper inn det samme inntrykket i hver sin graverende rapport: Zimbabwes diamantformuer tjener få andre enn den lille, gjennomkorrupte eliten som har kjørt Afrikas en gang mest lovende uavhengige nasjon i grøfta.

Partnership Africa Canada viser i sin rapport «Diamonds And Clubs» (PDF-format) hvordan diamanter fra Chiadzwa i Marange-området, landets mest kjente diamantområde, tjener de styrende få - deriblant forsvarsminister Emmerson Mnangagwa, og flere topper i den såkalte fellesoperativkommandoen (JOC).

Kommandoen er fryktet blant den store majoritet av zimbabwere, og har stått bak brorparten av de voldelige raidene som har sikret Mugabe fortsatt makt.

Blodig turnus Kommandørgeneral Constantine Chiwenga, kommandør i luftvåpenet Perence «Black Jesus» Shiri - tidligere kommandør for Mugabes elitegerilja «Femte brigade», og polititopp Augustine Chihuri er sentrale i JOC, og pekes alle ut som bakmenn i det svarte diamantapparatet.

PEKES UT: Forsvarsminister Emmerson Mnangagwa. AFP/Alexander Joe
PEKES UT: Forsvarsminister Emmerson Mnangagwa. AFP/Alexander Joe Vis mer

Militærtoppene bruker soldater til å terrorisere gruvearbeiderne, som i ren mafiastil - som man også ser i DR Kongo - presser lokale bønder og gruvearbeidere for penger.

Slik får soldatene, som opererer i gruveområdene i 2-3 måneder før de byttes ut i en slags turnus, et lite tilskudd til den magre grunnlønna, samtidig som de store gevinsene suser oppover i systemet.

Centre for Research and Development har tidligere kartlagt hvordan tusenvis av bloddiamantene smugles ut av landet. Og ifølge organisasjonen ble 50 mennesker banket opp eller voldtatt i Marange bare i mars og april i år av diamantbandene.

Rapporten dokumenterer også hvordan den tidligere general Solomon Mujuru, en av opprørsleder Robert Mugabes nærmest betrodde i jungelkrigen som knuste Rhodesia, bruker sin diamantgruve River Ranch, nær grensa til Sør-Afrika, som hvitvaskingssentral for bloddiamanter fra DR Kongo.

Kongo Zimbabwe gikk i 1998 inn på Laurent Kabilas side i borgerkrigen i Kongo, tilsynelatende uten annen motivasjon enn at makteliten skulle knytte lukrative bånd til senere.

PEKES UT: Minister for gruvedrift, Obert Mpofu. Foto: EPA/Scanpix
PEKES UT: Minister for gruvedrift, Obert Mpofu. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Samtidig avslører Global Witness hvordan ministeren for gruvedrivt, Zanu-PF-veteranen Obert Mpofu, har gjort sitt beste for å hindre innsyn i de to sør-afrikanske selskapene Canadile Miners og Mdaba Diamonds.

Begge ble i desember bedt om å stanse driften i Marange-området da de ikke tilfredstilte flere miljøkrav, men skal ha fått grønt lys til å gjenoppta driften måneden etter.

Mpofu gjør nå sitt beste for å sikre at de kontroversielle selskapene får operere - og har sørget for å få plassert nære venner på sentrale plasser i selskapene.

Styreformann i Mbada Diamonds er nemlig, ifølge Global Witness, den betrodde militærtoppen Robert Mhlanga - som også var et av aktoratets kronvitner i den mislykkede kampen for å få Morgan Tsvangirai, statsminister i Zimbabwes vaklende koalisjonsregjering, dømt for forræderi.

Svart på hvitt - Ingen kan være i tvil om at dette kun handler om en ting - nemlig å berike eliten i Zanu-PF og deres medsammensvorne, sier Elly Harrowell i Global Witness.

PEKES UT: Mugabe-venn Solomon Mujuru. Foto: AP/Scanpix
PEKES UT: Mugabe-venn Solomon Mujuru. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Obert Mpofu gjør da heller lite for å skjule sin hensikt, og at Kimberley-reguleringene ikke spiller noen som helst rolle i Zimbabwe.

Han er sitert hos pålitelige AllAfrica på at «Vi skal tjene på disse diamantene, med eller uten Kimberley-reguleringer».

Og med kombinasjonen av brutalitet, vold og grove menneskerettighetsbrudd på bakken, og statlig medvirkning til hemmelighold og papirfusk i styrerommene, sikrer den korrupte eliten i Robert Mugabes parti seg at Mpofus profeti går troll i ord.

PEKES UT: Polititopp Augustine Chihuri (t.h.), luftfartkommandør Perence Shiri (i midten) og kommandørgeneral Constantine Chiwenga (t.v.). Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix
PEKES UT: Polititopp Augustine Chihuri (t.h.), luftfartkommandør Perence Shiri (i midten) og kommandørgeneral Constantine Chiwenga (t.v.). Foto: AP/Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix Vis mer