Her er næringsministerens fem favoritt-damer

Framsnakking av kvinner er den nye statsfeminismen. Her er næringsministerens fem norske favoritt-damer - i anledning kvinnedagen.

FRAMSNAKKING: Monica Mæland vil ha 50 prosent kvinnelige eiere, ledere og gründere, men vil ikke bruke tvang overfor næringslivet. Framsnakking er grepet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
FRAMSNAKKING: Monica Mæland vil ha 50 prosent kvinnelige eiere, ledere og gründere, men vil ikke bruke tvang overfor næringslivet. Framsnakking er grepet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Næringsminister Monica Mæland (H) benytter kvinnedagen til å trekke fram og skryte av sine fem favoritt-næringslivskvinner i Norge.

- Det er altfor få kvinner i lederposisjoner, som er eiere og gründere. Dette er bare fem, jeg kunne antakelig nevnt hundre, men det er viktig å fortelle at det er mange flinke kvinner som gjør en viktig jobb. Astrid Skreosen, Linn Cecilie Moholt og Silje Vallestad er dyktige gründere og forretningskvinner som har tatt risiko, Linda Bernander Silseth har gjort suksess med god rekruttering av kvinnelige ledere og Kjersti Kleven er en kvinne i en mannsdominert bransje med en rekke styreverv. De er gode forbilder. Om jeg som kvinne ikke trekker dem fram, er det ingen andre som gjør det. Vi må endre holdningen om at kvinner ikke vil, sier Monica Mæland.

Vil ha 50 prosent kvinner i styrene Loven sier at 40 prosent av medlemmene i et ASA-styre skal være kvinner. Mæland går lengre. Hennes mål er at 50 prosent av eiere, gründere og ledere skal være kvinner.

- Loven er et minstekrav. Vi er 50 prosent av befolkningen, og halvparten av de som tar høyere utdanning er kvinner. Det bør gjenspeiles. I dag er det 38 prosent kvinnelige styreledere, og det er ikke godt nok. Menn og kvinner skal ha like muligheter, og det jobber jeg for, sier Mæland.

Ingen nye krav Hun vil nå målet med positive tiltak, og nevner en rekke statlige programmer som Innovasjon Norges mentorprogram, database over aktuelle kvinnelige styrekandidater, gründerprogrammet Kvinnovasjon og kåringen av Årets gründerkvinne. Når hun rekrutterer styremedlemmer til de statlige selskapene, søker hun å nå målet om 50/50.

FAVORITTDAME: Linn Cecilie Moholt, adm. dir. i Karsten Moholt: Mistet faren og broren i Air France-ulykken for fire og et halvt år siden. Som eneste gjenlevende styremedlem tok hun over familiebedriften med 170 ansatte. I 2013 gikk bedriften med tre millioner kroner over budsjettet. Omsetningen har økt fra drøyt 200 millioner kroner fra hun overtok i 2009 til 300 millioner kroner i dag. 170 ansatte har blitt til 250. Kilde: Næringsdepartementet.
Foto: Siv Johanne Seglem/ Dagbladet.
FAVORITTDAME: Linn Cecilie Moholt, adm. dir. i Karsten Moholt: Mistet faren og broren i Air France-ulykken for fire og et halvt år siden. Som eneste gjenlevende styremedlem tok hun over familiebedriften med 170 ansatte. I 2013 gikk bedriften med tre millioner kroner over budsjettet. Omsetningen har økt fra drøyt 200 millioner kroner fra hun overtok i 2009 til 300 millioner kroner i dag. 170 ansatte har blitt til 250. Kilde: Næringsdepartementet. Foto: Siv Johanne Seglem/ Dagbladet. Vis mer

Det kommer ingen piskeslag eller formelle krav fra Mæland.

- Holder det med framsnakking og positive tiltak?

- Det er et positivt bidrag. Dette handler om holdninger og kultur. Norge og næringslivet tjener på å ta både kvinner og menn i bruk. Kompetanse er likt fordelt mellom kjønnene.

FAVORITTDAME: Silje Vallestad, gründer av Bipper Communication AS: 
Spesialiserer seg på sikkerhetsløsninger til mobilen. bSafe er en trygghetsalarm for kvinner som skal hindre overfall og voldtekter, mens MobileKids er et verktøy for foreldre som vil følge med på barns mobilbruk. Kåret til Årets kvinnelige gründer i 2011 av Innovasjon Norge og Næringsdepartementet. Mottok prisen «Young Global Leader» av World Economic Forum i 2013. Kilde: Næringsdepartementet.
Foto: Morten Holm / Scanpix
FAVORITTDAME: Silje Vallestad, gründer av Bipper Communication AS: Spesialiserer seg på sikkerhetsløsninger til mobilen. bSafe er en trygghetsalarm for kvinner som skal hindre overfall og voldtekter, mens MobileKids er et verktøy for foreldre som vil følge med på barns mobilbruk. Kåret til Årets kvinnelige gründer i 2011 av Innovasjon Norge og Næringsdepartementet. Mottok prisen «Young Global Leader» av World Economic Forum i 2013. Kilde: Næringsdepartementet. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Tror du det finnes et «glasstak» for kvinner?

- Ja, jeg tror mange kvinner føler at veien til lederstillinger er tyngre. Skolen bidrar ikke til å utjevne sosiale forskjeller. Vi må sørge for at skolen blir bedre for alle barn, slik at de kan utvikle seg og sine muligheter.

- Kvinner jobber hardere - Regjeringen har endret reglene for foreldrepermisjon og kontantstøtte, og Finansdepartementet, arbeidslivsforskere og NHO-lederen mener det er negativt for kvinners karrieremuligheter. Hva er ditt syn?

- Vi må balansere ønsket om mer valgfrihet med det å jobbe for å få kvinner opp og fram. Permisjonen er en kort periode i en families liv som ikke skal hindre kvinner fra å ta lederjobber. Det er fullt mulig å kombinere dette. Ingen familier, kvinner og menn er like, så vi kan ikke ha rigide regelverk. Arbeidsgivere har et ansvar for å legge til rette slik at både kvinner og menn kan yte sitt beste, sier Mæland og viser til Linda Silseth Bernanders eksempel. (Se faktaboks).

FAVORITTDAME: Astrid Skreosen, ASAP Norway AS:
Jobbet på en fødeavdeling, og så utfordringene med renhold og hygiene. Startet en bedrift og utviklet et helt nytt fødselslaken, og har i dag en fabrikk i Norge. Vekstpotensialet ses på som stort, nasjonalt og internasjonalt. Kilde: Næringsdepartementet. Foto: ASAP.
FAVORITTDAME: Astrid Skreosen, ASAP Norway AS: Jobbet på en fødeavdeling, og så utfordringene med renhold og hygiene. Startet en bedrift og utviklet et helt nytt fødselslaken, og har i dag en fabrikk i Norge. Vekstpotensialet ses på som stort, nasjonalt og internasjonalt. Kilde: Næringsdepartementet. Foto: ASAP. Vis mer

- Er det akseptabelt at folk sakker akterut i karrieren etter en permisjon?

- Det er ikke akseptabelt. Da gjør ikke arbeidsgiver den jobben godt nok.

- Noen hevder at kvinner ikke jobber hardt nok. Hva mener du?

FAVORITTDAME: Linda Bernander Silseth, adm dir i Flytoget: 
Flytogsjefen har lagt til rette for å få frem kvinnelige mellomledere og toppledere. Fleksibel arbeidstid og hjemmekontor i perioder med stort omsorgsansvar er eksempler på tiltak Silseth mener er viktig. 2013 var det beste driftsåret i Flytogets 15-årige historie. I 2013 satte de passasjerrekord med over 6,5 millioner reisende. I toppledelsen er tre av fem kvinner, og Flytoget har kvinnelig styreleder og to kvinnelige styremedlemmer. Kilde: Næringsdepartementet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
FAVORITTDAME: Linda Bernander Silseth, adm dir i Flytoget: Flytogsjefen har lagt til rette for å få frem kvinnelige mellomledere og toppledere. Fleksibel arbeidstid og hjemmekontor i perioder med stort omsorgsansvar er eksempler på tiltak Silseth mener er viktig. 2013 var det beste driftsåret i Flytogets 15-årige historie. I 2013 satte de passasjerrekord med over 6,5 millioner reisende. I toppledelsen er tre av fem kvinner, og Flytoget har kvinnelig styreleder og to kvinnelige styremedlemmer. Kilde: Næringsdepartementet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

- Det er jeg uenig i. Kvinner jobber hardt, og ofte mye hardere, for å komme seg dit de vil. De gjør ofte en større andel av husarbeidet hjemme. Kvinner bidrar ikke i mindre grad, de står på og de vil, sier næringsministeren.  

FAVORITTDAME:  Kjersti Kleven, eier og styreleder i Kleven Verft og Kleven Maritime:
Kleven er landets største norskeide skipsbyggingskonsern. Omfattende robotisering og effektivisering har gjort at Kleven går mot strømmen og bygger en stadig større del av skipene i Norge. Kleven er i dag en av maritim bransjes mest innflytelsesrike personer. Hun er også styreleder i Norsk Industri, styremedlem i Ekornes og medlem av næringsministerens Strategiske Råd for maritim utvikling. Kilde: Næringsdepartementet. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
FAVORITTDAME: Kjersti Kleven, eier og styreleder i Kleven Verft og Kleven Maritime: Kleven er landets største norskeide skipsbyggingskonsern. Omfattende robotisering og effektivisering har gjort at Kleven går mot strømmen og bygger en stadig større del av skipene i Norge. Kleven er i dag en av maritim bransjes mest innflytelsesrike personer. Hun er også styreleder i Norsk Industri, styremedlem i Ekornes og medlem av næringsministerens Strategiske Råd for maritim utvikling. Kilde: Næringsdepartementet. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer