Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er nazistenes nettverk

Politiet mener det er vel 150 aktive nynazister i Norge. Det høyreekstreme miljøet rekrutterer unge gutter helt ned i 14-årsalderen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De drapssiktede nynazistene Ole Nikolai Kvisler (21), Erik Lauritsen (20) og Petter Gundersen (21) er alle medlemmer i Boot Boys - en av de mest aktive grupperingene her i landet.

Politiet regner med at det finnes om lag 150 aktive nynazister i Norge. Hovedtyngden bor i Oslo, men også Kristiansand er et blomstrende nazi-reir.

- Det er vanskelig å si hvem som tilhører hvilken gruppering. Vi kan oppleve forskjell nærmest fra uke til uke. Det kan faktisk være så enkelt at den ene grupperingen har flere fester enn den andre. For noen er det nok til å skifte gruppering, sier seksjonssjef og antiterrorsjef Øystein Berger i Politiets overvåkingstjeneste (POT) til Dagbladet.

Kriminelt rulleblad

De siste månedene er det grupperingene Boot Boys og Blood & Honour som har vært mest aktive.

Som organisasjon har Boot Boys eksistert i vel ti år med den tidligere drapsdømte nynazisten Johnny Olsen som et tidligere midtpunkt. I dag blir Terje Sjølie og Werner Holm utpekt som ledere. De siste to årene har organisasjonen hatt tilholdssted rundt Bøler senter i Oslo. Av Boot Boys' vel 40 medlemmer har om lag 15 personer dommer eller siktelser mot seg. Flere av disse forholdene er rasistisk motivert. Bare det siste året har Boot Boys-medlemmer og sympatisører vært innblandet i to knivstikkinger, en ulovlig demonstrasjon, et grovt bankran og to ildspåsettelser.

14-åringer trekkes inn

Den tredje mest aktive grupperingen er Vigrid. Asker-mannen Tore W. Tvedt er utpekt som grunnleggeren av gruppa. Flere av de aktive medlemmene er nå derimot sentrale i Boot Boys.

- Det er ikke stor rekruttering til disse grupperingene. Vi jobber også ganske intenst med å hindre rekruttering, men vi har sett 14-åringer bli trukket inn i miljøene. Jeg tror hendelser som vi nå har sett, virker avskrekkende, sier Øystein Berger i POT.

Interne oppgjør

De gamle lederne som har vært med en stund, står for det ideologiske fundamentet til organisasjonene.

Flere av lederskikkelsene gir også ut blader og driver nettsider der de sprer propaganda for sine grupper. Erik Blüchers Blood & Honour og Michael Knutsens «Fritt Forum» er eksempler på dette de siste åra. Det er de tidligere profilerte nasjonalistene som er forbildene til de unge. Troen på samhold og brorskap dyrkes i organisasjonen. Et av de største problemene er likevel at medlemmene lekker informasjon til alle kanter. Derfor er miljøet preget av usikkerhet. Dette har også gitt utslag i en rekke interne oppgjør.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!