Her er Nkundas hemmelige rapport om egen fengsling

- Jeg ble forrådt av mine egne, hevder opprørslederen i Kongo fra sin husarrest.

I FRIHET: CNDP-leder Laurent Nkunda hedrer CNDPs fanfare under et møte i Rutshuru i november i fjor. Nkunda ble fengslet i januar. Dagbladet kan nå publisere hans egen versjon av hva som skjedde. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT/Scanpix
I FRIHET: CNDP-leder Laurent Nkunda hedrer CNDPs fanfare under et møte i Rutshuru i november i fjor. Nkunda ble fengslet i januar. Dagbladet kan nå publisere hans egen versjon av hva som skjedde. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): GISENYI, RWANDA, 22. januar i år: «Laurent Nkunda og følget hans ankommer den rwandiske byen Gisenyi klokka 22 på kvelden. De blir tatt imot av stabssjef James Kabarebe i den rwandiske hæren.»

Kabarebe og Nkunda sitter i samtaler til 03 på natta, hvorpå møtet blir avbrutt i en rolig tone.

Morgenen etter kunne verden våkne opp til nyheten om at den kongolesiske opprørslederen var arrestert.

- Vi reiste helt åpenlyst. At vi skulle ha vært på flukt, som kongolesiske og rwandiske myndigheter hevder, er ingenting annet enn en grotesk løgn.»

Grufulle anklager
Disse ordene er ført i pennen av en av tutsileder Laurent Nkundas nærmeste rådgivere, og gjennomlest og godkjent av Nkunda selv.

Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til en rapport skrevet i Goma i april. Den redegjør for Nkundas egen versjon av sitt fall.

Nkunda spilte en hovedrolle i den blodigste krigen siden Holocaust, ble arrestert i januar, og anklages for bruk av barnesoldater, voldtekt og plyndring av sivile.

Grusomhetene i Kongo tok ikke slutt med tutsilederen ute av spill. Langt over fem  millioner mennesker er blitt drept. Og bare i år har 500 000 sivile måttet rømme hjemmene sine for å unnslippe bevæpnede og ofte rusede landsmenn - mange av dem i deres egen regjering sin hær.

Komplott
Rapporten legger fram tutsilederens versjon av hvorfor og hvordan han ble pågrepet, og hva slags framtid han ser for seg for landet.

- Hvordan kunne nøytraliseringen av CNDP skje, spørres det i rapporten.

Nkunda betegner arrestasjonen som et komplott, orkestrert av ledelsen i den rwandiske regjeringshæren. Dagbladet omtalte på lederplass arrestasjonen, som ble utført på rwandisk jord, som «en snuoperasjon» fra rwandisk side.

Ifølge Nkunda kunne ikke arrestasjonen ha blitt gjennomført uten at en av hans nærmeste medarbeidere forrådte ham.

Mannen Nkunda retter skytset mot er general Bosco Ntaganda, som selv har en fortid fra den rwandiske regjeringshæren.

Infiltrerte styrkene
I en uttalelse fra Amnesty, offentliggjort i etterkant av arrestasjonen av Nkunda, heter det at «Laurent Nkundas raske fall står i kontrast til Bosco Ntagandas like raske karriere som den nye lederen av CNDP. Han var tidligere Laurent Nkunda stabssjef, og det synes nå som han har regjeringene i DRC og Rwanda sin fulle tillit.»
 
Den Nkunda-ratifiserte rapporten beskylder Ntaganda for å integrere rwandiske regjeringssoldater i CNDPs styrker, og på denne måten brekke opp organisasjonen innenfra.

Både Nkunda og Ntaganda beskyldes av menneskerettighetsorganisasjoner for å stå bak grove menneskerettighetsbrudd.

Etter at dette grepet var tatt, ble imidlertid Ntaganda raskt oversett i den videre prosessen grunnet «manglende disiplin». Ntaganda skal ha tatt dette ille opp.

Nkunda hevder at Ntaganda på dette punktet kom med et løfte overfor de rwandiske generalene, om at han skulle samle en gruppe CNDP-soldater og ta hånd om Nkunda på egen hånd.

Lurt trill rundt
Planen ble aldri gjennomført. Derimot tok den rwandiske hærens høykommando kontakt med Nkunda, og ba ham sende betrodde offiserer til et møte i byen Mudende i Rwanda.

Hensikten var å organisere en felles operasjon mot hutumilitsen i FDLR.

FDLR er for en stor del identisk med den aktive part i folkemordet i Rwanda.

SVIKTET SJEFEN: Nkunda kommer med skarp kritikk av nåværende CNDP-leder Bosco Ntaganda. Foto: AFP PHOTO/ LIONEL HEALING/Scanpix
SVIKTET SJEFEN: Nkunda kommer med skarp kritikk av nåværende CNDP-leder Bosco Ntaganda. Foto: AFP PHOTO/ LIONEL HEALING/Scanpix Vis mer

Når Nkundas menn reiste til Mudende, møtte de de rwandiske representantene - og Ntaganda, som de ifølge Nkundas rapport hadde bragt på det rene at hadde forrådt dem.

Sammen med Ntaganda sto general og sjef for det nasjonale politiet, John Numbi.

Numbi fremla, heter det i rapporten, et krav om at Nkundas tutsisoldater skulle integreres i den kongolesiske regjeringshæren, og på den måten trekke seg ut av borgerkrigen.

Motstridende forklaringer
Nkunda medgir at han gikk med på å gå sammen med regjeringshæren i kampen mot hutumilitsen.

Derimot hevder han å ha sagt ja med flere forbehold. 

3500 rwandiske soldater gikk 20. januar inn i Øst-Kongo, og tre dager senere sendte kongolesiske og rwandiske myndigheter ut en felles pressemelding om at Nkunda var arrestert.

Partenes forklaringer om arrestasjonen spriker.

- Den felles militære kommandoen informerer folket om at eks-generalen Laurent Nkunda ble arrestert torsdag 22. januar klokka 22.30 mens forsøkte å flykte på rwandisk territorium, etter å ha stått imot våre styrker ved Bunagana, het det fra myndighetene.

I rapporten hevder Nkunda at den angivelige flukten var et møte, initiert av stabssjef James Kabarebe i den rwandiske hæren.

- Nkunda skjønte at det var en fare for at han ville bli arrestert etter den siste tidens hendelser, heter det i rapporten.

Grusom allianse
Eks-generalen hevder han så på alliansen mellom regjeringshærene til Kongo og Rwanda som så sterk, at han vurderte en grusom - og på papiret meget usannsynlig allianse.

- Hvis den kongolesisk-rwandiske alliansen besto, ville CNDP bli tvunget til å gå ut i ren geriljakrig. Kanskje sogar sammen med hutumilitsen i FDLR, står det å lese i rapporten.

Etter eget utsagn for å unngå dette, reiste Nkunda i selskap med sin stabssjef og militære sikkerhetssjef, i tillegg til omkring 40 væpnede vakter.

Dette møtet skulle bli det siste offentligheten så til Nkunda.

Barnevoldtekt
Men grusomhetene fortsatte.

KONTROVERSIELL ALLIANSE: Rwandiske soldater poserer under en militærparade i Kongo. Foto: AFP PHOTO / LIONEL HEALING / Scanpix
KONTROVERSIELL ALLIANSE: Rwandiske soldater poserer under en militærparade i Kongo. Foto: AFP PHOTO / LIONEL HEALING / Scanpix Vis mer

Det totale antallet kvinner og barn som er blitt voldtatt, ydmyket eller slaktet ned på det mest brutale vis er umulig å anslå. Men bare i fjor registrerte FN 7703 tilfeller av seksualisert vold utført av soldater.

Synderne får gå fri.

7. mai i år ble oberst Ndayanbaje Kipanga i den kongolesiske regjeringshæren arrestert, mistenkt for å ha voldtatt fire jenter i Rutshuru i Nord-Kivu.

Dette kunne blitt en milepæl, påpeker Human Rights Watch i en omfangsrik rapport om seksualisert vold i Kongo-borgerkrigen.

Aldri før hadde en så høyt rangert offiser blitt arrestert for voldtekt.

Men grunnet håpløse sikkerhetsrutiner kunne Kipanga rømme etter to dager.

Og ifølge det sørafrikanske nyhetsbyrået SAPA vandrer nå offiserer helt opp til generals grad rundt i frihet - selv om FN ønsker dem arrestert for voldtekt.

Norsk Kongo-ekspert: Nkunda kan komme tilbake

JAGET: En FDLR poserer for kameraet. Militsen var sammen med regjeringshæren Nkundas hovedfiender i borgerkrigen. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/Scanpix
JAGET: En FDLR poserer for kameraet. Militsen var sammen med regjeringshæren Nkundas hovedfiender i borgerkrigen. Foto: REUTERS/Finbarr O'Reilly/Scanpix Vis mer