Her er Nkundas hemmelige rapport om egen fengsling

- Jeg ble forrådt av mine egne, hevder opprørslederen i Kongo fra sin husarrest.

I FRIHET: CNDP-leder Laurent Nkunda hedrer CNDPs fanfare under et møte i Rutshuru i november i fjor. Nkunda ble fengslet i januar. Dagbladet kan nå publisere hans egen versjon av hva som skjedde. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT/Scanpix
I FRIHET: CNDP-leder Laurent Nkunda hedrer CNDPs fanfare under et møte i Rutshuru i november i fjor. Nkunda ble fengslet i januar. Dagbladet kan nå publisere hans egen versjon av hva som skjedde. Foto: AFP PHOTO/Roberto SCHMIDT/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): GISENYI, RWANDA, 22. januar i år: «Laurent Nkunda og følget hans ankommer den rwandiske byen Gisenyi klokka 22 på kvelden. De blir tatt imot av stabssjef James Kabarebe i den rwandiske hæren.»

Kabarebe og Nkunda sitter i samtaler til 03 på natta, hvorpå møtet blir avbrutt i en rolig tone.

Morgenen etter kunne verden våkne opp til nyheten om at den kongolesiske opprørslederen var arrestert.

- Vi reiste helt åpenlyst. At vi skulle ha vært på flukt, som kongolesiske og rwandiske myndigheter hevder, er ingenting annet enn en grotesk løgn.»

Grufulle anklagerDisse ordene er ført i pennen av en av tutsileder Laurent Nkundas nærmeste rådgivere, og gjennomlest og godkjent av Nkunda selv.

Dagbladet har fått eksklusiv tilgang til en rapport skrevet i Goma i april. Den redegjør for Nkundas egen versjon av sitt fall.

Nkunda spilte en hovedrolle i den blodigste krigen siden Holocaust, ble arrestert i januar, og anklages for bruk av barnesoldater, voldtekt og plyndring av sivile.Grusomhetene i Kongo tok ikke slutt med tutsilederen ute av spill. Langt over fem  millioner mennesker er blitt drept. Og bare i år har 500 000 sivile måttet rømme hjemmene sine for å unnslippe bevæpnede og ofte rusede landsmenn - mange av dem i deres egen regjering sin hær.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer