STIGLITZ' OPPSKRIFT: «En av de viktigste utfordringene i denne æraen er å forbli på vakt og - når og hvor det blir nødvendig - stå imot», skriver Joseph E. Stiglitz i en artikkel i flere europeiske medier. Foto: Thierry Monasse/Polaris
STIGLITZ' OPPSKRIFT: «En av de viktigste utfordringene i denne æraen er å forbli på vakt og - når og hvor det blir nødvendig - stå imot», skriver Joseph E. Stiglitz i en artikkel i flere europeiske medier. Foto: Thierry Monasse/PolarisVis mer

Joseph Stiglitz maner til kamp mot Trump

Her er Nobelpris­vinnerens oppskrift for å overleve Trump-æraen

Mener USAs president sprer frykt så det «ville gjøre enhver terrorist stolt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens amerikanske investorer tilsynelatende trykker Donald Trumps politikk til sitt bryst, er Verdensbankens tidligere sjeføkonom Joseph Stiglitz blant presidentens hardeste kritikere.

Ifølge Stiglitz sprer Trump frykt så det ville «gjøre enhver terrorist stolt».

- Vil ødelegge

I en artikkel trykket i flere europeiske medier, maner han til kamp mot USAs nye president.

Stiglitz skriver at han selv har kritisert mange av de økonomiske og politiske ordningene som ble skapt etter andre verdenskrig gjennom institusjoner som FN, Nato og EU.

«Men det er en stor forskjell mellom å reformere disse institusjonene og forholdene for å gjøre dem i stand til å tjene verden bedre, og en agenda som søker å rett og slett ødelegge dem», skriver Stiglitz, som er Nobelprisvinner i økonomi.

- Spiller på frykt

Stiglitz mener Trump bevisst prøver å skape frykt, blant annet hos bedriftsledere som ikke vil ta sjansen på at en president-tweet skal få aksjekursen til å rase.

«En av de viktigste utfordringene i denne æraen er å forbli på vakt, og når og hvor det blir nødvendig stå imot», skriver han.

Utslette IS: Donald Trump holdt natt til onsdag sin første tale til Kongressen. VIDEO: CNN Vis mer Vis mer

Han er ikke den eneste toppøkonomen som advarer mot Trump. Under en paneldebatt i januar i år, var Edmund Phelps ved Columbia-universitetet - også han Nobelprisvinner i økonomi - kritisk til Trumps metode med å velge ut enkeltbedrifter som så får heftig kritikk eller ros. Han kritiserte dessuten hans annonserte skattekutt.

- En slik politikk risikerer å føre til en eksplosjon av offentlig gjeld og kan til slutt føre til et alvorlig tap av tillit og en dyp resesjon, sa Phelps ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

- Bare jeg kan fikse det

Også TIME-korrespondent Alex Altman advarer mot at Trump prøver å spille på frykt.

«Ingen president har brukt frykt som et våpen slik som Trump. Han er en ekspert på å spille på publikums fobier. Det Amerika som tegnes i hans taler og tweets er et dystopisk helveteslandskap», skriver Altman.

Han mener Trumps egne ord til republikanernes landsmøte i juli 2016 forklarer hva som er hensikten med den dystre beskrivelsen.

- Bare jeg kan fikse det, sa Trump til tilhørerne.