FEIRER Et IS-meldem jubler og veiver med et flagg i den syriske byen Raqqa, som esktremistgruppen tok over i fjor. Foto: NTB Scanpix/   REUTERS
FEIRER Et IS-meldem jubler og veiver med et flagg i den syriske byen Raqqa, som esktremistgruppen tok over i fjor. Foto: NTB Scanpix/ REUTERSVis mer

Her er noen av de største konspirasjonsteoriene om IS

Skapt av USA og falske halshogginger er bare noen ryktene rundt ekstremistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den arabiske verden har konspirasjonsteoriene om den såkalte Islamske stat (IS) florert. Alt fra mannen i gata til journalister og nyhetsankere har lagt frem forskjellige teorier rundt både opprinnelsen og støtten til den ekstreme islamistgruppen.

- En av grunnene til at konspirasjonsteorier har oppstått er at man prøver å finne forklaringer på den overraskende og plutselige fremgangen som IS hadde i fjor, sier professor ved Universitetet i Bergen og Midtøsten-ekspert Knut Vikør til Dagbladet. 

- Det er ganske vanlig med konspirasjonsteorier i den regionen, og Israel og USA har stort sett skyld uansett, legger han til. 

Skapt av USA En av de mest utbredte er kanskje beskyldningene om at IS er skapt av USA, gjerne med støtte fra blant annet Israel. Denne kan deles inn i flere varianter.

- Det ene er å si at USA hadde et ønske om at de skulle oppstå, og det å si at de har et ansvar for at de oppsto, sier Vikør.

Måten USA opererte på i Irak skapte motstand og opprør blant befolkningen, er en politisk analyse og ikke en konspirasjonsteori, sier han. I senere tid har det kommet frem at flere av IS-toppene satt i det beryktede Abu Ghraib-fengselet som ligger utenfor Bagdad i Irak. Fengselet ble drevet av amerikanerne og det er dokumentert en rekke tilfeller av torturliknende overgrep fra de amerikanske fangevokterne mot de irakiske fangene. Saken kom fram i offentligheten i 2004

Clinton får skylden En annen er at USA, i samarbeid med Israel, nyter godt av uroen i Midtøsten og er avhengig av ustabiliteten for å styrke sin egen posisjon. I Libanon har Hillary Clintons bok «Hard choises» - eller «Vanskelige Valg» på norsk - vært med på å holde liv i ryktene.

De oppsto etter at et angivelig utdrag fra boken hennes ble publisert på Twitter og sosiale medier. Ryktet gikk på at USA opprettet IS for å opprettholde ustabilitet i regionen for amerikansk gevinst. Egyptiske aviser, den egyptiske kulturministeren og ikke minst den libanesiske utenriksministeren kastet seg på og det gikk så langt at den amerikanske ambassaden i Libanon ble nødt til å komme med en offisiell uttalelse om saken:

- Enhver antydning om at USA noen gang har vurdert å anerkjenne Den islamske staten Irak og Levanten som noe annet enn en terroristorganisasjon, eller hadde noen rolle i etableringen, er åpenbart falske. Påstander som sirkulerer i Libanon er en fabrikasjon.

- Det er ingen ting som tyder på at det er i USAs interesse. IS oppstod i Irak av grupper som kjempet mot USA da de var der. Det IS gjør nå er å bryte ned denne stabile staten som USA prøvde å bygge opp. Derfor er det helt utenkelig at USA skulle bidra til å fremme dette, mener Vikør.

- Det som i så fall ville vært i USAs interesse, er å destabilsere fienderegimer slik som Iran, fortsetter han. 

Sverting av muslimer Den sudanske presidenten hadde også en variant.

- CIA og Mossad (USAs og Israels etterretningstjeneste journ. anm.) står bak IS, sa Sudans president Omar al-Bashir senest i februar i år ifølge Euronews. Og begrunnet det med at ingen muslimer kan stå bak slik grufulle handlinger.

- Presidenten i Sudan er sunnimuslim islamist og motstander av USA, så at de vil markere avstand er naturlig. Dette er åpenbart et politisk poeng, sier Vikør.

Dette er samme president som mener det samme gjelder Boko Haram og som fornekter en Human Rights Watch-rapport som har utredet den sudanske hærens massevoldtekter av mer enn 200 kvinner og jenter i Darfur oktober i 2014.

Al-Bashir får likevel støtte av Hizbollah-leder Sheikh Hassan Nasrallah som sier Israel er det eneste landet som ikke har blitt påvirket av IS.

- Alt (ISIS) har gjort fram til nå tjener Israels interesser ett hundre prosent, uttalte Nasrallah ifølge The New York Times.

Vikør påpeker at Israel pleier å bli syndebukken i Midtøsten. 

- Men Israel har den syriske presidenten Bashar al-Assad som sin sterkeste fiende, forteller Vikør.

En president og diktator som USA og store deler av befolkningen i Syria vil ha fjernet, siden borgerkrigen brøt ut i 2011. Russland støtter Assad-regimet, mens USA har sendt våpen til opprørerne og konsekvent har sagt at Assad må bort. Helt til i dag. Men Assad kjemper også mot IS og blir derfor blir sittende som det beste valget mellom to onder.

- For Israel er det er verre med kaos på grensene enn et Assad-regime, hevder Vikør.

Falske videoer Utover å konspirere om støtten til- og dannelsen av IS, er det flere andre momenter ved den ekstreme islamistorganisasjonen som har blitt gjenstand for rykter.

Den egyptiske TV-kanalen Mehwar TV har intervjuet en egyptisk hacker, Ahmed Samara, som hevder han har klart å komme seg inn på IS' server og sett råmaterialet til IS-videoen fra 15. februar som viser halshugging av 21 koptiske kristne i Libya. Her påstår han at han kunne skimte en kvinne som ut fra utseende tydelig ikke tilhørte IS, som stod på en kran, og et filmteam med amerikansk utseende. 

En annen egyptisk TV-kanal gikk så langt som å gjenskape en falsk halshogging for å bevise at det er mulig.

- Vi har fått så mange videoer og meldinger fra IS og så mye annet også, der al-Qaida kanskje setter en kule i hodet på en motstander gjør IS ekstra brutale ting. Jeg tror det som er kommet ut om det er dessverre er realistisk, forteller seniorforsker og tidligere direktør ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) Sverre Lodgaard.

Skapt av sjiamuslimene Det er ikke bare USA som blir beskyldt for å stå bak den sunnimuslimske ekstremistgruppen. Den religiøse konflikten mellom sjia- og sunnimuslimer preger store deler av Midtøsten, og den syriske opprøreren Sheikh Hassan al-Dighym sa i et intervju til Al Jazeera i november at han mener sjiaregjeringene i henholdsvis Irak og Syria står bak skapelsen av IS. At terrorgruppen er manipulert og kontrollert av de to regjeringene.

- Det er et faktum at sunniene i Irak har blitt hardt behandlet av sjia-regjeringen i Baghdad, så i den forstand så var store deler av Irak åpent lende for IS da de tok over i fjor sommer, forteller Lodgaard.

Men at IS er manipulert og kontrollert av de to naboregjeringene, mener han høres helt absurd ut.

Irak ble tidligere styrt av diktatoren Saddam Hussein som ga sunniminoriteten i landet fordeler og sterkt diskriminerte over 60 prosent av befolkningen som er sjiamuslimer. Deretter ble han avsatt og Nour al-Malikis sjiaregering kom på plass. Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch skrev tidligere i år om hvordan militser tilknyttet til den irakiske hæren muligens har begått krigsforbrytelser mot sunniminoriteten i landet. I nabolandet Syria sitter den alawittiske presidenten Bashar al-Assad med støtte fra sjialandet Iran.