Her er nok et supervåpen fra Iran

Samtidig som Iran presenterer en rekke nye våpen, tilbyr landet Hizbollah og Libya hjelp.

NY MISSIL: Dette bildet viser en iranskprodusert tredjegenerasjons Fateh 110-missil under en test på et ukjent sted i Iran. Bildet er utgitt av iranske myndigheter via nyhetsbyået Reuters. Foto: REUTERS/Vahidreza Alaii/Handout/Scanpix
NY MISSIL: Dette bildet viser en iranskprodusert tredjegenerasjons Fateh 110-missil under en test på et ukjent sted i Iran. Bildet er utgitt av iranske myndigheter via nyhetsbyået Reuters. Foto: REUTERS/Vahidreza Alaii/Handout/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Iran viste i dag fram en forbedret versjon av den iransklagde missilen Fateh-110, med en forbedret rekkevidde på 250 kilometer og bedre presisjon enn tidligere modeller.

I det siste har Iran vist fram en rekke nytt militært utstyr. Blant annet viste de fram dronen «Karrar» bare for tre dager siden, i tillegg til nye mini-ubåter og væpnede speedbåter.

- USA spiller på frykt Forsvarsminister Ahmad Vahidi forsikrer nabolandene om at de ikke har noe å frykte, ifølge Reuters.

Samtidig kritiserte han amerikanske myndigheters avgjørelse denne måneden om å selge de nye Patriot-missilene til Kuwait for å hindre en potensiell trussel fra Iran.

Kuwait, som ligger like over Persiagolfen, er innenfor rekkevidden til den oppgraderte Fateh-110-missilen.

- USA forsøker å skape et klima basert på frykt ved å installere slike våpensystem i regionen, men det er ikke nødvendig, sier forsvarsminister Vahidi.

Frykt for iransk innflytelse nær Israel Vahidi gjentok Irans tilbud om støtte til den libanesiske hæren. Tidligere denne måneden kom Iran med samme tilbud i forbindelse med et dødelig sammenstøt mellom libanesiske og israelske styrker på grensa mellom de to landene. Iran er en aktiv støttespiller til militantgruppen Hizbollah som opererer i Libanon.

- Libanon og Libyas militære er våre venner og vi stiller om om vi blir bedt om å hjelpe dem, skal Vahidi ha sagt til nyhetsbyrået ISNA.

Dette tilbudet kan øke frykten for Irans innflytelse nær Israels nordre grense.

Det er dessuten store bekymringer rundt Irans atomprogram etter at landets første atomkraftverk startet lørdag. Både USA og Israel har sagt at de ikke utelukker å bombe Iran for å unngå at landet får kjernefysiske våpen.

Teheran venter ennå på leveranse av russiske S-300 luftvernsystem. USA og Israel er i mot at Iran skal få systemene siden de kan hindre et framtidig luftangrep. Iran har forøvrig langdistanseraketter som Shahab 3 og Sejil som kan brukes til å angripe Israel eller USAs baser i regionen.

PRESENTERTE DRONE: Søndag presenterte Irans president Mahmoud Ahmadinejad denne dronen. Foto: AP Photo/Scanpix
PRESENTERTE DRONE: Søndag presenterte Irans president Mahmoud Ahmadinejad denne dronen. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer