Her er Nord-Koreas hemmeligheter

Forsker brukte Google Earth for å avsløre fangeleir og hemmelige miltærbaser.

ELITEOMRÅDENE: Konstrasten er stor mellom Kim Jong-ils enorme eiendommer og landets mange landsbyer som har verken elektrisitet eller ordentlige veier.
ELITEOMRÅDENE: Konstrasten er stor mellom Kim Jong-ils enorme eiendommer og landets mange landsbyer som har verken elektrisitet eller ordentlige veier.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En amerikanske økonomistudent står bak det til nå mest avslørende kartet over et av verdens mest lukkede land - Nord-Korea.

Hemmelige militære anlegg, oppskytningsramper for langdistanseraketter, enorme arbeidsleir og gravplasser og elitens luksuriøse boliger er noen av områdene som har blitt lokalisert og plassert på et interaktivt kart.

Det gir et unikt innblikk i et av de mest skjermede landene i verden.

Hjelp fra hele verden
Søker du på Nord-Korea på for eksempel Google Earth, får du opp et kart som viser topografien og landegrensene.

Satellittbildene viser bebyggelse og veier, men har ellers ingen informasjon om hva du faktisk ser.

Den amerikanske økonomistudenten Curtis Melvin har brukt mer enn to år på prosjektet «North Korea Uncovered».

Ved hjelp av en rekke frivillige fra hele verden, har han gått gjennom store mengder nyhetsartikler, tilgjengelige bilder og kart på jakt etter opplysninger om hvor de ulike stedene befinner seg og hvordan de ser ut, før han plasserte disse på et interaktivt kart.

Fellesinnsats
Ideen om et slikt kart dukket opp for noen år siden, da Melvin tok i bruk satellittbilder fra Nord-Korea for å merke av områder han selv besøkte under to studieturer.

Han delte kartet med brukere på en rekke nettbaserte diskusjonforum om Nord-Korea.

Raskt begynte han å få inn tips fra andre med kjennskap til landet som hjalp ham å plassere blant annet fangeleir og en rekke underjordiske militære baser på det til nå anonyme kartet.

Sultkatastrofe
Oppdagelsene er mange. Et av de mest oppsiktsvekkende funnene er de enorme massegravområdene.

Man regner med at disse stammer fra 90-tallet da flere store flommer ødela avlivingene flere år på rad i det selvforsynte landet.

Man regner med at matmangelen førte til at omkring to millioner mennesker mistet livet.

- Disse gravstedene dekker store fjellområder, kommenterer Melvin til AFP og utdyper:

- Vi har portrettert ting som de både er mest stolt av og skammer seg mest over.

Fant fangeleir
Mange av bidragsyterne til kartprosjektet er tidligere militær personell stasjonert i nabolandet Sør-Korea.

En av disse, advokat Joshua Stanton, brukte Google Earth til å finne et av de mest notoriske fangeleirene, Camp 16 som den ble døpt i amerikansk media, etter å ha lest flere artikler om masseflukten derfra i 2007.

Det finnes ingen bilder av fangeleieren utenfor Nord-Korea.

Stanton forsøkte derfor å danne seg et bilde av hvordan det så ut ut i fra beskrivelsene og tegningene dessertørene hadde gitt og sammenliknet det med flere mulige områder der fengslet kunne ligge.

FANGELEIR: Satelittbilde viser inngangen til Camp 16, en av mange fange- og arbeidsleir i Nord-Korea.
FANGELEIR: Satelittbilde viser inngangen til Camp 16, en av mange fange- og arbeidsleir i Nord-Korea. Vis mer

Basert på disse opplysningene har han tegnet opp et området på nærmere 800 kvadratkilometer der han mener Camp 16 ligger, samt en rekke andre arbeidsleir og fenglser.

Andre prosjektdeltakere har greid å lokalisere landets største kjemikkfabrikk Vinalon, der det har blitt utført en rekke eksperimenter med kjemiske våpen.

Stor forskjell
Et av prosjektets viktigste kilder til informasjon om Nord-Korea, er de statlige rapporten om hvor landets overhode Kim Jong-il befinner seg.

Melvin har brukt tid på å spore opp boligen til Jong-il og resten av landets elite.

Kartet viser gigantiske boligområder med svømmebasseng, vannparker, golfbaner og ridesentre.

Kontrasten blir dermed enda større til resten av befolkningen. Ved å studere blant annet transport- og elektrisitetsnett, konkluderer prosjektet med at mange byer ikke har tilgang på strøm eller ordentlige veier.

- Med en gang du begynner å merke av kraftstasjonene og ledningene, kan du følge infrastrukturen til eliteområdene. Og da ser byer som ikke har noe strøm i det hele tatt, sier Melvin til Wall Street Journal.

Tilgjengelig teknologien
Selve teknologien bak kartløsningen er svært enkel og tilgjengelig for alle.

Prosjektet er basert på gratistjenesten Google Earth.

Etter hvert som stadig flere punkter åpenbarte seg på det nordkoreanske kartet, la Melvin dem inn i et lite tilleggsprogram og publiserte denne på sin blogg.

Nettopp denne framgangsmåten, et nettbasert samarbeid og tilgjengelig teknologi, er et av nettets største styrker, selv når det kommer til så kontrollerte og lukkede samfunn som Nord-Korea, mener Melvin.

- Det her er et eksempel på demokratisert etterretning, kommenterer han til Wall Street Journal og får støtte av en av de andre bidragsyterne, Martyn Williams:

- Her er et av verdens mest lukkende land og likevel kan en gruppe mennesker som ikke kjenner hverandre bruke internett til å publisere landets synlige hemmeligheter.

 

RESTAURANTER OG MARKEDSPLASSER: En rekke personer fra hele verden har bidratt med sin kunnskap om landet. Det har gjort det mulig å identifisere militære så vel som mange sivile områder.
RESTAURANTER OG MARKEDSPLASSER: En rekke personer fra hele verden har bidratt med sin kunnskap om landet. Det har gjort det mulig å identifisere militære så vel som mange sivile områder. Vis mer