PROPAGANDA: Nord-Korea slapp søndag en propagandavideo, der blant annet et amerikansk krigsskip og et bombefly angripes. Det skjedde bare timer etter at amerikanske bombefly viste seg langs kysten av Nord-Korea i en sjelden maktdemonstrasjon. Video: DPRK TODAY Vis mer

Her er Nord-Koreas propagandasvar på USAs maktdemonstrasjon: - De vil gå i graven

Nord-Korea truer med å skyte ned amerikanske krigsfly i ny propagandavideo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske bombe- og jagerfly dukket lørdag kveld opp i nærheten av Nord-Koreas østkyst, i det som omtales som en kraftig maktdemonstrasjon av USA.

Luftfartøyene det dreier seg om er flere bombefly av typen B-1B Lancer, som fikk eskorte fra amerikanske F-15- jagerfly.

Et døgn seinere svarer Nord-Korea med en propagandavideo, der amerikanske bombefly av typen B-1B Lancer - samme type som var involvert i overflygingen - blir angrepet med raketter. Det samme blir et amerikansk krigsskip, i videoen som åpenbart er redigert med bruk av mindre imponerende spesialeffekter.

I videoen, som ble sluppet av den statlig eide nyhetssiden og propagandakanalen DPRK Today, kan man også lese teksten: «Dersom F-35, B-1B og (krigsskipet) Carl Vinson leder et amerikansk angrep, så vil de gå i graven i den samme rekkefølgen».

Frykter Nord-Korea

Tilgangen på nyheter fra omverden er svært begrenset i det ekstremt sensurerte landet. Det er imidlertid ikke mangel på propaganda i det gjennomregisserte regimet.

Selv om mange av regimets propagandavideoer blir gjort narr av, så lykkes Nord-Korea i stor grad å nå ut til verden med sitt skremmebudskap.

I en fersk meningsmåling, gjennomført på oppdrag av Washington Post og ABC News, sier 70 prosent av de spurte at de føler Nord-Korea utgjør en alvorlig trussel mot USA.

- Med den militære kapasiteten Nord-Korea besitter i dag, så har ikke amerikanerne noen grunn til å være skremt, sier oberstløytnant og historiker Palle Ydstebø ved Forsvarets stabsskole til Dagbladet.

Han mener amerikanernes frykt er en respons på de stadige nordkoreanske truslene om angrep.

- Alt de sier er en del av spillet. Og selv om de er i gang med et høyt retorisk spill, så ønsker de ikke å provosere den andre til handling, sier Ydstebø.

- Har røtter til Irak-krigen

Mens 70 prosent av de spurte føler at Nord-Korea utgjør en alvorlig trussel mot USA, svarte bare 39 prosent at de støtter bombing av militære mål for å tvinge Pyongyang til å avslutte sitt atomprogram, ifølge NTB.

67 prosent av de spurte var imot et såkalt forkjøpsangrep eller forebyggende angrep, som har som mål å stanse fienden fra å gjennomføre sine trusler.

- Den amerikanske skepsisen til et forkjøpsangrep har sine røtter tilbake til angrepet mot Irak i 2003. Forsvaret er nok, i større grad enn politikerne, klar over at graden av usikkerhet ved et slikt angrep er enorm. Man kan forutse ufattelig mange utfall i forkant av et angrep, men så går alt i en helt annen retning når man er i gang, sier Ydstebø og legger til:

- Det så man i 2003, og amerikanske militære ledere er klar over hva en krig er med på å sette i gang. Trump har nok også så gode militære rådgivere rundt seg, at han ikke blir med på den typen angrep man så i Irak for 15 år siden.

Samtidig viser undersøkelsen at flere amerikanere stoler mer på lederne i Forsvaret enn på Trump når det kommer til å håndtere utfordringen Nord-Korea byr på, på et ansvarlig vis.

Demonstrerer mot Trump

MASSEDEMONSTRASJON: Nordkoreanske myndigheter oppfordret innbyggerne til å vise sin lojalitet overfor lederen og demonstrere mot USA og Trumps trusler. De oppmøtte feiret Kim Jong-uns sjeldne uttalelse som kom dagen i forveien, hvor den nordkoreanske lederen sa at Donald Trump er en gangster som liker å leke med ild. Video: APVis mer

Undersøkelsen ble publisert samme dag som nordkoreanske medier meldte at 100 000 hadde tatt til gatene i Pyongyang for å vise sin avsky mot USA. Det statlige nyhetsbyrået KCNA skriver at de frammøtte var fra alle samfunnslag og at de samlet seg om ønsket om å «tilintetgjøre fiendene», melder NTB.

Studenter som var del av demonstrasjonene holdt opp skilt med påskriften «død over de amerikanske imperialistene», ifølge The Independent.

Nestleder Choe Hak Chol i kommunistpartiets bykomité for Pyongyang sier at alle partimedlemmer og folket i Pyongyang «gløder av vilje til å fullstendig fjerne de amerikanske imperialistene - den svorne fienden - fra jordkloden».

- Kan slå tilbake

Pentagon-talskvinne Dana White sa søndag at overflygingen var ment å demonstrere at president Donald Trump har «et stort antall militæralternativer for å slå tilbake mot enhver trussel».

- Amerikanske jager- eller bombefly har aldri vært så langt nord for den demilitariserte sonen ved Nord-Koreas kystlinje i det 21. århundret. Det understreker hvor alvorlig vi ser på Nord-Koreas hensynsløse oppførsel, sa Pentagon-talskvinne Dana White ifølge Reuters.

Under én time etter at nyheten ble kjent, sto Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho på talerstolen under FNs generalforsamling i New York. Der kom han med et kraftig angrep på Trumps tale i FN på onsdag, der sistnevnte sa Kim Jong-un var «en rakettmann på et selvmordsoppdrag».

- Ingen andre enn Trump selv er på et selvmordsoppdrag, sa utenriksministeren fra talerstolen i New York.