FORNØYD: - Hver gang matmomsen går opp, er det gode nyheter for oss, sier butikksjef Ole Lind. Foto: Jo Straube / Dagbladet
FORNØYD: - Hver gang matmomsen går opp, er det gode nyheter for oss, sier butikksjef Ole Lind. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

Her er nordmannen som gliser over norsk momsøkning

Ole Lind er butikksjef for Norges største matbutikk - og den ligger ikke i Norge. Se hans svenskehandel-tips!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NORDBY (Dagbladet): - Hver gang matmomsen går opp, er det gode nyheter for oss, sier butikksjef Ole Lind fra Maxi Mat på Nordbysenteret rett over grensa til Sverige.

I Sverige er matmomsen 12 prosent, mens den i dag økte til 15 prosent i Norge. Legg til dyrere matproduksjon, tollvern, sterk krone og generelt høyere prisnivå i Norge, har det aldri lønt seg mer å handle i Sverige enn akkurat nå.

Ole Lind merker det godt, spesielt etter at matprisene i Norge økte på vårparten og nyheten om at matmomsen øker - igjen. I år selger han 1000 tonn kyllingprodukter og 400 tonn karbonadedeig til sultne nordmenn.

- I de tre første dagene av høstferien har vi økt omsetningen med 20 prosent i forhold til i fjor. Vi arbeider nå med å få inn flere varer i butikken og øke bemanningen opp mot helga, for å ikke skuffe kundene våre, sier Lind.

Sparer 30 000 i året
Maxi Mat er den største matbutikken i både Norge og Sverige målt i omsetning. I fjor omsatte butikken for 816 millioner kroner, mens i år ligger det an til en omsetning til 860-870 millioner. Selv om butikken ligger i Sverige, er over 95 prosent av kundene norske.
Den klare trenden er at svenskehandlerne drar over grensa oftere enn før.

- Vi har 1,2 millioner betalende kunder i året. For noen år siden var gjennomsnittskunden her hver sjette uke, mens nå er den samme kunden her hver tredje uke. Vi ser at flere og flere gjør ukehandelen i Sverige, sier Lind, som selv bor i Halden og pendler til Sverige.

- Hvor mye sparer du selv på å handle i Sverige?

- Jeg har en familie med kone og to barn. Vi bruker nok litt over gjennomsnittet på mat, men vi sparer 25-30 000 kroner i året på å handle i Sverige. En gjennomsnittsfamilie som bruker 60 000 kroner på mat i året, kan spare 20 000 kroner på å storhandle i Sverige en gang i måneden, sier Lind.

Norske butikker fortviler
Totalt nærmer svenskehandelen seg nå elleve milliarder kroner i året. Et altfor høyt tall, mener Hovedorganisasjonen Virke, som organiserer norske matbutikker.

GIR DEG RÅD: Butikksjef Ole Lind gir deg de beste rådene for handling i Sverige. Foto: Jo Straube / Dagbladet
GIR DEG RÅD: Butikksjef Ole Lind gir deg de beste rådene for handling i Sverige. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

 - Et så høyt tall er problematisk. Det får selvfølgelig konsekvenser for norske butikker og produsenter, sier Øystein Ingdahl, informasjonssjef i Virke.

Ingdahl påpeker at den økte matmomsen kommer på toppen av allerede økende matvarepriser i Norge.

- Matvareprisene har allerede økt i år på grunn av jordbruksoppgjøret. Økt matmoms slår usosialt ut og rammer dem som har minst. Spesielt ser vi at lokkevarer som snus og alkohol er prisene svært mye lavere i Sverige på grunn av avgiftsforskjeller, sier Ingdahl.

Tips til Jens
Kameratene Tore Jernberg og Per Gulbrandsen er på «harrytur» fra Drammen for å handle og kose seg. De to pensjonistene er ikke i tvil om at de sparer penger, men presiserer at turen i seg selv er verdt å ta.

Gulbrandsen har ett råd til Jens Stoltenberg og regjeringen når det gjelder økt matmoms.

- Hvis du vil bli gjenvalgt, øker du ikke matmomsen. Du gjør bare ikke det, sier pensjonisten.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sier han ikke tror matprisene vil øke merkverdig, men han kan ikke garantere det.

- Samtidig foreslår vi å fjerne avgiftene i matforvaltningen. Samlet vil disse endringene få liten betydning for prisen på mat i butikken, sier Johnsen.

Dersom hele økningen i matmomsen veltes over på forbrukerne, vil matprisene øke med 0,88 prosent. Statskassen vil hanke inn 1,3 milliarder kroner ekstra i året på den økte matmomsen, skriver NTB.