POPULÆR: Forstander Basim Ghozlan bekrefter at den norske konvertitten besøkte Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo sentrum. Moskeen er en av Norges mest populære. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
POPULÆR: Forstander Basim Ghozlan bekrefter at den norske konvertitten besøkte Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo sentrum. Moskeen er en av Norges mest populære. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

Her er nordmannen som skal ha blitt trent av al-Qaida

- Han holdt seg alltid for seg selv, sier kilder i en moské 33-åringen besøkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

DRAMMEN/OSLO (Dagbladet): Den norske konvertitten som skal ha fått terrortrening i Jemen konverterte til islam i 2008, etter at han hadde hatt løst tilhold i flere miljøer på venstresiden av norsk politikk. Så trakk han seg mer og mer unna sin tidligere vennekrets.

I papirutgaven av Dagbladet kan du lese hele historien om det som fram til 2007 var en helt alminnelig Oslo-mann med plettfri vandel.

Han er en tidligere venstreradikal 33-åring med plettfri vandel, født og oppvokst i Oslo-området. Han vokste opp med hvite, norske foreldre og hadde sin ungdomstid i miljøet rundt Blitz. På CV-en har han oppført jobber i byggefirmaer og en barnehage. Mannen har et familiemedlem som jobber i et departement og han er gift med ei diplomatdatter.

Bekrefter Dagbladet får opplyst at 33-åringen og en liten gruppe svært konservative kontakter flere ganger har besøkt både Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo, og en moské i Drammen. Rabita-moskeen drives av Det Islamske Forbundet, og er en av de mest kjente moskeene i Norge.

Eksempelvis besøkte kong Harald og kronprins Haakon moskeen i 2009, og moskeen har også avholdt flere profilerte arrangementer om islam i Norge. Menigheten driver en koranskole for barn, underviser i arabisk, islam og Koranen og har også en egen speidergruppe.

- Jeg har hatt en mistanke om hvem det kan være, og jeg har sett ham i Rabita enkelte ganger, sier forstander Basim Ghozlan (47) til Dagbladet.

Stille og rolig - Rabita er en veldig stor moske og åpen hele tiden, og de aller fleste muslimene i Oslo har besøkt Rabita en eller annen gang.

- Vi vet at han har studert arabisk i Jemen, men vi har ikke merket at han har tilhørt noen grupperinger selv om vi har relativt god oversikt over hvem som går med hvem. Han er en stille type, han har besøkt Rabita men har aldri hatt noen verv eller noe ansvar, sier forstander Ghozlan til Dagbladet.

Dagbladet får opplyst at 33-åringen, når han har besøkt moskeen, har holdt seg for seg selv: kommet, bedt, lest bønnetekster og gått igjen. Kilder i moskeen sier mannen har vært sporløst borte de siste månedene.

I perioden har han ikke vist seg i moskeen i det hele tatt.

Ekstreme holdninger Kontraterrorseksjonen i PST har i lengre tid jobbet opp mot flere små, ekstreme islamistiske miljøer i Oslo og Drammen. Disse miljøene er tilknyttet flere moskeer.

De skal fungere som såkalte submiljøer — undergrupper — hvor noen få mennesker dyrker ekstreme holdninger til norske og vestlige verdier.

KONVERTERTE: I 2008 konverterte mannen til islam, og reiste minst to ganger til Jemen der han skal ha fått terrortrening. Foto: Privat
KONVERTERTE: I 2008 konverterte mannen til islam, og reiste minst to ganger til Jemen der han skal ha fått terrortrening. Foto: Privat Vis mer

Dagbladet vet at agenter fra PST flere ganger har oppsøkt disse miljøene, og forsøkt å snakke med flere av de som sikkerhetspolitiet mener kan være i faresonen.

Kald skulder Overfor Dagbladet blir det understreket at flere personer som har blitt radikalisert skal ha møtt PST med en kald skulder.

Disse personene, som blir tett fulgt av PST, skal ikke ha vært interessert i å ha noen form for dialog med  sikkerhetstjenesten.

Men overfor Dagbladet sier kilder med innsikt i PSTs arbeid at det nærmest er umulig å ha full kontroll på disse ekstreme islamistiske miljøene. Årsaken skal være ressurser — eller rettere sagt PSTs mangel på ressurser.

PSTs forebyggende arbeid mot de ekstreme islamistiske miljøene i Norge blir karakterisert som vanskelig.

MISTANKE: Forstander Basim Ghozlan bekrefter at han har sett konvertitten i Rabita-moskeen enkelte ganger, men sier mannen aldri ga uttrykk for noen ekstreme holdninger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MISTANKE: Forstander Basim Ghozlan bekrefter at han har sett konvertitten i Rabita-moskeen enkelte ganger, men sier mannen aldri ga uttrykk for noen ekstreme holdninger. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer