- Her er nordmennene politiet leter etter

En mann og ei kvinne i 20-åra skal ha vært sammen med de tre jentene som ble arrestert i Bolivia. Politiet prøver nå å finne dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

COCHABAMBA/OSLO (Dagbladet): Sjefen for narkopolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, bekreftet i går kveld til Dagbladet at politiet leter etter to andre nordmenn som skal ha vært i Bolivia sammen med de arresterte jentene.

- Vi tror nordmennene tok samme buss som jentene fra Santa Cruz til Cochabamba, sier Sanchez.

Etter det Dagbladet erfarer, er de to nordmennene, som politiet nå leter etter, et kjærestepar fra Østlands-området. De to er foreløpig ikke mistenkt for noe i narkosmuglingssaken, men politiet ønsker å komme i kontakt med dem.

Sentral brikke

Flere uavhengige kilder knytter mannen, som politiet nå vil ha tak i, til personer som skal ha smuglet kokain fra Bolivia til Norge. Flere mener også å vite at han og kvinnen politiet leter etter fremdeles befinner seg sammen i Bolivia.

Etter det Dagbladet erfarer, skulle mannen og kvinnen etter planen dra hjem fra Bolivia samme dag som de tre arresterte jentene. De skal ha booket fly om kvelden, om lag ti timer etter jentenes avgang.

Da jentene ble tatt av politiet, skal de to ha utsatt hjemreisen.

Statsadvokat Lorena Millan bekrefter overfor Dagbladet at hun har vært i kontakt med Interpol.

JAKTER TO TIL: Sjefen for narkopolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, bekrefter til Dagbladet at politiet leter etter to andre nordmenn skal ha tatt buss med de tre arresterte jentene. Foto: Orjan F. Ellingvag/ Dagbladet
JAKTER TO TIL: Sjefen for narkopolitiet i Cochabamba, Milton Sanchez, bekrefter til Dagbladet at politiet leter etter to andre nordmenn skal ha tatt buss med de tre arresterte jentene. Foto: Orjan F. Ellingvag/ Dagbladet Vis mer

- Vi vet ikke om de to andre nordmennene fortsatt er i Bolivia, eller om de har forlatt landet, men vi har navnene deres, og vi sjekker informasjonen nå.

Millan har ikke vært i kontakt med norsk politi, men utelukker ikke et samarbeid.

- Hvis politiet i Norge kan være til hjelp, ville det vært bra, sier hun.

Kripos i Norge er koplet inn i smuglingssaken, men avventer mer informasjon fra boliviansk politi før de åpner etterforskning rettet mot et eventuelt mottakerledd her i Norge.

- Lurt eller utnyttet

- Vi har ikke fått noe fra Bolivia ennå, men det er ikke sånn at vi bare sitter og venter. Vi følger utviklingen, men har ikke startet etterforskning ennå, sier Petter Dyhre i Kripos.

Han forventer at Kripos etterforskningsrolle vil bli klarere i løpet av noen dager. Foreløpig har Kripos ingen planer om å sende etterforskere til Bolivia for å avhøre de tre norske jentene.

- Det er ikke vurdert, men det kan bli vurdert seinere, sier Dyhre.

21-åringens forsvarer, Marius Dietrichson, er overbevist om at klienten er lurt eller utnyttet.

- Enten visste de ingenting og er blitt lurt i Bolivia, eller så visste de hva de skulle være med på før de dro. I så fall er de blitt grovt utnyttet, sier Dietrichson.

Dagbladet har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med kjæresteparet, uten å lykkes.

Sjefen for tollerne på Gardermoen bekreftet overfor Dagbladet fredag at norske jenter blir rekruttert som sendebud for narkotikatrafikken inn til Norge.

Uklart om hjemreise

- Vi har erfart at norske jenter har blitt vervet som kurerer, sa fungerende kontorsjef Bente Grønli for kontrollavdelingen på Gardermoen.

Dagbladet var i går i kontakt med familiene til alle de tre arresterte jentene. Faren til 18-åringen fra Lillesand sier de kommer til å dra til Bolivia snarlig. Moren til den arresterte 21-åringen kommer også til å dra til Bolivia, men det er foreløpig uklart om hun kommer til å ta med seg sitt to år gamle barnebarn hjem.

I går var boliviansk barnevern inne i fengselet for å besøke toåringen og hennes mor. Ett av alternativene barnevernet vil foreslå, er å la toåringen flytte inn hos en boliviansk fosterfamilie for en periode.

- Håper jentene snakker ut snart

-Jeg lurer litt på om norsk presse ikke liker de tre jentene, sier advokat Marco Antonio Lino Rios da Dagbladet møter han utenfor kontoret hans.

-Det har blitt skrevet så mye feil, så mye gal informasjon har kommet ut. De sier fortsatt at de er uskyldige, at noen andre puttet narkotikaen i koffertene deres. De skjønner ikke hvorfor folk ikke tror på dem. Ikke glem at dette er unge jenter, sier han.

Lino Rios synes likevel det er viktig at jentene er åpne.

-De er sinte nå, men jeg håper de roer seg ned snart. Jeg prøver å få dem til å holde en slags pressekonferanse når de er klare for det. Kanskje om noen dager, kanskje om noen uker, sier han.

Førstesekretær ved ambassaden i Buenos Aires, Kjell Olav Haugen, var i går ettermiddag i fengselet for å verifisere ryktene om at en av jentene var blitt alvorlig syk.

-Det er ikke så alvorlig som det hørtes ut. Hun har hatt omgangssyken, men er bedre nå. Vi jobber likevel med å få inn en ekstern lege for å gjøre en legesjekk, sier Haugen.

Advokat Lino Rios syntes den lille virker ut å være i fin form fremdeles.

-Hun er et nydelig, nydelig barn. En liten engel, sier Lino Rios til Dagbladet.