VINTERIDYLL: Politihelikopter er kanskje ikke det man forventer å treffe på langt inni fjellheimen i Nord-Trøndelag. Foto: JOHN OLAV BJØRNESTAD
VINTERIDYLL: Politihelikopter er kanskje ikke det man forventer å treffe på langt inni fjellheimen i Nord-Trøndelag. Foto: JOHN OLAV BJØRNESTADVis mer

Her er Norges eneste politihelikopter på skuterjakt

Setter inn høytflyvende ressurser i jakten på snøskutere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er Namdalsavisa som skriver om den noe overraskende bruken av politiets eneste helikopter.

Ro og fred i fjellet John Olav Bjørnestad var tirsdag på skitur innover fjellene i Nord Trøndelag da han fikk uventet besøk under en rast.

- Jeg hadde fulgt et skuterspor innover, sier Bjørnestad til Dagbladet.

Etter en stund tok han igjen skuterføreren som hadde stoppet for en rast langt inne på fjellet.

- De lagde løype, og uten den så hadde vi ikke kommet særlig langt innover den dagen.

Fløy lavt - Det kom et helikopter som passerte over oss. Så kom det tilbake, fløy lavt over hodet på oss og landet rundt 20 meter unna, forteller Bjørnstad. Det virket som om de landet så nærme som de kunne for å slippe å kave i løssnøen.

Ut av helikopteret kom to politifolk som vasset bortover til de vinterferierende som var mildt sagt overrasket over besøket fra den utøvende makt.

- De var veldig høflige, oppførte seg helt eksemplariske faktisk, men jeg stusser litt på at de ikke introduserte seg, sier Bjørnestad. 

Politifolkene ville vite hvem som kjørte skuteren, men akkurat da var vedkommende ute for å sjekke skiløypa han akkurat hadde laget. Da han kom tilbake sjekket de papirene hans - som selvsagt var i skjønneste orden.

Reagerer på ressursbruken Bjørnestad stiller seg spørrende til prioriteringen i bruken av Norges eneste politihelikopter.

- Jeg stusser litt på ressursbruken. Det eneste politihelikopteret i Norge brukes til å kontrollere folk langt inne på fjellet, som de ikke engang vet om har gjort noe galt. Det er jo over alle støvleskaft.

- Politiet bør bruke ressurser på å fange kriminelle, ikke fly langt inn i fjellet for å se om de finner noen.

Bjørnstad legger til at han både respekterer og setter pris på politiets arbeid, men mener at denne bruken må kunne karakteriseres som helt vanvittig.

Politiet forsvarer bruken - Vi har oppsyn med bil og egne skutere, men helikopter gir oss et helt annet overblikk, sier operasjonsleder Lars Letnes i Nord-Trøndelag politidistrikt.

- Bruk av helikopter er en del av planen for Natur og miljø for å overvåke, spesielt i vinterferien, legger han til.

For videre spørsmål om ressursbruken bes Dagbladet å ta kontakt i kontortid.

Bjørnestad som har hytte i området og er ofte på ski.

- Jeg har aldri opplevd uvettig skuterkjøring i området. Det er faktisk første gang jeg har gått innover på skuterspor, avslutter han.