Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Her er Norges nye missileventyr

Regjeringen bevilget over én milliard i dag. - Det kan gå fryktelig bra eller fryktelig dårlig.

JOINT STRIKE MISSILE: Dette er missilet som Forsvaret sammen med Kongsberg-gruppen utvikler for de nye norske kampflyene. Missilprogrammet er en videreføring av sjømålsmissilet Naval Strike Missile, om i over 13 år har vært under utvikling for de nye fregattene.
JOINT STRIKE MISSILE: Dette er missilet som Forsvaret sammen med Kongsberg-gruppen utvikler for de nye norske kampflyene. Missilprogrammet er en videreføring av sjømålsmissilet Naval Strike Missile, om i over 13 år har vært under utvikling for de nye fregattene. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Regjeringen har i dag besluttet å bruke 1029 millioner kroner på å utvikle en norsk missil de håper skal gi milliarder til norsk forsvarsindustri.

- Vi trenger et missil som ikke finnes i verden i dag, og vi ønsker å få andre land til å se at også de trenger det, sa statssekretær Roger Ingebrigtsen i Forsvarsdepartementet under en konferanse på Soria Moria i Oslo i dag.

Milliardbevilgningen er trinn to i utviklingen av det såkalte Joint Strike Missile (JSM) som har ligget på planstadiet i noen år.

- Et nytt eventyr Konserndirektør Harald Ånnestad ved Kongsberg Defence Systems tror dette kan markere starten på et norsk våpeneventyr.

- Vi er veldig fornøyd med dette. Dette sikrer missilmiljøet på Kongsberg og over 100 underleverandører. Vi satser på at dette blir begynnelsen på et nytt eventyr. Siden vi startet med Pingvin-rakettene på 60-tallet har vi solgt disse for over 10 milliarder. JSM kan bringe inn mellom 20 og 30 milliarder kroner innen 2040, spår Kongsberg-sjefen overfor Dagbladet.

Statssekretær Ingebrigtsen er mer avventende og understreker at eventyret fortsatt ikke er garantert.

- Dette kan enten gå brukbart og fryktelig bra, eller fryktelig dårlig. Fryktelig dårlig vil være å stå der om ett og et halvt år uten andre kunder. Da blir det stopp og vi har kastet bort 1,5 milliarder. Men vi velger å se på dette som et gigantisk mulighetsvindu for forsvarsindustrien, sier han til Dagbladet, og tror det i beste fall bidra til å tjene inn kostnadene for innkjøp av nye kampfly.

Australia har så langt vært med på utviklingen av JSM. Ingen andre land har bundet seg til nå, men både Canada, USA og Italia har meldt interesse.

- Eksportvare Regjeringen vil nå jobbe med å få flere av partnerlandene i kampflyprosjektet interessert i missilet slik at trinn tre av utviklingen - selve ferdigstillingen - kan starte fra 2013 og gi et ferdig missil til flyene når disse skal leveres fra 2016.

JSM utvikles spesielt for det nye kampflyet F-35, som skal kunne bære to missiler skjult i buken, samt fire på vingene. Norge håper å få flere partnerland i kampflyprosjektet med på utviklingen, sog ser potensialet til at missilet kan bli et av de fremste fremtidige eksportvarene for norsk våpenindustri.

Missilet er en videreføring av Naval Strike Missile (NSM) - et sjømålsmissil produsert av Kongsberg Defence & Aerospace. NSM ble startet opp som utviklingsprosjekt for Sjøforsvaret for å bli et mellomdistanse-kryssermissil for maritime mål. Missilet er ment å være hovedvåpenet på de nye fregattene, samt på missiltorpedobåtene av Skjold-klassen.

Selv om missilet har vært under utvikling og testing i over 13 år, vil det ikke være kampklar før tidligst neste år. Prosjektet har kostet over to milliarder kroner.

MISSILKAMERATENE: Statssekretær Roger Ingebrigtsen (t.v.) og konsernsjef i Kongsberg Defence Systems Harald Ånnestad. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet
MISSILKAMERATENE: Statssekretær Roger Ingebrigtsen (t.v.) og konsernsjef i Kongsberg Defence Systems Harald Ånnestad. Foto: Kristoffer Egeberg/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media