- Her er Norges nye PST-sjef

Politimester Benedicte Bjørnland blir Norges nye spionsjef.

PST-SØKER: Benedicte Bjørnland, politimester i Vestfold politidistrikt, blir karakterisert som sterk juridisk - noe som blir sett på som en klar fordel i jobben som PST-sjef. 

mottatt på pictures
PST-SØKER: Benedicte Bjørnland, politimester i Vestfold politidistrikt, blir karakterisert som sterk juridisk - noe som blir sett på som en klar fordel i jobben som PST-sjef. mottatt på picturesVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere sterke søkere ønsker jobben som ny sjef i Politiets sikkerhetstjeneste. Men Dagbladet får likevel bekreftet at alt tyder på at politimester Benedicte Bjørnland i Vestfold kommer til å bli utnevnt av Kongen i statsråd til ny PST-sjef.

Flere kilder med kjennskap til prosessen bekrefter overfor Dagbladet at Benedicte Bjørnland kommer til å få jobben.

Søkere
Ved siden av politimester Benedicte Bjørnland står også politimester Christine Fossen (49) i Søndre Buskerud (bosatt i Drammen), generalmajor Tor A. Sandli (63) fra Moss og Oslo-mannen Terje Sjeggestad (60) direktør i Utlendingsnemnda på søkelista.

Ved siden av de fire har også daglig leder Henning Anders Eskeland (40) fra Bærum og 57 år gamle Arne Harbitz Anker-Jensen med bosted i Sveits også søkt stillingen som PST-sjef.

Sterk juridisk
Benedicte Bjørnland blir karakterisert som sterk juridisk - noe som blir sett på som en klar fordel i jobben som PST-sjef.

Og hun har et godt ord på seg i Justisdepartementet. Da Bjørnland ble politimester i Vestfold overtok hun jobben etter Hans Sverre Sjøvold, i dag ekspedisjonssjef i politiavdelingen i Justisdepartementet.

Det er Justisdepartementet og ikke Politidirektoratet som har ansvaret for ansettelsen av ny PST-sjef. Sikkerhetspolitiet rapporterer direkte til departementet og er ikke underlagt direktoratet.
Styres fra «Solkysten»
Blir - som alt tyder på - Benedicte Bjørnland ny PST-sjef, vil store deler av politi-Norge bli underlagt kvinner og menn bosatt på det som populært kalles «Solkysten» - kyststripa fra Vestfold til Bamble i Telemark.

Ekspedisjonssjef Sjøvold, Kripos-sjef  Odd Reidar Humlegård, UP-sjef Runar Karlsen og Benedicte Bjørnland har alle tilhold på «Solkysten».

Etter at omstridte Janne Kristiansen forsvant fra PST i januar i år, var det ventet at Justisdepartementet ville la Roger Berg fungere
i stillingen som PST-sjef til 22. Juli-kommisjonen hadde lagt fram sin rapport.

Det er ikke usannsynlig at kommisjonen vil komme med kraftig kritikk av sikkerhetspolitiet. Noe som kan få konsekvenser for den hemmelige tjenestens prioriteringer i åra som kommer. Men Justisdepartementet valgte likevel å iverksette ansettelsesprosessen før kommisjons rapport var klar.

Utsatt jobb
Få om noen andre land har et lignende forbruk av sjefer i sikkerhetspolitiet som Norge. Å være PST-sjef er en utsatt jobb.

Siden 1990 har åtte kvinner menn og styrt Politiets sikkerhetstjeneste. Flere av dem har i virkelighet fått beskjed om å gå, mens andre «bare» har vikariert i kortere perioder for å rydde opp.

Svein Urdal, Hans Olav Østgaard og Janne Kristiansen forsvant mer eller mindre frivillig fra jobben. Jørn Holme fikk ikke fornyet åremålet.
Mens Jan Grøndahl, Ellen Holager Andenæs og Roger Berg har fungert i kortere perioder.

Den eneste som har kommet fra PST-jobben uten riper i lakken er Per Sefland - han var sjef fra 1997 og fram til 2004.