Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Norges nye sedler

- De er sikrere enn noen gang.

HAV-TEMA: Norges Bank presenterer nye sedler. De første kan havne i lommeboka di allerede i slutten av mai 2017. Video: NTB Scanpix / Norges Bank Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag viste Norges Bank fram de nye norske pengesedlene. For første gang i historien er det ikke portretter som pryder papirpengene. De kjente fjesene er nå byttet ut med motiver fra havet.

- Havet og kysten står sentralt i fortellingen om Norge. Derfor håper jeg de nye sedlene vil fungere godt som visittkort for landet vårt, sier sentralbanksjef Øystein Olsen i en pressemelding.

Forsidene preges av en tradisjonell, ikonsterk design med et maritimt hovedmotiv på hver valør, basert på utkast fra Metric Design og Terje Tønnessen. Baksiden er pikselmønstrede og bygd opp rundt et gridsystem basert på Beauforts skala for vindstyrke, etter utkast fra Snøhetta.

100- og 200-lappene er først ute og vil være i sirkulasjon fra 30. mai 2017. De øvrige sedlene finner ikke veien til lommebøkene før 2018 og 2019.

Sikrere sedler

Hovedårsaken til det nye designet på sedlene, er å øke sikkerheten.

Seddelforfalskning er lite utbredt i Norge, men Norges Bank frykter at det kan bli et problem dersom våre sedler er dårligst i klassen.

- Som sentralbank har vi ansvar for å sikre at norske sedler til enhver tid har et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå. Derfor har vi nå utviklet en ny seddelserie som er sikrere enn noen gang, sier Olsen.

SIKRE SEDLER: En kjetting gjør blant annet de nye sedlene vanskelige å forfalske Det forklarer Trond Eklund i Norges Bank. Video: NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!