<strong>HYSJ-PRESSEKONFERANSE:</strong>
Forsvarsminister Grete Faremo, fikk overrakt etteretningstjenestens ugraderte vurdering av situasjonen i Norges interesseområder av  sjef for forsvarets etterettningstjeneste, Kjell Grandhagen, i dag.
Foto: Holm Morten / Scanpix
HYSJ-PRESSEKONFERANSE: Forsvarsminister Grete Faremo, fikk overrakt etteretningstjenestens ugraderte vurdering av situasjonen i Norges interesseområder av sjef for forsvarets etterettningstjeneste, Kjell Grandhagen, i dag. Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer

Her er Norges spion-vurdering av bin Laden

- En merkedag, sier forsvarssjefen om første ugraderte situasjonsrapport fra Etterretningstjenesten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjefen for Forsvarets etterretningstjeneste, Kjell Grandhagen, presenterte i dag for aller første gang en skriftlig vurdering av «Norges interesseområder» som ikke er hemmeligstemplet.

Les hele rapporten her (pdf)

- Dette er et ektefødt barn av mitt ønske om større åpenhet i Forsvaret, og et nytt og viktig bidrag til den offentlige debatten, sa forsvarsminister Grete Faremo da rapporten ble presentert for media i etterretningstjenestens tungt bevoktede lokaler på Lutvann i Oslo.

Selv om den 31 sider lange rapporten knapt inneholder noen opplysninger om arbeidet etterretningstjensten utfører, gir «Fokus 2011» et overblikk over Norges verdensbilde sett fra Lutvann i dag.

- Det sier segt selv at det ikke er bare enkelt for E-tjenesten å frambringe en slik vurdering. Dette har krevd betydelig arbeid, sier Grandhagen.

Her er et utdrag fra den norske etterretningsvurderingen:

Terrorisme: Kontakten mellom al-Qaida eller tilknyttede grupper og personer i Norge er i hovedsak i form av støttevirksomhet, men har i de senere årene også inkludert tilrettelegging for angrepsplanlegging. Også i 2011 vil trusselbildet mot Norge være påvirket av saker som tidligere har gitt Norge negativ oppmerksomhet fra militante islamister, for eksempel karikaturtegningene.

al-Qaida: Bortfallet av Osama bin Laden endrer ikke på at den mest alvorlige terrortrusselen internasjonalt er al-Qaida og militante islamistiske nettverk.

Afghanistan: Det antas at Faryab-provinsen, der norske styrker har et hovedansvar, vil oppleve en ytterligere økning i antallet voldelige hendelser, herunder selvmordsaksjoner, i år. Etterretningstjenesten beskriver et skjerpet konfliktmiljø både for militære styrker, humanitære organisasjoner og lokalbefolkningen.

Russland: Preges fortsatt av uforutsigbarhet knyttet til landets stormaktambisjoner, men utgjør ingen direkte militær trussel mot Norge i dagens sikkerhetssituasjon. Forholdet mellom Norge og Russland er preget av stabilitet og veletablert samarbeid på flere felt. Russlands militære og politiske ledelse ser fortsatt på deler av NATOs utvikling med betydelig skepsis, herunder alliansens utvidelse østover.

Arktis: Det er i dag lite som tyder på at sokkelproblematikken vil øke spenningsnivået i Arktis, men dersom grensene forblir uavklarte, vil dette kunne påvirke spenningsnivået på sikt.

Hackerangrep: De mest alvorlige truslene er ikke hærverk utført av aktivister, men andre stater som ønsker å utnytte datanettverk til etterretningsvirksomhet og informasjonskrigføring. Virksomheter kan være sårbare selv om solide sikkerhetstiltak er implementert.

Kina: Militær modernisering står høyt på det kinesiske lederskapets agenda, selv om indre ro og stabilitet har førsteprioritet. Folkets frigjøringshær vil trolig fortsette å anskaffe nye våpenplattformer. Forventes å utvikle assymetriske våpen både på «cyber-domenet» og i verdensrommet.

Midtøsten: Opposisjonsbevegelser som ønsker en langt mer selvhevdende utenrikspolitikk kan komme til makten i bølgen av folkelige protester. Dette kan øke spenningsnivået mellom de arbaiske statene og Israel og dermed sette forholdet til USA og Vesten under press.

Iran: Liten grunn til å tro at landet vil oppleve et regimeskifte på kort sikt. Revolusjonsgarden vil beholde sin sterke innflytelse over iransk politikk, økonomi og samfunnsliv.

Pakistan: De uløste problemene mellom Pakistan og India vil fortsatt prege deres respektive tilnærming til Afghanistan, hvor de to landene rivaliserer om innflytelse.

USA: Vil forbli en dominerende økonomisk, politisk og militær makt, men regionale stormakter som Kina, Brasil, India og Russland vil på sikt kunne utfordre USAs innflytelse lokalt og regionalt.

Globalt: Det er dynamikken mellom de to store økonomiske maktene - USA og Kina - som vil bestemme konfliktnivået globalt. En fortsettelse av dagens fredfulle konkurranse er mest nærliggende, i begges interesse og ønskelig, men dette forutsetter at de to landene har tillit til at deres grunnleggende interesser ikke utfordres.

- Det aller viktigste er selvsagt å følge med på våre nærområder, men i vår verden er det trusler som kan ramme Norge som oppstår langt utenfor vår geografiske nærhet, sier forsvarssjef Harald Sunde til Dagbladet.

Han kaller framleggelsen av det ugraderte dokumentet «en merkedag».

- Kan ikke vise metoder Men Sunde vil fortsatt ikke gi noe innblikk i hvor eller hvordan tjenestenes mannskaper opererer, eller hvilket av de mange områdene i rapporten som koster mest penger.

- Hvordan informasjonen i denne vurderingen er hentet inn, uttaler vi oss ikke om. Det viktigste i den forbindelse er at E-tjenesten er under streng kontroll både fra EOS-utvalget og Riksrevisjonen, sier Sunde.

- Dette er ikke en vurdering som skal kunne kompromittere metoder, kilder eller andre hensyn som krever skjerming, sier Faremo.

Forsvarssjefen holder imidlertid døren på gløtt for et høyere detaljnivå når den ugraderte vurderingen skal gjøres til en årlig utgivelse.

- Man treffer ikke hundre prosent første gang man gjør noe, men jeg mener dette dokumentet gir et godt bilde, sier Sunde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer