Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Norges sykeste kommune

I Evenes er en fjerdedel av innbyggerne uføre. — Det er tungt og går ut over psyken, sier Brigitte Greve (29), som etter mange år som ufør nå prøver seg i arbeidslivet.

TUNGT: - Det er tungt å ikke ha noe å gå til, sier Brigitte Greve (29), som etter lang tid som ufør nå har begynt å jobbe deltid som pleieassistent i en femti prosent stilling. Nå tror Brigitte at hun får et bedre liv, dersom FrP og Siv Jensen vinner valget.
Foto: HANS ARNE VEDLOG
TUNGT: - Det er tungt å ikke ha noe å gå til, sier Brigitte Greve (29), som etter lang tid som ufør nå har begynt å jobbe deltid som pleieassistent i en femti prosent stilling. Nå tror Brigitte at hun får et bedre liv, dersom FrP og Siv Jensen vinner valget. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||EVENES (Dagbladet): — Det er tøft. Man føler seg ikke som et helt menneske. De som tror det er lett å bli uføre, vet ikke hva de snakker om, sier Brigitte Greve (29) til Dagbladet. Hun er utdannet agronom og har vært ufør siden 2002.

— Det er tungt og det går ut over en psykisk ved at en ikke har jobb som de fleste andre, sier Greve.

Syk kommune
29-åringen er ikke alene. For få steder er folk så syke som i Evenes kommune i Nordland. Ifølge Nav var hele 23 prosent av befolkningen mellom 18 — 67 år uføremottakere per 1. desember 2008. Landsgjennomsnittet var 11 prosent.

I tillegg viser tall fra SSB at Evenes har den høyeste sykefraværsprosent i landet med hele 11 prosent. Det er en 41 prosent økning siden 2007. Dermed har det lille tettstedet Evenes med sine rundt 1350 innbyggere nesten dobbel så stor sykefraværsprosent som resten av landet, som gjennomsnittlig ligger på 6 prosent.

— Man får høre at en er lat som ikke ute i arbeidslivet, men det de da ikke tenker på er hva som er den egentlige årsaken til at en ikke er i jobb, sier Greve. Hun har ikke noen god forklaring på hvorfor så mange i Evenes er syke og uføre.

— Jeg tror det har sammenheng med lite arbeidsplasser og at det bor mange eldre her, sier Greve.

Sykere og sykere

Norge har en av verdens største andel av syke og uføre, og vi blir stadig sykere og sykere. Sykefraværet har økt fra 7,4 prosent til 7,7 prosent fra 1. kvartal i fjor til samme tid i år.

Totalt står mellom 600 000 og 800 000 i dag helt eller delvis utenfor arbeidslivet i Norge.

SMÅ FORHOLD: — Det blir vanskelig for meg å snakke om trender da det er så små forhold og vanskelig å anonymisere generelle kommenterer, sier Eli Tyldum, som leder for Nav Evenes og Tjeldsund. Foto: HANS ARNE VEDLOG
SMÅ FORHOLD: — Det blir vanskelig for meg å snakke om trender da det er så små forhold og vanskelig å anonymisere generelle kommenterer, sier Eli Tyldum, som leder for Nav Evenes og Tjeldsund. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

— Det går på selvrespekten når man ikke kan bidra. Det er tungt å ikke ha noe å gå til, sier Greve, som etter lang tid som ufør nå har begynt å jobbe deltid som pleieassistent i en femti prosent stilling.

— Det er deilig å endelig bidra med noe, sier Greve. Hun tror man må gjøre det lettere å komme tilbake i arbeidslivet.

- Ikke lett å få trygd
Med et innbyggertall på bare 1 345, får få syke store statistiske utslag.

— Det blir vanskelig for meg å snakke om trender da det er så små forhold og vanskelig å anonymisere generelle kommenterer, sier Eli Tyldum, som leder for Nav Evenes og Tjeldsund.

IKKE HYGGELIG: — Det er ikke hyggelige tall. Det er klart, sier ordfører i Evenes Jardar Jensen (H) til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog.
IKKE HYGGELIG: — Det er ikke hyggelige tall. Det er klart, sier ordfører i Evenes Jardar Jensen (H) til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog. Vis mer

Hun tror manglende variert arbeidstilbud kan bidra til det høye antallet med uføre i Evenes kommune.

— Men jeg har ingen grunn til å tro at det er lettere å bli uføretrygdet i Evenes enn andre steder, sier Tyldum.

- Jeg tror også det er vanskelig å komme med noen enkel forklaring, når det er så små forhold, sier ordfører i Evenes Jardar Jensen (H) til Dagbladet.

— Men det er ikke hyggelige tall. Det er klart, sier Jensen.

IKKE LAT: — Man får høre at en er lat som ikke ute i arbeidslivet, men det de da ikke tenker på er hva som er den egentlige årsaken til at en ikke er i jobb, sier Brigitte Greve.
IKKE LAT: — Man får høre at en er lat som ikke ute i arbeidslivet, men det de da ikke tenker på er hva som er den egentlige årsaken til at en ikke er i jobb, sier Brigitte Greve. Vis mer

Uføretrygd koster oss over sju prosent av statsbudsjettet.

Sju prosent av statsbudsjettet
Hver eneste skattekrone fra over 681000 nordmenn må til for å betale Norges unormalt mange uføretrygdede, meldte dn.no i går.

I 2008 betalte Staten ut 56,53 milliarder kroner i uføreytelser for de rundt 339200 personene som er uføre, melder dn.no. Til sammenlikning var det norske statsbudsjettet for 2008 på 778 milliarder kroner.

Sju prosent av statsbudsjettet går dermed med til å betale ut uføretrygd.

SELVRESPEKT: — Det går på selvrespekten når man ikke kan bidra. Det er tungt å ikke ha noe å gå til, sier Brigitte Greve. Foto: HANS ARNE VEDLOGG
SELVRESPEKT: — Det går på selvrespekten når man ikke kan bidra. Det er tungt å ikke ha noe å gå til, sier Brigitte Greve. Foto: HANS ARNE VEDLOGG Vis mer

Til sammen ble det betalt ut 107,6 milliarder kroner i inntektssikring ved sykdom, uførhet og rehabilitering.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling