Her er Norges taxfree-smutthull

Godt hjulpet av dårlige billettrutiner og til tider ureglementert salg av taxfree-varer tjener Color Line store penger på den populære ferjeruta mellom Sandefjord og Strömstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD/STRVMSTAD (Dagbladet): Passasjerene strømmer i tusentall til taxfree-ferjene som bringer deg fra kyst til kyst på to og en halv time. De færreste har lov til å handle avgiftsfrie varer i butikkene om bord, men Color Lines billett- og salgsrutiner gjør det likevel svært enkelt å fylle posene ulovlig både en, to og tre ganger.

Dagbladet vet det, for vi har prøvd.

Strenge regler

I utgangspunktet er reglene strenge.

Ingen kan ta med taxfree-varer inn i landet uten å ha vært ute i minst 24 timer. Reiser du tur-retur samme dagen, har ferjeselskapet derfor ikke lov til å selge deg avgiftsfri alkohol.

På billetten din er det egne rubrikker for sprit, vin, øl og tobakk. Disse skal stemples av betjeningen i taxfree-butikkene når du handler slike varer om bord, for å hindre at du kjøper mer enn lovlig kvote.

Begge reglene brytes i dag mer eller mindre systematisk.

Lagt til rette

For å hindre at folk forsøker å bryte 24-timersregelen har Color Line fjernet rubrikkene for alkohol og tobakk fra tur-retur-billetter som har utreise og hjemreise samme dag. Men selskapet gjør jobben enkel for alle som likevel ønsker seg en kvote med avgiftsfrie varer. Ved å kjøpe to enveisbilletter - istedenfor en tur-retur-billett - unngår du nemlig problemet med manglende taxfree-rubrikker.

Dagbladet kunne ved selvsyn konstatere at en rekke passasjerer kom seg tur-retur Sandefjord- Strömstad samme dag ved hjelp av to enveisbilletter da vi testet ruta før helga. Mange var også passasjerer på busser som etter å ha kjørt passasjerene til Sandefjord, fraktet dem fra Strömstad til Norge via Svinesund samme dag. Ingen av disse har lov til å handle taxfree-varer - uten at det så ut til å dempe handlelysten om bord nevneverdig.

Color Line averterer for tida også tilbudspakker for dem som ønsker å reise én vei med bil.

Bestilte på nett

Dagbladet testet systemet på denne måten: Først bestilte vi enveisbilletter med utreise og hjemreise samme dagen. Bestillingen foregikk på Color Lines egen nettside. Bookingnumrene tok vi med til Color Lines billettkontor på kaia i Sandefjord, der billettene ble utstedt. Ekspeditøren opplyste riktignok at vi ville spare hundre og tretti kroner dersom vi isteden valgte en tur-retur-billett, men smilte bare hyggelig da vi sa vi ønsket enveisbilletter for å få rubrikker til taxfree-handel.

Bryter reglene

Vel om bord, og noen meter fra land, gikk vi rett i taxfree-butikken og testet rutinene hos tre forskjellige ekspeditører - med tre ulike resultat.

Én forlangte å få se billetten, men stemplet den ikke. En annen spurte overhodet ikke etter billetten. En tredje fulgte boka og satte stempel på rett sted.

Stor fortjeneste...

For ferjeselskapet Color Line er taxfree-handelen big business - uten den ville det ikke vært mulig å drive ferja lønnsomt. Avansen på de avgiftsfrie varene er enorm. For eksempel koster en liter Larsen VS konjakk 279 kroner om bord. Etter det Dagbladet får opplyst fra eksperter i markedet, ligger Color Lines innkjøpspris i området 40- 50 kroner. En liter Lysholm Linie akevitt selges for 211 kroner, mens innkjøpsprisen trolig ikke er høyere enn 30 til 40 kroner.

Color Line ønsker selv ikke å avsløre verken hva varene koster ved innkjøp, eller hvor stor omsetningen i butikkene er.

I regnskapet, som viser at konsernet i fjor hadde 3,7 milliarder i driftsinntekter og et overskudd etter skatt på 108 millioner kroner, heter det nøkternt: «Taxfree salget om bord i skipene er et viktig bidrag til konsernets resultat.»

...skaper milliardær

Ferjevirksomhet har gjort Olav Nils Sunde til en av landets rikeste menn. Informasjonsdirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen, benekter at selskapet har slappe Tax-free-rutiner som gjør det mulig å tjene mer penger.

FRI FLYT: Taxfree-salget på Color Lines rute mellom Sandefjord og Strömstad går strykende. Billettrutinene er svært slappe, viser Dagbladets undersøkelse.
NESTEN FRITT FRAM: På Color Lines rute mellom Sandefjord og Strömstad kjøper tusener av nordmenn hver uke toll- og avgiftsfri alkohol. Selskapets kontroll med billettene er svært tilfeldig, viser Dagbladets undersøkelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer