Her er Norges taxfree-smutthull

Godt hjulpet av dårlige billettrutiner og til tider ureglementert salg av taxfree-varer tjener Color Line store penger på den populære ferjeruta mellom Sandefjord og Strömstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SANDEFJORD/STRVMSTAD (Dagbladet): Passasjerene strømmer i tusentall til taxfree-ferjene som bringer deg fra kyst til kyst på to og en halv time. De færreste har lov til å handle avgiftsfrie varer i butikkene om bord, men Color Lines billett- og salgsrutiner gjør det likevel svært enkelt å fylle posene ulovlig både en, to og tre ganger.

Dagbladet vet det, for vi har prøvd.

Strenge regler

I utgangspunktet er reglene strenge.

Ingen kan ta med taxfree-varer inn i landet uten å ha vært ute i minst 24 timer. Reiser du tur-retur samme dagen, har ferjeselskapet derfor ikke lov til å selge deg avgiftsfri alkohol.

På billetten din er det egne rubrikker for sprit, vin, øl og tobakk. Disse skal stemples av betjeningen i taxfree-butikkene når du handler slike varer om bord, for å hindre at du kjøper mer enn lovlig kvote.

Begge reglene brytes i dag mer eller mindre systematisk.

Lagt til rette

For å hindre at folk forsøker å bryte 24-timersregelen har Color Line fjernet rubrikkene for alkohol og tobakk fra tur-retur-billetter som har utreise og hjemreise samme dag. Men selskapet gjør jobben enkel for alle som likevel ønsker seg en kvote med avgiftsfrie varer. Ved å kjøpe to enveisbilletter - istedenfor en tur-retur-billett - unngår du nemlig problemet med manglende taxfree-rubrikker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer