Her er Norges taxfree-smutthull

Godt hjulpet av dårlige billettrutiner og til tider ureglementert salg av taxfree-varer tjener Color Line store penger på den populære ferjeruta mellom Sandefjord og Strömstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD/STRVMSTAD (Dagbladet): Passasjerene strømmer i tusentall til taxfree-ferjene som bringer deg fra kyst til kyst på to og en halv time. De færreste har lov til å handle avgiftsfrie varer i butikkene om bord, men Color Lines billett- og salgsrutiner gjør det likevel svært enkelt å fylle posene ulovlig både en, to og tre ganger.

Dagbladet vet det, for vi har prøvd.

Strenge regler

I utgangspunktet er reglene strenge.

Ingen kan ta med taxfree-varer inn i landet uten å ha vært ute i minst 24 timer. Reiser du tur-retur samme dagen, har ferjeselskapet derfor ikke lov til å selge deg avgiftsfri alkohol.

På billetten din er det egne rubrikker for sprit, vin, øl og tobakk. Disse skal stemples av betjeningen i taxfree-butikkene når du handler slike varer om bord, for å hindre at du kjøper mer enn lovlig kvote.

Begge reglene brytes i dag mer eller mindre systematisk.

Lagt til rette

For å hindre at folk forsøker å bryte 24-timersregelen har Color Line fjernet rubrikkene for alkohol og tobakk fra tur-retur-billetter som har utreise og hjemreise samme dag. Men selskapet gjør jobben enkel for alle som likevel ønsker seg en kvote med avgiftsfrie varer. Ved å kjøpe to enveisbilletter - istedenfor en tur-retur-billett - unngår du nemlig problemet med manglende taxfree-rubrikker.

Dagbladet kunne ved selvsyn konstatere at en rekke passasjerer kom seg tur-retur Sandefjord- Strömstad samme dag ved hjelp av to enveisbilletter da vi testet ruta før helga. Mange var også passasjerer på busser som etter å ha kjørt passasjerene til Sandefjord, fraktet dem fra Strömstad til Norge via Svinesund samme dag. Ingen av disse har lov til å handle taxfree-varer - uten at det så ut til å dempe handlelysten om bord nevneverdig.

Color Line averterer for tida også tilbudspakker for dem som ønsker å reise én vei med bil.

Bestilte på nett

Dagbladet testet systemet på denne måten: Først bestilte vi enveisbilletter med utreise og hjemreise samme dagen. Bestillingen foregikk på Color Lines egen nettside. Bookingnumrene tok vi med til Color Lines billettkontor på kaia i Sandefjord, der billettene ble utstedt. Ekspeditøren opplyste riktignok at vi ville spare hundre og tretti kroner dersom vi isteden valgte en tur-retur-billett, men smilte bare hyggelig da vi sa vi ønsket enveisbilletter for å få rubrikker til taxfree-handel.

Bryter reglene

Vel om bord, og noen meter fra land, gikk vi rett i taxfree-butikken og testet rutinene hos tre forskjellige ekspeditører - med tre ulike resultat.

Én forlangte å få se billetten, men stemplet den ikke. En annen spurte overhodet ikke etter billetten. En tredje fulgte boka og satte stempel på rett sted.

Stor fortjeneste...

For ferjeselskapet Color Line er taxfree-handelen big business - uten den ville det ikke vært mulig å drive ferja lønnsomt. Avansen på de avgiftsfrie varene er enorm. For eksempel koster en liter Larsen VS konjakk 279 kroner om bord. Etter det Dagbladet får opplyst fra eksperter i markedet, ligger Color Lines innkjøpspris i området 40- 50 kroner. En liter Lysholm Linie akevitt selges for 211 kroner, mens innkjøpsprisen trolig ikke er høyere enn 30 til 40 kroner.

Color Line ønsker selv ikke å avsløre verken hva varene koster ved innkjøp, eller hvor stor omsetningen i butikkene er.

I regnskapet, som viser at konsernet i fjor hadde 3,7 milliarder i driftsinntekter og et overskudd etter skatt på 108 millioner kroner, heter det nøkternt: «Taxfree salget om bord i skipene er et viktig bidrag til konsernets resultat.»

...skaper milliardær

Ferjevirksomhet har gjort Olav Nils Sunde til en av landets rikeste menn. Informasjonsdirektør i Color Line, Helge Otto Mathisen, benekter at selskapet har slappe Tax-free-rutiner som gjør det mulig å tjene mer penger.

FRI FLYT: Taxfree-salget på Color Lines rute mellom Sandefjord og Strömstad går strykende. Billettrutinene er svært slappe, viser Dagbladets undersøkelse.
NESTEN FRITT FRAM: På Color Lines rute mellom Sandefjord og Strömstad kjøper tusener av nordmenn hver uke toll- og avgiftsfri alkohol. Selskapets kontroll med billettene er svært tilfeldig, viser Dagbladets undersøkelse.