Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Her er Obamas bevis på at han er født i USA

Politiske motstandere har ønsket å diskvalifisere Obama ved å styrke teoriene om at han er født i Kenya.

OBAMAS BEVIS: Denne utvidede fødselsattesten fra Hawai beviser at president Barack Obama ble født i USA. Foto: AP Photo/Scanpix
OBAMAS BEVIS: Denne utvidede fødselsattesten fra Hawai beviser at president Barack Obama ble født i USA. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Obama-administrasjonen offentliggjorde i dag den utvidere versjonen av president Barack Obamas fødselsattest.

Det skjer etter at kjendisriking og mulig presidentutfordrer Donald Trump har sådd ny tvil om at Barack Obama er født i USA. Grunnen til at det i det hele tatt har noe å si, er at man ikke kan bli president i USA hvis man ikke er født i landet.

Bekrefter kortversjonen Skeptikerne til at Obama er født i USA, de som går under navnet «birthers», mener han er født i Kenya, farens hjemland, eller Indonesia, der han tilbrakte flere år som barn.

President Obama har ved tidligere anledninger offentliggjort en kortversjon av fødselsattesten enhver innbygger i Hawai kan få tak i. Trump og flere andre på høyresiden i amerikansk politikk har krevd at Obama skal offentliggjøre den fullstendige fødselsattesten sin.

OFFENTLIGGJORT: Dette bildet viser til venstre Obamas fødselsattest og til høyre den utvidede attesten. Foto:  EPA/Det hvite hus/Scanpix
OFFENTLIGGJORT: Dette bildet viser til venstre Obamas fødselsattest og til høyre den utvidede attesten. Foto: EPA/Det hvite hus/Scanpix Vis mer

Den utvidede fødselsattesten bekrefter den korte versjonen om at Obama ble født på Hawai 4. august 1961, men det står noe mer informasjon som at han ble født på Kapiolani barsel- og genekologiske sykehus.

Talsmann Jay Carney ved Det hvite hus sier Obama har følt at debatten om hvor han har født har blitt et forstyrrende element som er negativt for landet og den politiske debatten.

- Beæret - Jeg er beæret over å ha spilt en stor rolle i offentliggjøringen av Obamas fødselsattest, sier Donald Trump på en pressekonferanse etter offentliggjøringen.

Han brukte også pressekonferansen til å promotere kjendisversjonen av «The Apprentice» på NBC, og sier han vil komme med en erklæring om presidentspørsmålet på serieavslutningen i mai.

UTFORDRER: Donald Trump har utfordret president Barack Obama og kommet med tvil om fødselsattesten hans. Foto: AP Photo/Richard Drew/Scanpix
UTFORDRER: Donald Trump har utfordret president Barack Obama og kommet med tvil om fødselsattesten hans. Foto: AP Photo/Richard Drew/Scanpix Vis mer

Han viste videre til en meningsmåling på CNN som sa at han lå likt med Obama om det hadde vært et valg i dag. Men CNN har aldri sammenlignet de to, ifølge kanalens medarbeidere.

- Jeg ville vunnet et valg, sa Trump.

- Underlig Like før klokka fire gikk president Obama i gang med en pressekonferanse om fødselsattesten.

- Jeg ville ikke fått direkte TV-dekning om utfordringene i budsjettet, men jeg får det nå, bemerket han.

FØDT I USA: President Barack Obama måtte i dag bevise at han er født i USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Scanpix
FØDT I USA: President Barack Obama måtte i dag bevise at han er født i USA. Foto: AP Photo/Carolyn Kaster/Scanpix Vis mer

- Denne diskusjonen har vedvart mer eller mindre siden presidentkampanjen, og det siste året har det økt i omfang. Det har undret meg. Vi har lagt ut den korte versjonen og hatt myndighetene til å bekrefte at de har sett den. Likevel har det fortsatt og rulle, og vanligvis kommenterer jeg ikke sånt. Jeg har mye annet å gjøre, sier Obama på en pressekonferanse.

Men han sa at det var det som var hovedsaken i amerikanske medier når han holdt taler om viktige avgjørelser om økonomien, og at det tok for mye fokus. Obama sier det er store spørsmål landet har foran seg.

- Vi har bedre ting å gjøre. Jeg har bedre ting å gjøre. Vi har ikke tid til slikt tull. Vi har større saker å fokusere på. Viktigere saker, sa Obama og avsluttet pressekonferansen.

Donald Trump har tidligere sagt at han vil vise fram selvangivelsen sin om Obama viser fram sin utvidede fødselsattest (se video til høyre). Det er uklart om han vil gjennomføre dette.

ALLE UNDERSKRIFTENE PÅ PLASS: Dette dokumentet beviser at president Barack Obama ble født på Hawai i USA. Foto: AP Photo/Scanpix
ALLE UNDERSKRIFTENE PÅ PLASS: Dette dokumentet beviser at president Barack Obama ble født på Hawai i USA. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media