Her er Obamas blikkfang

16 år gamle Mayara fra Rio de Janeiro.

NÅR ENDEN ER GOD: Dette er trolig det mest oppsiktsvekkende som er kommet ut av G8-møtet, USAs president Barack Obama som tilsynelatende smugkikker på 16 år gamle Mayara Tavares' bak. Ved siden av står Frankrikes Nicholas Sarkozy med et lurt smil om leppene. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
NÅR ENDEN ER GOD: Dette er trolig det mest oppsiktsvekkende som er kommet ut av G8-møtet, USAs president Barack Obama som tilsynelatende smugkikker på 16 år gamle Mayara Tavares' bak. Ved siden av står Frankrikes Nicholas Sarkozy med et lurt smil om leppene. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Bildet av Barack Obama som ublygt - i hvert fall tilsynelatende - stirrer  på baken til en ung kvinne på G8-møtet har gått sin seiersgang verden over.

Nettstedet Drudge Report har lattermildt omtalt det som Obamas «andre stimulansepakke». Skjønnheten som fikk oppmerksomheten fra Obama og Frankrikes Nicholas Sarkozy, er 16 år gamle Mayara Tavares fra Rio de Janeiro.

Som deltaker under ungdomskonferansen J8 var hun på vei til å hilse på Brasils president Lula da Silva, da hun helt uvitende ble del av det som trolig er det mest oppsiktsvekkende som er kommet ut av G8-møtet i Italia.

Konferansen J8 har pågått i Roma denne uken og ungdommer fra en rekke land har diskutert mange av de samme aktuelle spørsmålene som G8-medlemmene.

- Fra bestemoren og faren har hun arvet en lidenskap for å delta i samfunnsengasjerte aktiviteter og sosiale bevegelser. Hun har vært aktiv i sitt lokalsamfunn og kjempet for både barn og ungdommers rettigheter, står det på J8-sidene om Mayara.

16 år gamle Mayara har blant annet intervjuet ungdommer om hvordan det er å vokse opp i slummen av Rio de Janeiro.

Her kan du se video med Mayara.

MEDALJENS FORSIDE: Dette er det mindre kjente bildet, som viser Mayara sammen med sitt lands president Luiz Inacio Lula da Silva under «familiefotograferingen» på G8-møtet. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX
MEDALJENS FORSIDE: Dette er det mindre kjente bildet, som viser Mayara sammen med sitt lands president Luiz Inacio Lula da Silva under «familiefotograferingen» på G8-møtet. Foto: REUTERS/Jason Reed/SCANPIX Vis mer

Deltakerne under G8-møtet i italienske L'Aquila lykkes ikke med å bli enige om nye klimamål, slik Obama hadde håpet før sitt første G8-møte. Kina og India godtok ikke kravet om å redusere klimagassutslippene med 50 prosent innen 2050.

Fraværet av en ny, forpliktende klimaavtale fikk FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, til å refse G8-landene.

-
Den politikken de har erklært til nå er ikke nok.

- Det er et politisk og moralsk imperativ for menneskehetens og jordas framtid, sa Ban, om viktigheten av å få til skikkelige kutt i klimautslippene.

Talsmann for Det hvite hus, Robert Gibbs, sier imidlertid at Obama ikke har gitt opp håpet om å få med seg alle landene på en avtale under klimatoppmøtet i København i desember.

Allerede før G8-møtet startet var det lave forventninger knyttet til utfallet. Opptakten til møtet ble preget av sviktende forberedelser fra møtevert, den omstridte Silvio Berlusconi, ifølge britiske The Guardian.

Selve åpningsdagen ble preget av at Kinas president, Hu Jintao, reiste hjem for å håndtere uroen i Xinjiang. Samtidig ble det også klart at fjorårets klimamål, utslippskutt med 50 prosent innen 2050, var utelatt fra dokumentene. Det eneste møtedeltakerne ble enige om var målet om at den globale oppvarmingen ikke skal stige med mer enn to grader.
 

ENGASJERT: 16 år gamle Mayara Tavares var en av de engasjerte deltakerne under det parallelle J8-møtet i Roma denne uken. Foto: UNICEF/J8-video
ENGASJERT: 16 år gamle Mayara Tavares var en av de engasjerte deltakerne under det parallelle J8-møtet i Roma denne uken. Foto: UNICEF/J8-video Vis mer