FØRSTE AFROAMERIKANSKE: Justisministerposten har tidligere vært besatt av Alberto Gonzales, med søramerikansk bakgrunn, men Eric Holder, her sammen med Caroline Kennedy, blir den første afroamerikaneren i stillingen.
FØRSTE AFROAMERIKANSKE: Justisministerposten har tidligere vært besatt av Alberto Gonzales, med søramerikansk bakgrunn, men Eric Holder, her sammen med Caroline Kennedy, blir den første afroamerikaneren i stillingen.Vis mer

Her er Obamas justisminister

Kjent som beinhard aktor og jobbet under Clinton

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Ifølge Newsweek.com blir 57 år gamle Eric Holder justisminister under Obama. Holder har fått tilbud om jobben, har takket ja, og det gjenstår bare formalia før valget blir offentliggjort, melder det velrenomerte magasinet, som siterer to anonyme kilder knyttet til presidentens overgangsopplegg.

Det skal ha vært i løpet av de siste få dagene at utpekningen ble spikret, men Obama-leiren har ikke uttalt seg offisielt om justisministerposisjonen.

Nyhetsbyrået AP har på sin side fått bekreftet at Obamas stab har undersøkt om Holder vil bli godkjent av senatet, og svaret skal ha vært at det ikke ligger noen hindringer i veien. New York Times vil foreløpig ikke slå fast at Holder er mannen, men har fått bekreftet at 57-åringen har "fått sterke signaler om at han vil få jobben".

Jobbet under Clinton
Holder skal ha vært Obamas toppkandidat helt fra starten. Forutsatt at meldingene stemmer, blir han den første afroamerikanskje justisministeren i amerikansk historie.

Den mangeårige juristen, som i løpet av karrieren blant annet fikk rykte på seg som en beinhard statsadvokat og dommer (i første rettsinsans), var visejustisminister i Clintonadministrasjonen fra 1997 under Janet Reno. 57-åringen har vært en skarp kritiker av de hemmeligholdte og svært vide tolkningene av justisdepartementets fullmakter under Bushadministrasjon. Da presidentkandidaten i høst skulle finne sin visepresidentkandidat (valget falt ned på Joe Biden), var det Holden som i team med JFKs datter Caroline Kennedy gjorde forarbeidet.

Også personlig skal kjemien mellom Obama og den kommende justisministeren være svært god.

...og kan få Clinton-trøbbel
Før Holder takket ja, skal hans sentrale ankepunkt ha vært at han nå må gjennom en godkjenningsprosess der det trolig vil bli stilt spørsmål ved hans rolle i den svært kontroversielle benådningen av den ettersøkte skattesvindleren Marc Rich som Bill Clinton utførte på sin siste dag i Det hvite hus i januar 2001.

Rich var en mildt sagt skandalisert forretningsakrobat, og den tidligere kona til Rich hadde gitt store pengesummer til Clintons presidentbibliotek og til Hillary Clintons senatorvalgkamp. New York Times påpeker i dag at flere republikanere mener Holder burde ha skreket opp om den tvilsomme benådningen, og demokratiske politikere frykter at saken vil bli ristet til live igjen nå.

Ifølge Newsweek foreligger det imidlertid ikke noe bevis for at Holder var aktivt involvert i benådningen, og det framstår derfor som usannsynlig at mange nok senatorer vil lage trøbbel rundt justisminister-stillingen når Obama har et senat med kraftig demokratisk majoritet i ryggen i januar.

I utgangspunktet var det ventet at både finansministeren og utenriksministeren kom til å bli klarlagt og offentliggjort før justisministeren, og lekkasjene rundt Holden i kveld vil garantert skape irritasjon internt i staben om den ikke er godkjent av Obama selv. Tidligere i dag ble det kjent at toppledelsen i Obama-leiren har gitt krystallklart uttrykk for at det må bli slutt på å gi pressen informasjon om de svært viktige ansettelsene i toppverv før alt det formelle er på plass.

Holder selv har så langt i kveld ikke kommentert lekkasjene overfor amerikanske medier.